בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

טיול: בירה ומשב רוח במטה יהודה

הבירה על שם סבתא אלישבע היא עוצמתית ומרירה, ו"פאחם" מעושנת כאגזוזים. על הגבעות במושבי מטה יהודה פורחות 15 מבשלות בירה קטנות

11תגובות

יש לי חיבה גדולה למטה יהודה, אזור שרובו משתרע מדרום וממזרח לבית שמש. בעיני רוחי יש לאזור אופי צנוע, לא מתבלט או יומרני מדי. אין בו אטרקציות ענקיות אבל הוא מצטיין בריבוי אתרים שנזכרים בתנ"ך, כצרעה ואשתאול, בכמה מנזרים יפים כבית ג'ימאל ודיר רפת, בחורש נעים בפארק בריטניה ובמערות כלוזית, חרבת מדרס או התאומים.

תל עזקה, למשל, הוא אחד המקומות החביבים עלי. הגבעה הרמה הזאת צופה על נוף נהדר, ירוק גם בקיץ, חלקו מיוער, ובעמק שתחת התל, כך טוענים, התנהל פעם הקרב בין דוד לגוליית. אין לי אמנם אפילו פירור של סימפטיה לאופן שבו פיזרו ברחבי תל עזקה עשרות אבנים עליהן חרטו פסוקים מספר שמואל א', כדי שהמבקרים יוכלו לרענן את הידע שלהם במקורות, אבל קל הרי להתעלם מן האבנים התוקפניות האלה, שמזכירות בעיקר מצבות בבית עלמין, וליהנות מן הנוף.

לאור החיבה הבסיסית הזאת למטה יהודה התייחסתי בחשדנות מסוימת להזמנה לסיור במבשלות הבירה שפורחות, כך אמרו לי, באזור. סיור המבשלות הקודם בו השתתפתי נערך תחת גשם שוטף בדבלין בירת אירלנד. זה היה מזמן, ירד גשם זלעפות ואיני זוכר הרבה מפרטי הסיור, אבל דבלין ידועה הרי כמכה של חובבי הבירה ובית שמש טרם זכתה למרבה הצער למוניטין כזה. כמעט מיותר לציין שהסיור הנוכחי נערך ביום שרב לוהט, בו המחשבה על כוס בירה צוננת נשמעה מפתה במיוחד.

כמה שעות לאחר שהחל הביקור במבשלות הבירה (פקדתי ארבע מבשלות ובתים של שני אמנים באזור) התפוגגה הספקנות הצינית שלי לחלוטין. חלק מן האהבה שרחשתי בסופו של אותו יום לאנושות אפשר כמובן לתלות בעובדה שטעמתי מעט בירה אצל כל אחד מן המארחים, והשתדלתי לשתות קפה שחור וחזק אצל האמנים, אבל זה לא כל הסיפור.

"אביר האלה" בצפרירים

את ההסבר המקיף ביותר לתנופת פיתוח מבשלות הבירה שמתחוללת בישובים כצלפון (מצפון לבית שמש), אביעזר, שריגים וצפרירים, סיפק ארם דקל על מרפסת מבשלת הבירה שלו, "אביר האלה" בצפרירים. השם "אביר האלה" הולם היטב את חזותו של דקל, אדם גדל גוף, שזקן ארוך ומאפיר מעטר את פניו. לדבריו, באזור הקטן הזה פועלות עכשיו 15 מבשלות בירה כפריות שמייצרות כמוות קטנות בטעם אישי. הסיבה אינה טמונה במסורת או בגמילה פתאומית מחיי הנזירות שגזר על עצמו תושב האזור שמשון הגיבור, אלא במחוזות הרבה יותר פרוזאיים. התושבים, מסביר דקל, אינם יכולים להמשיך ולהתפרנס מחקלאות. הם חייבים למצוא מקורות פרנסה חלופיים ומבשלות הבירה מספקות אפשרות מעניינת.

התחום הצעיר הזה, מסתבר, נמצא היום לדברי מארחי בדיוק במקום בו עמדו לפני כ-20 שנה יקבי היין הפרטיים והקטנים. יזמים פרטיים שעוסקים בתחביב שלהם ומנסים להפוך אותו למקור פרנסה. לאלה, מקפיד דקל להדגיש, צריך להוסיף את הפעילות האינטנסיבית של המועצה המקומית, שמעודדת בהתלהבות יוזמות תיירותיות. דקל רואה במבשלת הבירה חלק מעסק תיירותי רחב יותר שכולל אירוח, אוכל ושתייה. הלקוחות מגיעים לדבריו בגלל איכות הבירה אבל גם בזכות האווירה הטובה, האוכל שמתאים לבירה (הוא מתמחה בהכנת נקניקיות בעוד בת שבע בת זוגו מכינה גבינות עיזים טעימות להפליא).

משה גלעד

המבשלה הוקמה בשנת 2008 במרתף קטן חפור בחצר הבית. דקל מייצר כאן בירה טבעית, מועשרת בתבלינים ובשמרי בירה, ללא סינון ופיסטור. לדבריו, המאפיין הבולט ביותר של הבירה הכפרית הוא השימוש במרכיבים ובחומרים טבעיים: לתת, שעורה או חיטה ודגנים אחרים, כשות אמיתי ושמרי בירה. הבירה שדקל מייצר בולטת בעיקר בזכות התיבול שלה ומכילה צירופים לא שגרתיים כחיטה עם צ'ילי ודבש, או בירת שעורה עם סילאן.

איפה: "אביר האלה" נמצאת בלב מושב צפרירים. יש בה מרפסת מקורה נעימה וכעשרה שולחנות לצד בר גדול. מתי: בשישי ושבת פתוח ללא הגבלה. באמצע השבוע כדאי לתאם את הביקור מראש. פרטים: www.touryoav.org.il/?p=1224

Gal's באביעזר

גל ספיר מייצר בירה כבר שלוש שנים. הוא מכנה את העיסוק הזה "תחביב רציני" ומסביר בהתלהבות שיש לו ארבעה מתכונים קבועים. מבשלת הבירה שלו ממוקמת בקצה מושב אביעזר, בסוף דרך עפר קצרה. כבר שנתיים שהוא כאן, אבל אינו בטוח שזה המקום הקבוע שלו. הסככה המאולתרת שיריעת בד מתנופפת מעליה שונה מן המרפסת המסודרת של דקל, אבל נשקף ממנה נוף נהדר של עמק האלה.

ספיר מוזג כמה מבקבוקי הבירה לכוסות, מצביע על בירה שנקראת "פאחם" ומצטט בחדווה משהו שכתבו עליה באתר של אופנוענים: "שחורה כצמיגי האופנועים ומעושנת כאגזוזים". זאת כנראה המלצה וספיר מסביר שהוא משתתף באירועים רבים של אופנוענים, אם כי לדבריו הם "חננות גמורים" שנזהרים מערבוב שתייה ונהיגה. דווקא נהגי הג'יפים, שרבים מהם פוקדים את מבשלת הבירה שלו, יוצאים מהמקום עם ארגזי בירה.

משה גלעד

איפה: מושב אביעזר, נוסעים עד סוף המושב ופונים שמאלה לפי השילוט. מתי: טעימות, לגימה ורכישה בתיאום מראש. פרטים: galsbeer.com

מבשלת שריגים

עפר רונן ואוהד איילון עבדו עד לפני כמה חודשים בחברות הייטק. את ההיכרות עם מבשלות בוטיק לבירה רכשו בחו"ל. רונן עבד כמה חודשים בגרמניה ואחר כך התגורר כמה שנים בארצות הברית. שם התאהב לדבריו בטעמים המיוחדים של מבשלות הבירה הקטנות, המקומיות, שתוצרתן לא משווקת ברשתות הגדולות. "שם הבנתי שזה מה שאני באמת רוצה לעשות ועכשיו אנחנו מפתחים קריירה שנייה, שכולה אהבת הבירה". כאשר אני מנסה להבין בעזרתו את הריכוז המוזר של יותר מעשר מבשלות באזור קטן הוא מסביר שזה אזור עם השראה. "מגיעים לכאן המון מטיילים ואנחנו רוצים להעניק להם מאהבת הבירה שלנו. חשוב לנו להבהיר שזה לא משקה שולי אלא משקה טעים, בריא, מגוון, חובק עולם".

ההשוואה עם הייטק אינה קשה לדבריו. "נהניתי גם שם אבל כשעוסקים בבירה פוגשים אנשים יותר נחמדים. מבשלת שריגים מייצרת כיום שבעה סוגי בירה. איילון מתמחה בבירות אירופאיות קלאסיות בעוד רונן מייצר בירות אמריקאיות שנושאות שמות כמו "הכהה המרושעת", "החיטה המחוצפת" ו"ההודית המכוערת". אלה לדברי רונן שמות שמתאימים לבירה המאתגרת שמוזגים במקום.

איפה: מול הכניסה למושב שריגים, מיד לאחר שחולפים על פני השער הצהוב מצד ימין. מתי: כרגע עדיין בתאום מראש. בהמשך תיפתח המבשלה בימים קבועים. פרטים: www.beers.co.il/brewery.asp?id=135

מבשלת פפו

מושב צלפון נמצא בקצה הצפוני מערבי של מטה יהודה. מוטי בוהדנה, בעליה של מבשלת "פפו", מצביע על אביו שלוגם קפה שחור ומסביר שהוא פפו, את שמו נושאת המבשלה. כבר תריסר שנים מייצר בוהדנה יין ב"יקב נבות". אלא שלאחרונה הבין לדבריו שבקיץ, כאשר החום גובר, חייבים למצוא משקה קל, צונן ומזמין יותר. מאז הוא מאוהב בבירה. "אם יש לך חוש לטעם ויכולת ניווט בתהליך ההכנה תגיע לטעמים מעניינים" מסביר בוהדנה. הוא מייצר כמויות קטנות כדי שיוכל למכור בירה טרייה. חיי המדף לא יכולים לדבריו לעלות על חצי שנה.

את שיטת ייצור הבירה שלו הוא משווה למכונת אספרסו ומדגים איך הוא דוחס מים חמים דרך גרעיני השעורה. בוהדנה מייצר כיום ב"פפו" שמונה סוגי בירה שמתאימים לדבריו לחיך הישראלי (מוגזים וקרים יותר מן הבירה הסקוטית והאירית) ונושאים כולם שמות של נשים: "אלישבע" היא סבתו והבירה לכן לדבריו "עוצמתית, מרירה, עם הרבה נוכחות". "גולדה" היא חמותו, "עלמה" היא בתו ויש גם את עדנה, תרצה, עופרה ואחרות.

איפה: במושב צלפון, ליד צומת נחשון, נוסעים לפי השילוט ליקב נבות. מתי: בשישי ושבת בלי תיאום מראש. באמצע השבוע בתיאום. פרטים: www.navot-winery.co.il

האמנים

יותר מ-30 אמנים ואומנים מופיעים בחוברת קטנה שהוציאו לאור אמני עמק האלה (חלק ממטה יהודה). כולם מוכנים לארח את המבקרים בסטודיו שלהם, להראות, להציג, להסביר וכמובן גם למכור.

משה כץ, שמפסל בפלדה, הוא אחד הוותיקים באמני האזור. כבר 25 שנים הוא גר בגבעת ישעיהו, מכה במתכת המלובנת ויוצר ממנה דמויות. הוא מלמד פיסול בפלדה וביתו והסטודיו שלו פתוחים למבקרים. רגע לאחר שנכנסתי, בצהרי יום לוהט, כבר ליבן מוט פלדה על האש והיכה בו בפטיש. כמה דקות לאחר מכן העניק לי דמות זעירה של תנשמת מתכתית וחייך בשמחה כשאמרתי שהיא מוצאת חן בעיני. מה שמייחד לדבריו את האזור כולו הן היוזמות הפרטיות שבאות מאהבה, מרצון של התושבים לעסוק ביצירה. "כל מה שאנחנו צריכים הוא מישהו שיבוא ויאמר שהוא אוהב את זה".

ביתו של זאב פרימור בצור הדסה נראה כמו נלקח מ"עליסה בארץ הפלאות". יש בו חלונות שנראים כעיניים פעורות ותריסים שמזכירים עפעפיים. 40 שנה חי פרימור בבית הזה ולדבריו "אני עסוק מדי בעבודה. העולם לא יבוא אליך. צריך לצאת אליו. כל אמן צריך קהל ומלה טובה. אתה רוצה שאחרים יבינו וישתתפו".

כיוון שביתו קרוב לכביש הראשי, מבקרים עוצרים כדי לראות. "יהודי דופק באבן זה לא מראה שכיח בארץ, אז אנשים עוצרים וחושבים שאני משוגע". בימים אלה הוא מקים גן פסלים בכניסה לצור הדסה שנושא את שם בנו, עודד, שנפטר במהלך שירותו הצבאי. הגן אליו הוא מוביל אותי צופה אל נוף נפלא של שמורת הסנסן מדרום לצור הדסה. פרימור נשען על סוס של דון קישוט עשוי מתכת, מדליק סיגריית נובלס ומתלונן שאינו מספיק לבצע חצי מן הרעיונות שלו.

פסטיבל הבירה הכפרית

ב-30 באוגוסט ייפתח במטה יהודה פסטיבל הבירה הכפרית, שיימשך שלושה סופי שבוע - עד 15 בספטמבר. מבשלות האזור יציגו בפני הקהל מגוון טעימות של סוגי הבירה השונים שהן מייצרות. במהלך סופי השבוע בפסטיבל ייפתחו כל המבשלות בפני הקהל. מידע במחלקת התיירות מטה יהודה, 8108*



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו