לכבוד החנוכה: המטוגנים הכי מושחתים בעולם

המצאנו חג שבו אוכלים סופגניות ולביבות, וחשבנו שמדובר בשחיתות מפנקת. אז חשבנו. מצ'ורוס מתקתק, דרך המבורגר פורטבלו עסיסי ועד כדורי אורז פריכים ברומא וסנדוויץ' גבינה נמסה בפראג: שמונה ימים של טיגון בשמן עמוק מסביב לעולם

לירון בונאנו
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
לירון בונאנו

עזבו אתכם לרגע מכולסטרול, תשכחו לשנייה מתוצאות הבדיקות הרפואיות שלכם ודמיינו עולם מושלם בו אתם יכולים להכניס לפה כל מה שמתחשק לכם. עובדה ידועה היא שככל שמזון מטוגן יותר, כך הוא גם טעים יותר. לכבוד חג החנוכה הבא עלינו לטובה (אך על משקלנו לרעה) אספנו עבורכם את ההמלצות המטוגנות המושחתות ביותר שקיימות מסביב לעולם. הצטרפו אלינו, ויחד נצא למסע טעים של שמונה ימים עם שמן עמוק, טמפורות, בלילות וידיים משומנות. רק אל תשכחו לארוז מראש מטליות לחות (ואולי איזה כדור או שניים נגד צרבת).

נר ראשון - מאפה תרד מטוגן בשוק התורכי בברלין  דוקא נחשבת למקום בו אוכל בריא וטבעוני נפוץ כמעט כמו נקניקיית הקאריוורסט. אבל כל המחשבות הבריאות נעלמות ברגע שמגיעים ל הממוקם ברובע . בימי שלישי ושישי מהבוקר ועד לשש בערב, הרחוב היפה סמוך לגדות תעלת לנדוור הופך לשוק ססגוני אותו מפעילים מהגרים תורכים שחיים בגרמניה. בדוכנים הרבים תוכלו למצוא ירקות, פירות, צעיפים צבעוניים ומעדנים שונים. אבל את גולת הכותרת הקולינרית של השוק אפשר להריח כבר כשיוצאים מתחנת התחתית הקרובה ב-Hallesches Tor. במרכז השוק מצד ימין, מתפעלים שני שפים צעירים דוכן מיוחד ובו מאפה תרד תורכי טרי, העשוי מבצק עלים וגבינה שמטוגן על המקום. התוצאה היא מאפה שחום, מושחת, חם ופריך. בנוסף הם מציעים גם שלל מקלות בצק מטוגנים עם מבחר גבינות. ביום שמש יפה, מומלץ לקנות מאפה ולאכול אותו על גדות התעלה המטופחת, ליד הברבורים. רק אל תזרקו להם פירורים.

» - כתובת: Maybachufer, Kreuzberg, Berlin 12047, שעות הפעילות: ימי ג', ו' 12:00-18:30

שימו לעצמכם מקלות בדיאטה. השוק התורכי בברלין (צילום: עמית רפפורט)

נר שני - צ'ורוס בברצלונה מקורם של הצ'ורוס הוא כמובן בספרד, אבל הן מאוד פופולריות גם באמריקה הלטינית, בארה"ב ומדינות אחרות באירופה. הקונספט די פשוט - בצק טעים ומתוק, שיוצא ממשפך בצורת כוכב, מטוגן ומוגש מיד, ועליו מפזרים לרוב אבקת סוכר או קינמון, ואם זה לא מספיק? טובלים אותו בשוקו חם. ב המתויירת תמצאו עשרות עד מאות מקומות שיציעו את הצ'ורוס המסורתיים, אבל אחד המקומות המומלצים בעיר הוא דוקא מקום קטן (עם תור גדול) - , שממקום באזור הפלאסה דה קטלוניה. המקום עצמו קטן ולא מרשים במיוחד, אבל השוקו משובח והצ'ורוס עצמן פריכות, טריות ושמנמנות. למיטיבי לכת ושמן, יש גם בצק סיני מטוגן בטעם של פעם.

» - כתובת: Via Laietana 46, טלפון: 34.93.268.1263+, הפייסבוק הרשמי:פק"ל שוקו. Bar Churreria Layetana (צילום: )

נר שלישי - פיש אנד צ'יפס בלונדון

את האוכל האנגלי אין צורך להציג, שמו הרע הולך לפניו. אבל אחד המעדנים שדווקא זוכים בממלכה המאוחדת לסוג של תהילה הוא מעדן הדג המטוגן (עם צ'יפס כמובן). בעבר נמכר הפיש אנד צ'יפס בנייר עיתון שספג את השמן הרב שניגר ממנו, אבל כיום ניתן למצוא אותו ארוז באריזות יותר ידידותיות למשתמש. מסעדת ממוקמת לא הרחק מ ובמרחק הליכה מ, ונחשבת לאחד המקומות הטובים והנקיים בהם מגישים את הלהיט הבריטי הנצחי. הפיש עשוי מדג קוד משובח ומוגש בנדיבות, והצ'יפס חם וטרי. הזליפו על הדג קצת חומץ, פזרו על הצ'יפס קצת או הרבה קטשופ, ועל מנת לשטוף את הכול, הזמינו גם איזה פיינט בירה ליד, ויותר מזה אתם לא צריכים.

» - כתובת: 73 Marylebone Lane, טלפון: 44.207.486.3644+, שעות הפעילות: ימי ב'-ש' 12:00-15:00, 18:00-22:00 The Golden Hind (צילום: , פליקר)

נר רביעי - המבורגר פורטובלו מטוגן בניו יורק נכון, במטבח האמריקאי העתיר שומן זו ממש לא חוכמה למצוא אוכל מטוגן תחת כל עץ רענן. אבל דווקא ב מתבלט ההמבורגר הצמחוני של רשת הפאסט פוד החדשה, , מעל כולם. שייק שאק פתחה את הדוכן הראשון במנהטן בשנת 2004 ומאז צמחה לרשת עם מספר סניפים במספר ערים שונות במדינה. אל תתנו לתורים הארוכים בעיר לייאש אתכם - אם אתם מטיילים עם מספר שותפים, התפצלו מיד: אחד יילך להזמין בזמן שהשני יארוב לשולחן. ברגע שסיימתם את ההזמנה והתשלום בקופה, תקבלו ביפר רוטט עם מספר. עכשיו יושבים וממתינים עד שהביפר רוטט באור אדום, ואז מתחיל הכיף האמיתי. ההמבורגר הבשרי הוא כמובן מוצלח ביותר, אבל השוס האמיתי הוא ההמבורגר הצמחוני. מדובר בכריך פטריית פורטבלו בשרנית, מטוגנת בפירורי לחם בשמן עמוק עד כדי פריכות מקסימלית, ומוגשת בלחמניה נימוחה. לא מספיק? יש גם גבינה נמסה. תאכלו, תהנו מכל ביס ותוותרו על מונית למלון בחזרה, עדיף שתלכו ברגל. כיום יש בעיר כבר שישה סניפים, אחד אפילו ב. אנחנו ממליצים על הסניף המקורי ב, בו ביום נעים אפשר גם לשבת בחוץ בגינה.

» - כתובת: Madison Ave. at 23rd St, טלפון: 1.212.889.6600+, שעות הפעילות: מדיי יום 11:00-23:00, האתר הרשמי:

לאכול אחרי הגשם. Shake Shack (צילום: האתר הרשמי)

נר חמישי - קרוקטים באמסטרדם ועכשיו הפתעה. נכון שהצ'יפס עם המיונז ב נחשב לאוכל רחוב פופולרי במיוחד, אבל פופולרי וטעים לא פחות הוא הקרוקט המטוגן. בעיר היפה, בה ניתן למצוא יותר דוכני הרינג מאופניים, הקרוקט נחשב למאכל מנחם חמים וטעים במיוחד. מדובר בעצם בקציצה מטוגנת, כשהגירסה הפופולרית ביותר, אפילו בקרב משפחת המלוכה ההולנדית, הוא הקרוקט העשוי מבשר ראגו עשיר, מצופה פירורי לחם, מטוגן וזהוב. הקרוקט מגיע לרוב בתוך סנדוויץ, וביחד עם חרדל הולנדי נחשב לנשנוש צהריים או ערב משביע וזול במיוחד (מחירו לרוב יעמוד על 2-2.50 יורו). אחד המקומות הטובים בעיר לקרוקטים היא מסעדת . השירות שם, איך לומר, מעט אדיש ולעתים קורקטי מדי, אבל הטעם? גן עדן מטוגן.

» - כתובת: Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9, טלפון: 31.20.624.4200+, שעות הפעילות: ימי ב'-ה' 9:30-01:00, ימי ו'-ש' עד 2:00, א' 11:00-20:00, האתר הרשמי: ואחר כך משחקים קריקט. Eetsalon Van Dobben (צילום: האתר הרשמי)נר שישי - סנדוויץ גבינה מטוגנת בפראג היא עיר יפה ופשוטה, לא ענקית מדי ונעימה לטיולים, והאוכל הצ'כי נחשב למטבח מזרח אירופי טעים אך קצת כבד. אחד ממאכלי הרחוב הטובים בצ'כיה הוא סנדוויץ גבינה מטוגנת: גוש של גבינת אדם בלחמניה עם קצת חסה ורוטב טרטר או מיונז. בכוך קטן באזור הספרייה האנגלו-אמריקאית תמצאו את הדבר האמיתי - לחמנייה טובה ואוורירית, חסה טריה, גבינה נמסה ורוטב טרטר בדיוק במינון הנכון, והמחיר בהתאם (כ-40 קרונות צ'כיות, כלומר בערך 8 שקלים). המקום עצמו ממוקם בתחנת הטראם Malostranske namestitram stop ופשוט תרדו בתחנה ולכו אחר שובל הריח.

טוסט של מלכים. סנדויץ' גבינה מטוגנת בפראג (צילום: , פליקר)

נר שביעי - סופלי ברומא המתחכמים יגידו שזו לא חוכמה גדולה למצוא אוכל טעים ב. אבל נניח שמיציתם את הפיצה, או שהזמנתם מקום באחת מהטרטוריות הרבות שפזורות ברחבי העיר לערב, ובא לכם משהו קטן אך מחמם דווקא בשעת אחר הצהריים. במקרה זה הסופלי, הלא הוא כדור האורז המטוגן, הוא הפתרון המושלם. הסופלי מזכיר לעתים קובה במרקם ובגודל. הוא מגיע בכמה גירסאות, לרוב עם אורז, בשר, רוטב עגבניות וגבינת מוצרלה נמסה, ויש כמובן גם גירסה צמחונית. הכי מומלץ וכיף לקנות אותו באחד מדוכני הטייק אווי בעיר, שם הוא שוכב לצד הפיצות המרובעות שנמכרות לפי משקל. הפנו פעם אחת עורף לפיצה ונסו אותו - הטעם ממכר והסופלי עצמו מחמם בטן ונפש. אחת הפינות המומלצות נמצאת ב-, אחד מהיכלי הפיצה הטובים ברומא. המקום נמצא ממש קרוב לאזור , ומומלץ בחום לאחר סיור ארוך ומתיש ב. » - כתובת: Via della Meloria, 43, 00136 Roma (סמוך לתחנת המטרו CIPRO), טלפון: 39.06.3974.5416+, שעות הפעילות: ימי ב'-ש' 9:00-22:30

פלאפל משודרג. Suppli (צילום: buzzinrome.com)

נר שמיני ואחרון: צ'יפס בבריסל את הטוב ביותר שמרנו לסוף. נכון, איננה נחשבת לעיר המעניינת ביותר באירופה אבל מבחינות רבות, המטבח הבלגי נותן תחרות יפה למטבח הצרפתי. הבלגים חזקים בפירות ים, המולים והבירות שלהם נחשבים לשם דבר עולמי, ועל השוקולד עדיף בכלל לא לדבר. לצ'יפס יש גירסאות רבות בכל העולם אבל צי'פס עבה ופריך כמו זה הבלגי באמת לא תמצאו במקומות אחרים. הבלגים אף טוענים בחירוף נפש כי הם אלו שהציגו את הצ'יפס בפני החיילים האמריקאים בזמן מלחמת העולם הראשונה. הצ'יפס מוכן מזן מיוחד של תפוחי אדמה שגדל רק בבלגיה, מטוגן פעמיים לדרגת קריספיות מושלמת ומוגש בקונוס נייר. הבלגים כל כך מתגאים במאכל שאפילו פיתחו אפליקציה מיוחדת לדירוג המקומות הטובים ביותר בבריסל. אחד הדוכנים העתיקים בעיר הוא דוכן La Maison Antoine שמתגאה בהיותו דור שלישי לצ'יפסרים. המקום קיים מאז 1948 ומציע לצד הצ'יפס בקונוס, לא פחות מ-25 רטבים שונים לליווי, מהמיונז המסורתי ועד לקטשופ קארי. נסו ותיהנו. » La Maison Antoine - כתובת: Place Jourdan 1, 1040 Etterbeek, Belgium, טלפון: 32.2.230.5456+, האתר הרשמי:

כל הצ'יפס שבעולם. La Maison Antoine (צילום: האתר הרשמי)

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ