בקפיטריה בטבריה מתבשל המרתון

יום חגן של המסעדות, המהנדס באינטל שמגשים חלום והמאבק על תואר אלוף ישראל. בשישי על שפת הכנרת יוזנק המרתון הנמוך בעולם

אורי טלשיר
אורי טלשיר
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
אורי טלשיר
אורי טלשיר

בתחילת הירידה לטבריה, שניות אחרי שהכנרת נחשפת לראשונה, מופיע שלט החוצות שמקדם את המרתון ה-37 בעיר, ומבטיח ריצה חזקה ומהירה. לא ברור מי מהתושבים באמת מייחל לאירוע הספורטיבי ומי רק סופר את הדקות לפתיחת הכבישים החסומים, אבל יש כאלה שעבורם מדובר ברגע מכונן, לא פחות.

כבר 30 שנה שוכנת לה מסעדת "הלגונה" בקצה רחוב הטיילת. זיו, בנם של בעלי העסק, נעמד בפתחה של המסעדה ומשחרר חיוך חגיגי. "אם באתם, בשבילי זה הסימן שהגיע המרתון", הוא אומר, מכוון תוך כדי את השליחים שסוחבים שקי צ'יפס מפלצתיים למטבח. "שלא תחשוב שאנחנו לא מתכוננים ליום הזה. יותר כוח אדם, יותר אורז ועופות שיתאימו לתפריט של הקנייתים. יש כאן עוד עשר מסעדות אחרות שמקציבות לאורחים אוכל בדיוק בכמות שסוכמה, אבל אצלנו נותנים מכל הלב. המרתון הזה עושה לנו שירות מצוין, וגם אנחנו עושים לו טוב".

הכיכר הסמוכה לבתי המלון גדושה בדגלונים, וההמונים מתנזקים לכור ההיתוך של הלובי – חלקם רצים מובילים מקניה או מאתיופיה, אחרים חובבים, וגם, הפלא ופלא, יש כאלה שהצפינו לטובת כנס הכורדיאדה שמתקיים במקביל. פקידי הקבלה מוזעקים כדי לתפעל את המעליות החדשות ולמזער את הקיטורים ("סלח לי, למה הוא כותב לי No Lift?"), אחרים מכוונים את התנועה בין קבלת החדר לחלוקת מספרי החזה.   

מרתון זה כמו חמין, אבל הערב אוכלים פסטהצילום: גיל אליהו

מחר נוכל להתמקד בשיאנים הבילאומיים ובאלופים הישראלים, היום נספר על אדיסו, שעלה ארצה בגיל 5. בשנה האחרונה השיל ממשקלו 30 ק"ג, ואתמול הגיע מקרית גת כדי לצלוח את המרתון הראשון בחייו, עוד נקודת ציון במהפך האישי שחווה. "לפני כן לא הייתי מסוגל לרוץ אפילו 100 מטר", הוא משתף, "זה רק עניין של משמעת אכילה והתגברות על הקושי המנטלי. מרתון זו מטרה שהצבתי לעצמי. כשלמדתי הנדסת חשמל באוניברסיטה, היה לי קשה לעשות את מה שאני אוהב".

נדמה שריצת מרתון בכלל ואירועי אתלטיקה בפרט הם הזדמנות נדירה של בני העדה האתיופית להשתלב ולקבל את ההכרה לה הם ראויים, אלא שמבחינת אדיסו בן ה-35, שעובד כמהנדס ב"אינטל", כל יום הוא בסיס נוח לניפוץ הסטיגמות. "הכי קל להגביל את עצמך, לחשוב על הקשיים ועל הקיפוח, אבל לי זה לא משנה", הוא אומר בעודו צופה בהנאה בבנו בן ה-4 בולס עוגות בטרקלין.   

ב-1996 חווה מרתון ראשון כצופה בבוסטון, ומחר בבוקר יעשה זאת בעצמו. "למרות שאני מוכן, אני עדיין מפחד", הוא משתף, "כל הזמן מדברים איתך על הקיר. בינתיים באימונים הגעתי ל-37 ק"מ. אם אצליח להגיע לק"מ ה-33 ועדיין יישאר לי כוח, אני אמשוך עד הסוף".  

אדיסו. "הכי קל להגביל את עצמך, לחשוב על הקשיים ועל הקיפוח, אבל לי זה לא משנה"צילום: גיל אליהו

על דלפק הבר, עם חולצה זוהרת ומבט מהורהר, נשען זוהר זימרו. בכיר המרתוניסטים הישראלים ומי שמוגדר כמועמד המוביל לקטוף את אליפות הארץ, ינסה לרדת מ-2:15:00 שעות כדי לקבוע את הקריטריון לאליפות העולם. "כשמדובר במרתון, אתה יודע רק איפה הוא מתחיל ואיפה הוא מסתיים", מחייך האתלט בן ה-37, "אין לך מושג מה יקרה באמצע, צריך לחשב על כל קילומטר. נכון שלרצים מאתיופיה וקניה יש תנאים טובים יותר ותוצאות איכותיות, אבל אין דבר כזה לא לתת פייט". בגזרה המקומית, זימרו יתחרה בעיקר מול וובה בריהון, שינסה להשיג תואר לאומי ראשון. אצל הנשים תאבקנה סבטלנה בחמנד, אורנה בלאו, אור כרמלי ויערה זנגי-רדושיצקי.

שיאו של הערב הגיע בדמות מסיבת הפסטה המסורתית שעליה פיקד מאיר איפרגן, השף הראשי של בית המלון. "כל שנה הכובע שלך גבוה יותר", צחקו החברים על איפרגן, שעמד במרכז האולם ההומה, לחץ ידיים והתמוגג. "זה היום הכי משמעותי שלנו, 700 אורחים בארוחת הערב ועוד 1,000 רצים בסעודת הפסטה", הוא התגאה, "זו מסה לא פשוטה, הבאתי אפילו כיתת סטאז'רים שתסייע לנו. 300 ק"ג של פסטה עם שמונה סוגי רטבים ואני מוציא את זה אל-דנטה, עוצר את הבישול עם מים וקרח". 

במסיבת העיתונאים התקבצו להם הבכירים בחזית השולחן המלבני והודו זה לזה. הם דיברו על שיא המסלול (בונוס של 100 אלף דולר מובטח למי שישלים 42 ק"מ בפחות מ-2:07:30 שעות) ועל 5,000 המשתתפים, שיגיעו מ-20 מדינות ויתחרו במרתון הנמוך בעולם ובריצה ל-10 ק"מ. המארגנים מוכנים ומתפללים לאקלים ידידותי - מעונן, נעים ועם כמה שפחות רוח - כזה שיוליד ריצה איכותית ובטוחה. "מרתון זה כמו חמין", אמר אריק קוקס, יו"ר מזכירות המרתון, "יודעים מי מתחיל, אבל רק בסוף מגלים מי מסיים ראשון". הבנתם?

זוהר זימרו. "נכון שלרצים שבאו מאתיופיה וקניה יש תנאים טובים יותר ותוצאות איכותיות, אבל אין דבר כזה לא לתת פייט"צילום: גיל אליהו

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ