אסטרונאוטים בתחנת החלל הבינלאומית אפו לראשונה עוגיות באפס כבידה

העוגיות נאפו כחלק מניסוי שנועד לבחון הכנת מזון לא מעובד בחלל, בתנור שנבנה במיוחד לתנאים בתחנה. משך האפייה היה שעתיים, הרבה יותר מאשר בכדור הארץ. העוגיות נשלחו חזרה לאדמה בקפסולה לבדיקות מעבדה - מבלי שאיש טעם מהן

אי-פי
הארץ
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
האסטרונאוטים לוקה פארמיטנו וכריסטינה קוך מציגים את העוגיות בתחנת החלל, בחודש שעבר
האסטרונאוטים לוקה פארמיטנו וכריסטינה קוך מציגים את העוגיות בתחנת החלל, בחודש שעברצילום: /אי־פי
אי-פי
הארץ

אסטרונאוטים נאלצים לרוב לאכול מזון מיובש ומוכן מראש, אולם בחודש שעבר זכה הצוות בתחנת החלל הבינלאומית (ISS) ליהנות מהריח של עוגיות טריות שנאפו בתנור מיוחד. העוגיות נאפו כחלק מניסוי שנועד לבחון לראשונה הכנת מזון לא מעובד באפס כבידה.

צוות התחנה הבינלאומית ערך כמה ניסיונות עד שהצליח להגיע לתוצאה מספקת, הקרובה דיה לעוגיות שנאפות על פני האדמה. העוגיות נראו דומות למדי לאלו שנאפות בתנורים רגילים, אך משך האפייה היה ארוך בהרבה - שעתיים בטמפרטורה של כ-160 מעלות צלזיוס. לשם השוואה, מתכון דומה על כדור הארץ יצריך כ-20 דקות בתנור.

אולם, איש לא הספיק לטעום מהעוגיות. לפני כשבועיים נארזו העוגיות בחבילות אטומות ונשלחו בחזרה לכדור הארץ בקפסולה של חברת SpaceX. עם הגיען לקרקע נלקחו העוגיות לבדיקות מעבדה ביוסטון שבטקסס.

אנשי החברה שייצרה את התנור, Nanoracks, העריכו כי אפיית העוגיות תימשך זמן רב יותר מאשר על כדור הארץ, אך לא ציפו לפערים כאלה. "יש צורך בעבודה רבה כדי להבין מה מקור ההבדל בזמנים, אבל התוצאה בהחלט מגניבה", אמרה מרי מרפי, מנהלת בחברה. "בסך הכל אני חושבת שהניסוי הראשון היה אדיר".

על אפיית העוגיות ניצח האסטרונאוט לוקה פארמיטנו, ששידר בקשר את כל שלבי ההכנה לאנשי נאס"א שעל הקרקע. העוגייה הראשונה הוכנסה לתנור למשך 25 דקות בטמפרטורה של 149 מעלות אבל לא היתה אפויה מספיק. פארמיטנו הכפיל את משך הזמן כשאפה את שתי העוגיות הבאות אך עדיין לא היה מרוצה מהתוצאה.

ההצלחה הגיעה לבסוף בעוגייה הרביעית, ששהתה שעתיים בתנור. "אני מתחיל לראות השחמה חלקית", דיווח האופה מן החלל לצופים המרותקים לתוכנית הבישול הבין-כוכבית המאולתרת. "אני לא יכול לומר אם הן אפויות לגמרי או לא, אבל זה בהחלט כבר לא נראה כמו בצק עוגיות נא", הודיע.

בעוגייה החמישית העלה פארמיטנו את החום ל-163 מעלות והמתין שעתיים ועשר דקות. התוצאה הפעם היתה מוצלחת יותר, דיווח בחזרה לכדור הארץ. אנשי הצוות בתחנה הבינלאומית דיווחו כי למעט במקרה של העוגייה הראשונה הם הצליחו להריח את ניחוח האפייה שעלה מהתנור.

לדברי מייק מאסימינו, אסטרונאוט לשעבר, אוכל ממלא תפקיד נוסף בחלל מעבר לתזונה. "מניסיוני האישי החשיבות של האוכל היא בהעלאת המורל ובחיבור הצוות לכדור הארץ ולתחושת ביתיות", הסביר מאסימינו, המלמד כיום באוניברסיטת קולומביה ועובד כדובר של רשת המלונאות דאבלטרי מבית הילטון - שסיפקה לניסוי את בצק העוגיות. 

תגיות:

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ