חרסים קדומים חושפים תרבות לא מוכרת בדרום אמריקה
החרסים נמצאו בחפירות בריאל אלטו שבאקוודור. הגילוי מצביע על כך שלפחות שתי תרבויות שונות החלו לייצר כלי חרס במקביל בחופי האוקיינוס השקט של יבשת אמריקה

שברי חרס בני יותר מ-6,000 שנה מציעים הצצה ראשונה לתרבות קדומה לא מוכרת שהתקיימה בחוף האוקיינוס השקט של דרום אמריקה (באקוודור של היום).
הממצאים התגלו על ידי חוקרים מאקוודור, רוסיה ויפן בחפירות בריאל אלטו ותוארכו לתקופה שבין 4640 ל-4460 לפני הספירה. המחקר גם הצליח לקשור בין הממצאים החדשים לחרסים אחרים שנמצאו בחפירות מאז שנות ה-70, ולא שויכו עד היום לתרבויות קדומות אחרות. המאמר המציג את הממצאים התפרסם השבוע בכתב העת המדעי Antiquity.
החוקרים כותבים כי החרסים נוצרו בתקופה בה החלה להתפתח תרבות ולדיוויה, אחת מהתרבויות האנושיות הקדומות שנמצאו עד היום באמריקה. אולם החרסים החדשים שונים באופן מהותי ממעשה ידיהם של האומנים בני תרבות ולדיוויה, שפסלוני החרס שלהם הפכו לסמל לאומי של אקוודור. לדבריהם, הממצאים החדשים מצביעים על התפתחות מקבילה של שתי תרבויות חומריות אנושיות שהחלו – במקביל אך בנפרד – לייצר כלי חרס לשימושם.
החרסים נמצאו בשכבת אדמה בעומק של 75 עד 100 ס"מ תחת פני הקרקע. צבע החרסים הוא חום ושחור ועוביים כחצי סנטימטר. הם נעשו ביד מחימר המורכב מגרגירים עבים יחסית ופני השטח שלהם לא לוטשו. הכלים עוטרו בצורות גאומטריות שנוצרו בחריטות עדינות, יחד עם שורות של שקעים עגולים, והם נאפו בטמפרטורה נמוכה יחסית של 800 עד 1,000 מעלות.
- שבר כלי חרס ועליו דמותו של האל בס התגלה בחפירות בעיר דוד
- שני פסלוני חרס עתיקים של סוסים התגלו בכפר רופין ובתל עכו
סימני פחם שנמצאו על החרסים מצביעים על כך שחלק מהכלים שימש לבישול. מאפייני החרסים "שונים מאוד מהכלים האדמדמים והמלוטשים של הכלים של תרבות ולדיוויה", כתבו החוקרים.
הממצאים הראשונים שלימדו על קיומה של תרבות ולדיוויה נמצאו באקוודור בשנות ה-50. מחקרים נוספים מצאו כי כפריהם של בני תרבות זו נבנו בצורה מעגלית, וכי הכפריים הקדומים התקיימו בעיקר על דיג. אולם הם השלימו את תזונתם בגידול תירס, קטניות, דלועים וקסאווה.
החרסים הקדומים ביותר שנמצאו עד היום נוצרו במזרח אסיה – בסין ויפן של היום. ארכיאולוגים מסוימים טענו כי הטכניקות לייצור חרסים הגיעה לאמריקה עם דייגים קדומים שנסחפו בסירותיהם מיפן. אולם טענות אלה נותרו שנויות במחלוקת.
"הופעת הקדרות היתה פריצת דרך טכנית שנקשרה לאספקטים שונים של החיים האנושיים ולרמת פיתוח כלכלי באזורים שונים ברחבי הגלובוס", אמר אלכסנדר פופוב מהאוניברסיטה הפדרלית של המזרח הרחוק ברוסיה, שעמד בראש המשלחת הרוסית לאקוודור, בהודעה לתקשורת שהוציאה האוניברסיטה. "מסקרן לגלות כי למרות המסלולים השונים של ההתפתחות האנושית, מבחינה טכנולוגית כולנו התקדמו באותו כיוון".
המחקר החדש מראה כי התרבות החומרית באקוודור התפתחה במגוון דרכים. אולם כרגע החוקרים לא יודעים דבר על מאפייני אותה תרבות קדומה, מלבד עצם קיומה. פופוב מקווה כי חפירות נוספות ידלו פריטים נוספים שנוצרו בידי בני אותה תרבות, ויאפשרו לחוקרים להבין באופן מדויק יותר את התפתחות הציבילזציה האנושית באמריקה.
החוקרים משערים עוד כי חפירות נוספות עשויות להצביע על קיומה של תרבות מוקדמת יותר מאקוודור. הם מקווים כי מציאת פריטים נוספים מאותה תקופה ומתקופות מוקדמות יותר תסייע להבין אם הקדרות הומצאה בדרום אמריקה במקביל לפיתוח הטכנולוגיה האנושית באזורים אחרים בעולם, או אם הידע והכלים יובאו ליבשת אמריקה מאסיה.
אחת ממטרות צוות המחקר היא להבין כיצד התפתחה הציביליזציה האנושית בשני צדי האוקיינוס השקט, וכיצד ההתאמות שעשו בני האדם הקדומים כדי להתמודד עם האתגרים המקומיים השפיעה על התפתחות התרבות האנושית המוקדמת במזרח אסיה ובאמריקה.
כתבות מומלצות

החבילה מתעכבת: למה הרחפנים של אמזון עוד לא סיפקו את הסחורה

משחקים עם קראק פאי: ארבעה מתכונים לעוגה הממכרת

סוף סוף יש סיבה לעצור ולהביט בבית הבאר ברחוב הרצל

מה ההבדל בין כתמי שמש לנמשים ומה גורם להם?

ל"ישראל השנייה" מגיע דיון רציני יותר, ובעיקר כזה שמבוסס על אמת
תגובות
על סדר היום
כתבות שאולי פספסתם

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?
