בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

בזכותה של מלכת הכיתה

3תגובות

בתגובה על "תסמונת מלכת הכיתה" מאת בני ציפר (“הארץ”, 12.7)

בני ציפר מדבר על כך שיש מישהי (או מישהו) שהוא מכנה "מלכת הכיתה", שעל פיה נקבעות ההעדפות האמנותיות, ואוי למי שיעז ללכת נגד הקביעות הללו. כן, "מלכת הכיתה" קיימת, וההסבר הפסיכולוגיסטי הקושר את התופעה ב"מזוכיזם יהודי" אינו תופס, מן הטעם הפשוט שזאת תופעה שאין לה לאומים, גבולות, תקופות ויבשות. זאת תופעה כלל אנושית, היא קיימת בכל חברה בכל העולם, וכך כנראה היה תמיד.

גם אני אוהבת לדבר בגנות "מלכת הכיתה" בכל פעם שטעמי האישי אינו עולה בקנה אחד עם שלה; הרגע המביך הזה, שבו אני אומרת בפומבי, ש"והיום איננו כלה" של אייטמטוב הוא "בסך הכל ספר בסדר" וסופגת מבטי רחמים, כי מלת תואר שהיא פחות מ"מופתי" מסגירה מיד את היותי מחוץ לחוג המקובלים.

מצד אחר, אי אפשר להתעלם משני היתרונות הבולטים של התופעה. היתרון הראשון הוא, שהתמזל מזלנו וטעמה של "המלכה" שלנו הוא בסופו של דבר טעם טוב. אפשר לא לאהוב את מורנטה, להשתעמם בסרטים איראניים, לא להתחבר לסאראמאגו ולא להצליח לסיים את מאיר שלו. אבל עדיין, אי אפשר להגיד שזה טעם אמנותי ירוד.

אך היתרון האמיתי הוא בכך, שזה מספק את הצורך להרגיש אנין, מיוחד, מבין עניין ותרבותי "באמת". אותו אדם, שנכנס למשל לחנות ספרים, מפנה את גבו למדפי המבצעים, דוחה בבוז את הצעת המוכרת לרכוש את "הפרדס של עקיבא" של יוכי ברנדס ומצהיר בקול מיוסר: "מתי כבר יתרגמו את אישיגורו האחרון?" - האין זאת הרגשה נפלאה?

אגב, אני רוצה להודות לציפר על כך שהזהיר אותי מפני הסרט הלבנוני "ההלם". אני מצדיעה במלוא ההערכה והכבוד לבמאי הלבנוני האמיץ, על שצילם סרט בישראל. אבל אם לדעת מלכת הכיתה מה שיצא זה "סרט ערבי", אולי באמת עדיף שאראה סרט אחר.

נטשה כשר, מדרשת בן־גוריון



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו