רק לא בשר: המסעדות הצמחוניות הטובות ביותר בעולם

הטרנד הטבעוני מתפשט ברחבי העולם ומביא עמו מסעדות יצירתיות וצבעוניות שמוקדשות לאוכל טרי בריא וחי בלבד, ועל הדרך גם ידידותי לסביבה. משיקגו ועד מדריד: מקומות שמגישים מאכלים מן הצומח בלבד

אור בר שלום
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
אור בר שלום

בניו יורק של לפני עשר שנים, סועד צמחוני או טבעוני היה יכול לזגזג אולי בין עשר מסעדות רלוונטיות כדי לקבל ארוחת צהרים על פי השקפתו המוסרית-בריאותית. היום הוא יכול למצוא ארוחה כזו בכל רשת של מזון מהיר. שווקים אורגניים מושכים יותר קונים משווקים רגילים. חנויות טבע, ויטמינים ומיצים רושמות עלייה מתמדת בהכנסותיהם, ושפים רבים מתמחים בבישול נא ששם דגש על פירות וירקות עונתיים ומקומיים. הצמחונות, הטבעונות והאורגניות הן הסתעפויות של הגל האקולוגי המשגשג של השנים הנכונות, והיכן שיש ביקוש - יהיה גם היצע. גם התיירות העולמית הפנימה את פלח השוק המתרחב של תיירים המבקשים לשמור על הרגלי האכילה שלהם מבית, ומאות אלפי מסעדות ובתי אוכל בעלי אג'נדה ירוקה המבוססים על חקלאות ברת קיימא נפתחו בערים הגדולות. כדאי לציין גם כי שומרי כשרות רבים מוצאים במסעדה צמחונית פתרון טוב לאכילה בחו"ל. חובבי הבשר, לעומת זאת, כדאי אולי שיאכלו מראש בבית.

בלי מים מינרלים: מסעדת מילניום, סן פרנסיסקו הרבה לפני שצמחונות וירקות אורגניים הפכו למטבע לשון שגור בכל בית, בסן פרנסיסקו כבר הובילו את המגמה. במסעדה, שנחשבת לאחת הטובות בתחומה בחוף המערבי, מקפידים כי כל המנות יהיו ממזון אורגני וטרי. המסעדה תומכת במשקים קטנים, חקלאות בר קיימא ומקפידה להיות ידידותית לסביבה: המים המוגשים לשולחנות הם מים מסוננים בלבד (במסעדה לא מגישים מים מינרליים בבקבוקים) והשאריות ממוינות למיחזור ולקומפוסט. המנות, שמוגשות על שולחנות ערוכים לעילא, הן צמחוניות, בריאות ועל בסיס עונתי. רכיבים מאפיינים: בתפריט אפשר למצוא פטריות מוקפצות, עגבניות צ'טני, עדשים, כרישה, ברוקולי סיני, אורז אדום, בצלצלי שאלוט ועוד.מה אוכלים: פשטידות תרד כארוחת שף של חמש מנות (72 דולר לאדם) או מנות עיקריות כמו פירה בשמן זית ברוטב קשיו מוקרם או עוגת אדממה עם פטריות ברוקולי ואורז אדום (23-25 דולר), סלטים משובחים (9-11 דולר) וקינוחים יפהפיים (7-10 דולר).

» Millennium Restaurant - כתובת: 580 Geary Street, San Francisco, טלפון: 1.415.345.3900, האתר הרשמי: www.millenniumrestaurant.com

מטעמים מן הטבע. עוגת ריזוטו עם ארטישוק, פטריות, שעועית, שום וזיתים (צילום: קבוצת הפייסבוק)

חום, ידע ודמעות: גרין זברה, שיקגו המסעדה הוקמה ב-2004 בעקבות חזונו של השף והבעלים שון מקליין, שביקש להקים בית אוכל שיפעל מתוך הערכה וטוהר החומרים עם דגש על פירות וירקות עונתיים ויצור מקומי. במסעדה מאמינים שסעודה היא חגיגה שיש לקחת את הזמן כדי להינות ממנה ולהתענג על קולטני כל החושים. "אוכל צריך להיות מהנה, רענן ותוצר של ידע וחום בחדר האוכל", ציין השף בראיון לתקשורת המקומית. רכיבים מאפיינים: למסעדה ישנם קשרים עם חקלאים מקומיים ובתפריט אפשר לאתר תפוחים, צ'ילי מתוק, חצילים, כוסברה, גזר לבן, קונפי תפוחי אדמה עם פטה עיזים, זיתי קלמטה ועוד. מה אוכלים: ניכרת במסעדה השפעה מהמטבח האסייתי והמזרח תיכוני (גרגרי חומוס עם כרובית תמר הודי למשל) שילוב נבון של קארי, כוסברה ויוגורט או קציצות עדשים אדומו עם צ'אטני מנגו, בצל ירוק, נענע וכוסברה. מחירי המנות נעים בין 9-14 דולר, קינוחים 5-8 דולר. » Green Zebra - כתובת: 1460 west chicago ave.,chicago illinois, טלפון: 1.312.243.7100+, האתר הרשמי: www.greenzebrachicago.comמה אוכלות זברות בלילות? ביקור במסעדת גרין זברה:

אוכל עירקי בפרשנות יהודית: The gate, לונדון מסעדת "דה גייט" היא אחת המסעדות הפופולריות בקרב חובבי המזון הצמחוני בלונדון. היא נמצאת באולם של כנסייה עתיקה, ובין הסועדות הקבועות ניתן למנות את גווינית' פלטרו ומדונה. המסעדה נפתחה ב-1989 על ידי אדריאן ומיכאל דניאל, שמציינים את ההשפעות הקולינריות של משפחתם כבסיס להקמת המסעדה: אוכל הודי, עירקי בפרשנות יהודית ובהשפעה איטלקית וצרפתית. במסעדה מקפידים למחזור את הפסולת הנוצרת במהלך היום וכן "לחגוג את חווית האכילה דרך בישול קפדני ושילוב מרכיבים בדרכים לא צפויות"). רכיבים מאפיינים: בתפריט אפשר למצוא ינות אורגניים וטבעים, תוצרת טרייה, כולל ביצי חופש, ארטישוק מזוגג, פטריות מוקפצות, גבינות ועוד.מה אוכלים: סלט תאילנדי חריף, ממולאים, סלט תפוחי אדמה, טורטיה עם גבינת עזים בטטה ותירס, קוסקוס עם גבינת פטה פיסטוקים ועלי רוקט. צמוד למסעדה יש גם חנות צמודה בה ניתן לקנות אוכל צמחוני מהמעדנייה, וכן את ספרי הבישול הפופולרים של האחים. התפריט כולו נע בין 3-7 פאוד למנה.» The Gate - כתובת: Queen Caroline Street 51 Hammersmith W6 9QL, טלפון: 44.20.8748.6932+, האתר הרשמי: www.thegaterestaurants.com

חביבת הסלבריטאים. מנה ב-The gate (צילום: האתר הרשמי)

שייקים להשלת קילוגרמים: lamano Verde, ברלין בראש ובראשונה, מדובר במקום חדש יחסית: המסעדה החליפה בעלים בחודש יוני שלפני שנה, ושינתה כליל את פניה ואת השקפתה. כיום התפריט נחלק ל-50 אחוז בישול אורגני ו-50 אחוז בישול נא. כיאה לעיר המגניבה שבה היא שוכנת, גם lamano Verde מעוצבת לעילא ובצורה מושכת עם הקפדה על שולחנות לבנים וצמחייה התלויה מהקירות. משקאות השייקים שלה כבר הפכו לאגדה וישנו משקה לאנרגיה, לניקוי פנימי, ירוק או להורדה במשקל (7.5 יורו). חלק מהמנות טבעוניות, אחרות נטולות גלוטן וכולן מוגשות בצורה מצודדת.מה אוכלים: מרקים ב-6.5 יורו, סלט ירקות גינה ב-6.5 יורו ועיקריות (ספגטי, רביולי דלעת וערמונים, ריזוטו פטריות ופסטו ברוטב יין לבן ועוד) סביב 17 יורו. למסעדה מסונף בית ספר לבישול שמלמד בישול טבעוני, איטי ונא.» La Mano Verde - כתובת: Uhlandstrase 181, טלפון: 49.30.8270.3120+, האתר הרשמי: www.lamanoverdeberlin.com

ברלין הצמחונית. lamano Verde:

הדוכן שהפך למעצמה: Candle 79, ניו יורק המסעדה היא גן עדן לחובבי ירקות, הכולל אוכל טעים, טרי ויצירתי. היא החלה ב-1984 כדוכן מיצים וחנות למזון בריאות באפר איסט סייד. אחד הלקוחות הקבועים התאהב בקונספט ולאחר שזכה בכמה עשרות דולרים בהגרלת לוטו (!) החליט להפוך את בר המיצים למסעדת קונספט. במקום מוגש תפריט צמחוני של מרקים תוצרת בית, כריכים, סלטים ומנות עיקריות. המסעדה מחזיקה באג'נדה ברורה אותה היא מפיצה ללקוחות באמצעות שפע של עלונים המצויים בה, הרצאות והסברים לכל דורש: אוכל בריאותי, מטבח צמחוני מעולה, שימוש בחומרי גלם עונתיים נטולי חומרי הדברה וכימקלים. הבעלים מבקש להזין את הגוף בארוחות טעימות ובריאות באוירה תוססת וידידותית. ב-2007 היא הוכתרה כמסעדה הצמחונית\טבעונית הכי טובה בעיר על ידי מדריך זאגט. מה אוכלים: אבוקדו ממולא בקינואה קישואים אפונה ומלפפון, ספגטי ברוטב עגבניות עם תרד קשיו ופרמזן, לזניית קישואים ועגבניות ועוד. המנות הראשונות נעות בין 8-13 דולר, סלטים ב-15 דולר ומנות עיקריות (פלאפל, לדוגמא) ב-15-23 דולר. » Candle 79 - כתובת: 154E 79th St, טלפון: +1.212.537.7179, האתר הרשמי: www.candle79.com

טרנדית וירוקה. Candle 79:

פסטה מקמח אורגני: Il Margutta, רומא אל מרגוטה, שנוסדה ב-1979, היא לא רק מסעדה צמחונית אלא גם שירות קייטרינג, קונדיטוריה ואפילו גלריה לאמנות שמארחת אמנים בעלי אג'נדה דומה. המסעדה, שמגדירה עצמה כ-70 אחוז אורגנית, מציעה מזנון עשיר בטעמים ואפשרויות: יותר מ-50 מנות שונות ממוצרים אורגנים שמבושלים בטכנולוגיה ואמצעים שנועדו לשמור על האיכויות התזונתיות שלהם ולהדגיש את הטעם. ישנם גם מאכלים דלי קלריות, עתירי חלבון (לפני ואחרי אימון), נטולי גלוטן וחומרים מחוללי אלרגיות אחרים. רכיבים מאפיינים: הפסטה מיוצרת מקמח אורגני במקום וכל האוכל מתובל בשמן זית כתית בכבישה קרה. דגש מיוחד ניתן לויזואליה של האוכל ולחגיגת הצבעים שעל השולחן. מה אוכלים: פחזניות עם תפוחי אדמה ברוטב מוקרם, קיש לורן עם אספרגוס ברוטב עשבי תיבול, פסטת טגליולני עם תאנים, עגבניות שרי וחומץ בלסמי. יש לציין שבביקורות של סועדים הוזכר השירות כטעון שיפור. מחיר ממוצע: 29-40 יורו לארוחה הכוללת שלוש מנות. » Il Margutta - כתובת: Via Margutta 118, טלפון: 39.06.3265.0577+, האתר הרשמי: www.ilmarguttavegetariano.it/eng/index.html

חגיגת צבעים בריאה. מנה ב-Il Margutta (צילום: האתר הרשמי)

אורגני לגמרי: שוק Raspail, פריז בפריז ישנם מספר שווקים יפהפיים, אבל שוק Raspail עולה על כולם באווירה האקסקלוסיבית שהוא משדר. הוא פתוח רק בימי ראשון ורק בשעות הבוקר, אך מצליח למשוך אליו מקומיים ותיירים מכל רחבי פריז (גם ז'ולייט בינוש וקתרין דנב פוקדות אותו על בסיס קבוע). בין עשרות הדוכנים אפשר לרכוש ירקות ופירות טריים, מיץ עשבים מחוזק, בשר נטול הורמונים, גבינה בעבודת יד, יוגורט אורגני, ביצי חופש, אפונה ריחנית, יינות אורגניים של יצרנים קטנים מסביב לפריז. תוך ארוך במיוחד משתרע מול דוכן הבצלים המקורמלים, אבל השמועות אומרות ששווה לחכות.

» שוק Raspail - כתובת: Boulevard Raspail, between the rue de Rennes and the rue du Cherche-Midi, Paris 6th, Metro Rennes, מתי: פתוח בימי ראשון בלבד, בשעות 9:00-14:30

גן עדן צמחוני. שוק Raspail (צילום: www.magneticmag.com)

קלייה זה אנחנו: Artemisa, מדריד

המסעדה נמצאת במיקום מרכזי (יש לה גם מסעדת אחות במרחק מספר רחובות משם) ונחשבת לאחת הפופלריות בעיר. היא מסתמכת אך ורק על פירות וירקות מקומיים, ומומחיותה בקליית ירקות כבר יצאה למרחקים. היא מציעה גם פיצה, גספצ'ו אורגני, ירקות בקארי, סלטים, חצילים ותרד קלויים בתנור, מיצי פירות טבעיים ותפריט צמחוני מסורתי. אחת המבקרות ציינה בטור שכתבה כי "פשוט לא ניתן לצאת רעבים מהמסעדה". יחד עם זאת, חשוב לציין כי בתפריט ישנם גם מאכלי בשריים, במקרה ובני הלוויה שלכם הם קרניבורים. המסעדה היא ללא עישון והמחירים סבירים: מנות ראשונות 8-10 יורו, מנות עיקריות 35-40 יורו.» Artemisa - כתובת: Calle de Ventura de la Vega, 4, טלפון: 34.91.429.5092+, האתר הרשמי: www.restauranteartemisa.com

הכל מכל וכל. ארוחת טעימות במסעדת Artemisa (צילום: האתר הרשמי)

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ