אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

ללכת בעקבות האלכוהול: סיורים במבשלות הבירה הטובות באירופה

בדיוק כשם שלכל בירה יש טעם משלה, יש לה גם סיפור אחר מאחוריה. ממפעלי הייניקן באמסטרדם ועד מבשלות גינס בדבלין: הצעות לסיורים שיציעו לכם שיעורים במזיגה נכונה, קצת היסטוריה וכמובן - המון טעימות בחינם

תגובות

"עדיף לישון ולנחור מאשר לשבור את הראש, והרבה יותר טוב לשתות כוס בירה בנחת מאשר לחשוב ולהתפלסף" – ואת זה אמר רוברט ואלזר באחד מספריו לפני כמעט 100 שנה, בציטוט שדי ממצה את עניין ההנאה שבבירה. שתיית בירה הרי לא נועדה רק להרוות צימאון, ומבחר הטעמים הפירותיים-דגניים-והטיפה מרירים יחד עם הארומה הייחודית והקצף הקרמי עשויים לגרום לכמה גברים לרצות לקפוץ ראש לתוך כוס בירה רק מלדמיין את הטעם.

בלא מעט הרבה ערים שמכבדות את עצמן באירופה תוכלו למצוא מבשלת בירה שיש לה גם מרכז מבקרים או כזאת שעורכת סיור מפעל. אם תמיד חלמתם לבקר במקום כזה רק כדי להתחבר לברז ולינוק בלי הגבלה, שכחו מזה, מקסימום תקבלו שובר לבירה חינם.

עוף ודגים שבושלו בבירה: מבשלת גינס בדבלין, אירלנד ארתור גינס, האב המייסד של חברת גינס, קנה את המבשלה ברחוב ג'יימס שבדאבלין, בעסקה די משתלמת – מחיר שנתי של 45 ליש"ט בהסכם חכירה ל-9000 שנה. אולי עסקת הענק של שנת 1759. החוזה, אגב, עדיין שמור היום במשרדי המבשלה שבאותו רחוב. אחרי תקופה קצרה של ייצור בירה אייל צהבהבה, מצא גינס במקרה את המתכון להכנת הזהב השחור – רק בגלל שהתקמצן לזרוק לפח לתת שרוף שנקלה יתר על המידה והחליט לעשות ממנו הבירה. השאר היסטוריה. 8 מיליארד ליטר של סטאוט מיוצרים במבשלה שברחוב ג'ימס בשנה – כמעט כמו כמות הדלק הנצרכת בישראל בשנה, אפרופו לתדלק.

מרכז המבקרים שבמבשלה משך כמעט 4 מיליון תיירים מאז נפתח בשנת 2000, ומציע סיור מפעל ודגימת מוצרים. הסיור נפתח בקומה הראשונה המעוצבת בצורת כוס פיינט, בהיכרות עם הרכיבים הגולמיים – השעורה, הכשות והלתת – ומסתיים בבר שבקומה השביעית והשקופה, מול נוף של 360 מעלות מעל דבלין ועם כוס גינס ביד. הקומות האמצעיות אמורות לפתוח למבקרים את התיאבון עם הצגת תהליכי בישול הבירה בהדרכתו של ברומאסטר החברה פרגל מארי. בקומה הרביעית מתרגלים התיירים מזיגת כוס גינס לפי הסטנדרטים הטרחניים הדורשים מזיגה איטית של 119.5 שניות, ובקומה החמישית דיינר עם תפריט בשר, עוף ודגים שהוכנו בתוספת בירה גינס. בסיום הסיור עוברת הקבוצה שוב קומה הראשונה, בחנות המפעל בה נמכרים בירות ומרצ'נדייס.

» כניסה: מבוגר – 13.50 ליש"ט. משפחה - (2 מבוגרים וארבעה ילדים) 34 ליש"ט. פתוח 7 ימים בשבוע, 9:30 – 17:00

»  Guinness Storehouse - כתובת:  James's Street 109 , Dublin 8, Ireland; אתר רשמי: www.guinness-storehouse.com/en

שווה לכמות צריכת הדלק בישראל. מבשלת גינס בדבלין (צילום: ccharmon, פליקר)בקבוק אישי עם שם: מבשלת היינקן באמסטרדם, הולנד  מרכז החוויה של בירה היינקן באמסטרדם הוא למעשה המבשלה המקורית והישנה של המותג ההולנדי, לפני שהועברה המבשלה ב-1988 לשלוש פרובינציות בדרום הולנד. מה שהתחיל ג'רארד היינקן בן ה-22 ב-1864, הפך היום למותג הבירה השלישי בגודלו בעולם, המייצר 140 מיליארד ליטר בשנה. בשנת 2008, אחרי שנה של שיפוץ ושדרוג מרכז המבקרים, שינה המקום את המיצוב, החליף את השם הארכאי "מוזיאון הבירה", ל"חוויה של היינקן", ומציג בארבע קומותיו כלי בישול היסטוריים, טעימות של בירה באמצע שלב ההכנה, מייצגי מולטי-מדיה אינטראקטיבים אודות מורשת הלאגר המוצגים במתחם הייטקיסטי מעוצב כולו בירוק זוהר, וכמובן ברים עם ברזים של בירה.

בשלב בו עובר הסיור באיזור הביקבוק אפשר להזמין בקבוק בירה אישי עם חריטת השם עליו. מבקרים שחושבים לעצמם שברגע שיגיעו למפעל של היינקן יוכלו להתחבר לברז ולשתות ישר ממנו אולי יופתעו לנוכח העובדה כי במהלך הסיור מוקצבים לכל מבקר שתי כוסות בירה בלבד.

» כניסה: 15 יורו. פתוח 11:00 – 19:00

» Heineken Experience‎ - כתובת: Stadhouderskade 78, 1072 AE Amsterdam, Netherlands; אתר רשמי: www.heinekenexperience.com/AgeCheckחוויה, מוזיאון היינקן באמסטרדם:

להתמסטל מהריח: מבשלת קרלסברג בקופנהגן, דנמרק את שמה קיבלה הבירה הדנית לפני 130 שנה כאשר הצליח מייסד החברה יאקוב יאקובסן לבודד סוג מסויים של שמרים לייצור בירה לאגר. בעקבות שמם של השמרים - "קרלסברגנסיס" - החליטו אז בחברה לקרוא לבירה בשם דומה, במקום לשבור את הראש עם קופירייטינג מתחכם.

במרכז המבקרים במבשלה המקורית של קופנהגן, אותה אחת שבה ערך יאקובסן את הניסויים שלו, די סומכים על חוש ההתמצאות של האורחים ושולחים אותם לבדם לסיור ברחבי עשרת הדונמים של המבשלה, אחרי שמציידים אותם כמובן בצידה לדרך – מפה ושובר המקנה שתי כוסות בירה.

המסלול מתחיל באסם המבשלה הישן ששימש לאחסון הדגנים ובאורווה של סוסים המתחזים לסוסים המקוריים שהובילו את חביות המשקה. בקומה שמעל עובר הסיור ב"אוסף הבקבוקים של קרלסברג" – או יותר נכון, ב"אוסף הבקבוקים של דני משועמם אחד". יותר מעשרת אלפים בקבוקי קרלסברג מכל רחבי העולם אסף ליף סון הדני בארבעים השנים האחרונות, עד שכנראה נגמר לו המקום בבית והוא החליט להעביר את האוסף המכובד למרכז המבקרים, שם הם מסודרים בסדר גיאוגרפי ולפי מבשלות ומוצרים.

התחנה הבאה של הסיור נמצאת ב"חדר הארומה". שם תוחבים המבקרים את האף לתוך מבחר בקבוקים ומרחרחים את התכולה בניסיון לאתר את הארומה המועדפת על כל אחד. נגיד שנהנת להסניף את הקרמל והלחם הקלוי, אתה הולך עם המידע השימושי הזה ל"בר יאקובסן" - בתחנה הבאה – ושם יציעו לך את המוצר שהכי עונה על הדרישות הבסיסיות שלך מתוך מגוון מוצרי הבר.

» כניסה: מבוגר – 65 כתר דני (43 שקל). פתוח 10:00-17:00» visit carlsberg - כתובת: Gamle Carlsberg Vej 11, 1799 Kobenhavn V, Denmark; אתר רשמי: visitcarlsberg.dk‎

בירה בהתאמה אישית. בר יאקובסן במבשלת קרלסברג (צילום: אתר המבשלה)

מבחן המזיגה: מבשלת סטלה ארטואה בלובן, בלגיה  למזלה של בלגיה, מה שמציל כנראה את המדינה הפלמית משיממון טוטאלי חסר כל ייחוד זו תעשיית הבירה שלה. או ליתר דיוק, המותג "סטלה ארטואה". 1366, המספר שמוטבע פיית בקבוק הבירה, מציין את שנת הקמת המבשלה בעיר הבלגית לובן – בה נמצאת גם היום המבשלה של סטלה. לאורך השנים הקפידו בלובן לשמור על תדמית שיווקית של לאגר יוקרתית בעלת מסורת עוד מימי המפץ הגדול.

מרכז המבקרים במבשלה - חצי שעה נסיעה ברכבת מבריסל. עם ההגעה מקבל את פני האורחים מדריך נלהב, ובשל המשאיות הרבות הנכנסות ויוצאות משטח המפעל נדרשים המבקרים לעטות ג'קטים זוהרים לבטיחות, ממש כמו של עובדי המקום. היתרון - אפשר להתחבר לברז ולהגיד שאתם מהחבר'ה של הבקרת איכות במקרה ונתפסים על חם.

הסיור עובר לאורך שלבי ההכנה של הבירה - הבישול, הסינון, הביקבוק – ונמשך כשעה. בסוף הטיול מגיעים לבר המרכזי, "הבית", והמבקרים ניגשים לבחינות הגמר במזיגת כוס "סטלה ארטואה" - מזיגה הלכתית על פי הכללים דורשת עמידה קפדנית בתשעה כללים נוקשים; משהו ששקול לתואר אקדמי במזיגת בירה. בסופו של דבר גם התלמידים הנחשלים זוכים לכוס בירה, ואם מבקשים יפה אז גם לכוס שנייה ושלישית.

 סיבה טובה לבקר בבלגיה. סטלה ארטוואה (צילום: dreamstime)המודרנית: מבשלת פאולנר שבמינכן, גרמניה  הלוגו של הנזיר על בירה פאולנר הוא זכר קטן שנותר מראשית ימי המבשלה הבווארית במאה ה-17. על רעיון הכנת הבירה עלו הנזירים ממנזר פרנצ'סקו שבמרכז מינכן כשחיפשו קומבינה לעקוף את החוק האוסר על אכילה במשך 40 ימי הצום הנמשכים לפני חג הפסחא, בהם מותר רק לשתות. ומה עושה נזיר בעל תושיה? לוקח את החיטה שהוא לא יכול להכין ממנה לחם ומבשל ממנה את המשקה שיהפוך לבירה חיטה הכי פופולרית.

מאז אותם ימים עליזים במנזר השתדלו בפאולנר לשמר את המתכון אבל עשו רמונט כללי למנזר שהפך למבשלה מודרנית. אחת הטענות של מבקרים אגב, היא שהאווירה במקום מאוד מודרנית ולא נשמר סגנון מסורתי של מבשלה בת מאות שנים.

תחילת הסיור במבשלה נפתח עם סרט המתאר את שלבי הכנת הבירה, וממשיך לשלבי הייצור השונים במפעל ועם היכרות של 16 סוגי הבירה המיוצרים במבשלה. בסיום הסיור - הנמשך שעה וחצי – מוצעים למבקרים טעימות בירה וחטיפים.» כניסה: מבוגר - 8 יורו, סטודנטים וילדים - 5 יורו. שני-שישי: 12:30-15:30.

» The Paulaner Brewery - כתובת: Kapuzinerplatz 5, 80337 Munich, Germany; אתר רשמי: paulanerbraeuhaus.com‎

להצטייד בלבוש חם: מבשלת פילסנר שבפלזן, צ'כיה בירה מסוג פילסנר אולי מוכרת היום כשם גנרי לבירה לאגר בהירה, מוגזת בינוני, מרירה ועם טעם בולט של פרחי כשות. פילסנר הפכה לשם נרדף לבירה, כמו שמשכך כאבים זה אקמול וטלפון סלולרי זה פלאפון. אבל אם לפני 150 שנה הבווראי ג'וזף גרול שבישל את הפילסנר הראשונה בעיירה הצ'כית - בעלת אותו השם כמובן – היה שומע איך העתיקו ממנו את השם הוא אולי היה גאה בעצמו או שחוטף עצבים על הגניבה האומנותית.

באותם ימים גרול רכב על הגל. עד שהוא נכנס לעסק ב-1842 רוב הבירות הבהירות היו בעצם בצבע חום בהיר ועכור, אבל גם לאף אחד גם לא ממש היה איכפת, כי גם ככה אתה שותה את הבירה שלך בכוס מתכת אטומה או עשויה חרס בלאו הכי לא רואים את צבע הבירה. אבל אז מצא גרול את המתכון הנכון לשימוש בשמרים יחודיים ובתסיסה תחתית קרה - מה שלא היה הנהוג, ובמקביל מתרחבת תעשיית ייצור המונית של זכוכית. הנוזל הזהוב נראה פוטוגני בכוסות הזכוכית וגרול לוקח את כל הקופה.

הסיפור של גרול מוצג במוזיאון מבשלת פילסנר ובמרתף החביות ההיסטורי (להביא ביגוד חם - 10 מעלות) וממשיך עם סיור במבשלה המודרנית, בין קווי הייצור המבקבקים 120 אלף בקבוקים בשעה, היכרות עם חומרי הגלם וטעימות של בירה בשלבים הראשונים שלה - לפני סינון, וארוחה במסעדה עממית צ'כית הצמודה למבשלה.

» כניסה: 150 קרונה צ'כית (30 שקל), סיור באנגלית במשך 100 דקות. פתוח 8:00-17:00.

» Museum of Beer Brewing‎ - כתובת: Veleslavinova 58/6, 301 00 Plzen-Vnitrni Mesto; אתר רשמי: prazdrojvisit.cz‎

לבוא בלבוש חם. מבשלת פילסנר בצ'כיה (צילום: אתר המבשלה)

*#