"או שזה טעים או שנמות": חוקרים הצליחו לייצר בירה משמרים ששרדו אלפי שנים - ארכיאולוגיה - הארץ

"או שזה טעים או שנמות": חוקרים הצליחו לייצר בירה משמרים ששרדו אלפי שנים

החוקרים הישראלים השתמשו בשמרים שנשמרו בכדי חרס קדומים, הצליחו לבודד אותם וייצרו מהם בירה בטעמי הבירות הפרעוניות והפלישתיות. המחקר יאפשר להרחיב את תחום הארכיאולוגיה הניסויית, שבו מנסים לשחזר את העבר

שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
ניר חסון
ניר חסון

חוקרים הצליחו לייצר בירה משמרים ששרדו בכדי חרס ששימשו לאחסון בירה לפני אלפי שנים. החוקרים הצליחו לבודד את השמרים, גידלו אותם וייצרו מהם בירה בטעמי הבירות הפרעוניות והפלישתיות העתיקות.

הרעיון למחקר נולד בקרב שלושה חובבי בירה: יצרן הבירה העצמאי איתי גוטמן, והדוקטורים רונן חזן ומיכאל קלוטשטיין, שניהם מיקרוביולוגים מבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית (גילוי נאות: חזן הוא בן דודה של החתום מעלה – נ"ח). השניים העלו רעיון לנסות ולאתר את השמרים, שהן פטריות חד-תאיות, שנותרו בתוך כלים קדומים ששימשו לייצור ולשתיית בירה. בשלב הראשון, השניים בדקו האם שמרים יכולים לשרוד בנקבוביות החרס. כדי לבחון את האפשרות הזו, הם נטלו דגימות מכלי חרס ששימשו ליצירת יין גיאורגי מסורתי ביקב קדמה שבכפר אוריה. הם הצליחו לאתר שמרים בכד שהיה זרוק בחצר המפעל במשך שנתיים. לאחר מכן הם יצרו קשר עם הארכיאולוגים ד"ר יצחק פז מרשות העתיקות, פרופ' אהרון מאיר מאוניברסיטת בר אילן והפרופסורים יובל גדות ועודד ליפשיץ מאוניברסיטת תל אביב, שסיפקו להם חרסים אותנטיים שנחפרו בחפירות ארכיאולוגיות וזוהו ככלים ששימשו להכנה ולאחסון בירה, ויין דבש.

תגובות

הזינו שם שיוצג כמחבר התגובה
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שהינני מסכים/ה עם תנאי השימוש של אתר הארץ