מחקר: להימנעות מאכילת בשר אדום יש יתרונות שוליים בלבד

קבוצת חוקרים בינלאומית סקרה עשרות מאמרים שעסקו בקשר שבין צריכת בשר אדום לבין מחלות לב וסרטן, ומצאה שאינם מבססים קשר מהותי. המחקר כבר נתקל בביקורת קשה מטעם מומחי בריאות הציבור

לוגו ניו יורק טיימס
ניו יורק טיימס
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
בשר על האש במסעדה בבואנוס איירס, ב-2017
בשר על האש במסעדה בבואנוס איירס, ב-2017צילום: AFP
לוגו ניו יורק טיימס
ניו יורק טיימס

במשך שנים הזהירו מומחים מההשפעות המזיקות לבריאות של אכילת בשר אדום ובשר מעובד, ובין השאר קשרו צריכת מזונות אלו לסיכון מוגבר למחלות לב וסרטן. אך סקירה מחודשת של מאמרים ובדיקות בנושא ההשפעות הבריאותיות של צריכת בשר מערערת על ההנחה הבסיסית הזאת, שהכתיבה המלצות תזונתיות בעולם המערבי בשנים האחרונות שבעצמן לא נשענו על מדע מבוסס.

קבוצת חוקרים בינלאומית מצאה שגם אם לצמצום באכילת בשר בקר וחזיר יש יתרונות בריאותיים, הרי שיתרונות אלו קטנים. הם קטנים כל כך שמבחינים בהם רק כשבודקים אוכלוסיות גדולות, ולא ניתן להסתמך עליהם באופן גורף בהמלצות תזונה. "ההסברים ליתרונות הברורים של הפחתת צריכה של בשר אדום ובשר מעובד היו קטנים עד קטנים מאוד", אמר בראדלי ג'ונסטון, אפידמיולוג מאוניברסיטת דלהוזי בקנדה, שעמד בראש קבוצת המחקר.

המחקר האחרון הוא מההערכות הנרחבות ביותר שנעשו אי פעם בנושא והוא עשוי להשפיע על המלצות תזונתיות עתידיות. מבחינות רבות מסקנות החוקרים מעלות שאלות לא נוחות על העצות התזונתיות שנגזרות ממחקרים שהרמה המקצועית שלהם אינה אחידה.

בינתיים, מחקר זה כבר נתקל בביקורת קשה מטעם מומחי בריאות הציבור. איגוד הלב האמריקאי, חברת הסרטן, בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרווארד וארגונים אחרים תקפו בזעם את הממצאים ואת כתב העת שפרסם אותם. אחדים קראו לעורכים של כתב העת לעכב את הפרסום, ואילו מדענים בהרווארד התריעו שהמסקנות "פוגעות באמינות של מדעי התזונה ושוחקות את אמון הציבור במחקר המדעי". ד"ר פרנק סאקס, יושב הראש לשעבר של ועדת התזונה של אגודת הלב האמריקאית, אמר שהמחקר "פגום באופן יסודי".

בשר אדום
בשר אדוםצילום: AFP

הדיווחים החדשים מתבססים על מחקר בן שלוש שנים שביצעה קבוצה של 14 חוקרים, וג'ונסטון בראשם, בשבע מדינות. כדי להעריך את הסיכון היחסי באכילת בשר אדום ובשר מעובד, הקבוצה סקרה 61 מאמרים שעסקו ב–55 אוכלוסיות המונות יותר מארבעה מיליון בני אדם. החוקרים גם בדקו ניסויים אקראיים שקשרו בין בשר אדום לסרטן ומחלת לב וגם 73 מאמרים שבחנו את הקשר בין בשר אדום לשכיחות הסרטן ולתמותה. בכל מחקר הגיעו החוקרים למסקנה שהקשרים בין אכילת בשר אדום למחלה ולמוות קטנים, ושאיכות הראיות לקשר כזה נמוכה עד נמוכה מאוד.

הממצאים ישמחו מן הסתם את חסידי הדיאטות עתירות החלבון הפופולריות, אך הם עשויים ליצור בלבול לנוכח המלצות לתזונה נכונה שמשתנות תדיר. האפשרות שיתעורר מחדש התאבון לבשר אדום מנוגדת לשתי מגמות חשובות: מודעות גוברת לכך שגידול בעלי חיים לאכילה פוגע בסביבה, והדאגה המתמשכת לרווחת בעלי החיים בחקלאות תעשייתית.

בשר הבקר, שנחשב במשך שנים לסמל של השגשוג הכלכלי שלאחר מלחמת העולם השנייה, היה למנה מרכזית על שולחנם של תושבי ארה"ב. אולם ככל שגברו החששות על השפעותיו הבריאותיות, מאמצע שנות ה-70, החל בשר העוף לתפוס את מקומו. "הבשר האדום סימל מעמד חברתי גבוה, אבל הדבר הזה הולך ומשתנה", אמר ד"ר פרנק הו, יו"ר מחלקת התזונה בבית הספר לבריאות הציבור בהרווארד. כיום, הוא הסביר, ככל שהאמריקאים משכילים יותר, הם צורכים פחות ופחות בשר אדום. ואף על פי כן, האמריקאי הממוצע אוכל כ-4.5 מנות בשר אדום בשבוע, ואוכלוסיות מסוימות אוכלות אפילו שתי מנות בשר אדום ביום, לפי נתונים רשמיים.

"המלצות התזונה מבוססות על מאמרים שאומרים לכאורה שיש אישוש לטענתם, אבל אין באמת", אמר ד"ר דניס בייר, מנהל מרכז המחקר לתזונת ילדים במכללת ביילור לרפואה ביוסטון. דיוויד אליסון, דיקן בית הספר לבריאות הציבור בלומינגטון שבאוניברסיטת אינדיאנה, אמר כי "יש הבדל בין החלטה לפעול לבין הסקת מסקנה מדעית".

זה דבר אחד, אמר אליסון, שאדם מאמין שצריכת פחות בשר אדום ובשר מעובד תשפר את בריאותו. אבל לדבריו, "אם רוצים לומר שיש אישוש לכך שאכילת בשר אדום או בשר מעובד גורמת לתוצאות הללו, אז זה יותר אובייקטיבי. אבל הראיות לא תומכות בכך".

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ