מניין מקבל הצמח הזה צבע כחול בוהק? הסוד טמון בשומנים

לשיחי המורן פירות בגוון נדיר בטבע. מדענים גילו כי על הצמח ישנם מבנים של מולקולות שומן שמחזירים אורכים מסוימים של גלי אור, וכך נוצר אפקט כחול בעין האנושית

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
פרי המורן. מבנים מיקרוסקופיים גורמים לצבעו להיראות כחול
פרי המורן. מבנים מיקרוסקופיים גורמים לצבעו להיראות כחול צילום: רוקס מידלטון
לוגו ניו יורק טיימס
ניו יורק טיימס
לוגו ניו יורק טיימס
ניו יורק טיימס

שיחי מורן גדולים צומחים בחצרות בתים בארה"ב ובאירופה זה עשרות שנים, וכיפותיהם הפורחות מושכות כל עין. כאשר פרחי הצמח קמלים, השיח יוצר דבר יוצא דופן: פירות בגוון כחול בוהק.

מדענים הבחינו כי פיגמנטים שקשורים לאלו שמצויים באוכמניות קיימים גם בפירות המורן, והעריכו שזו הסיבה לצבעם המיוחד. פירות כחולים, אחרי הכל, נחשבים נדירים. אולם, חוקרים דיווחו בשבוע שעבר במאמר בכתב העת Current Biology כי הצבע הכחול של המורן נוצר על ידי שכבות של מולקולות מתחת לקליפת הפרי - תופעה אותה מגדירים מדענים צבע מבני. בדרכים שאינן מובנות עדיין, תאי הצמח יוצרים משטחי שומן דקים המסודרים זה על זה בדומה לשכבות הנוצרות בבצק עלים, והבוהק יוצא הדופן הוא התוצאה.

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ