טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פאולין ממליצה: המנות הכי טובות בחבל שמפיין

הגבינות המיוחדות, הנקניקים המעושנים ועוגת הזנגביל המושלמת: מדי חודש פאולין שובל יוצאת למסע קולינרי ברחבי צרפת. הפעם היא חזרה לבקר בחבל מולדתה

תגובות

הצרפתים הם עם של סנובים: מסרבים לדבר אנגלית וחושבים שכל התיירים הם "קוץ בתחת". כל זה לא מונע מעשרות מיליוני אנשים לבוא לבקר את המדינה מדי שנה. אחת האטרקציות הפופולאריות, לפעמים אפילו יותר ממגדל אייפל, היא הארוחה הגסטרונומית הצרפתית. עד כדי כך עושים מזה עניין, שאפילו רשמו אותה כחלק מהמורשת העולמית של אונסק"ו. הצרפתים, שמבלים סביב השולחן שעה וחצי מדי יום בממוצע, פשוט גאים באוכל שלהם, ו-95% מהם חושבים שהגסטרונומיה הצרפתית היא חלק מהזהות הלאומית. לא אוכל להסביר לכם איך להתאים בין יותר מאלף סוגי גבינות לבין-3,420 סוגי יין הקיימים בצרפת, אבל כן אנסה לפתוח לכם את התיאבון עם הצצה קטנה למטבחים אזוריים. בחודשים הקרובים נעבור גם בחבל נורמנדי, בפרובאנס ובבורדו, אבל השבוע אנחנו מתחילים בדלת ביתי, במחוז שמפיין.

» פאולין מבשלת - לכל המתכוניםהמאפיות הכי טובות בפריזהקפה והמאפה הכי טובים בפריזשם בצרפתית: Champagne-Ardenne מיקום: צפון-מזרח צרפת, על גבול בלגיה.ערים גדולות: שלון, ריימס, טרואה, שרלוויל. איך מגיעים: מפריז כביש מהיר 26, לכיוון מץ' (METZ). לא לפספס: ביתו של הצייר רנואר, בו צייר את רוב יצירותיו, הבית והקבר של שארל דה גול, יקבי שמפיין והקתדרלה של ריימס.

מה נשתה ומה נאכל? שתייה: יינות השמפניה הומצאו במאה ה-18, והמטבח המקומי הושפע מאוד מהזהב המבעבע. שמפניה היא חלק בלתי נפרד מהבישול באזור, בין אם כמרכיב ברטבים או כיין שמלווה את הארוחה. תושבי האזור כל כך גאים בתוצרת המקומית, שנדיר לראות על שולחנם בקבוקים זרים. באזור מייצרים גם משקאות חריפים אחרים בהצלחה רבה, כמו: "La Fine de la Marne" ו-"Le Marc de Champagne", שני משקאות ששייכים למשפחת הוודקות והגראפות וטעמם פירותי ועדין יותר. באזור מבשלים גם בירות משעורה, חיטה ושיפון.מנה ראשונה: ארוחה קלאסית בשמפיין תכלול צלחת שרקוטרי של האזור, שכוללת שני סוגים עיקריים של נקניק.  פסטרמה (Jambon) מקומית מריימס, העשויה משוק חזיר ופרוסה בצורה מלבנית. מומלץ להגיש אותה עם חמאה ובגט טרי. השנייה היא פסטרמה ארדן יבשה, שמזכירה קצת את  נקניק פארם, רק בגרסה מלוחה וכהה יותר. מומלץ לאכול אותה עם מלון כתום ויין פורט. 

מנה עיקרית: בשמפיין ישנם מאכלים מפורסמים שזכו לתהילה בינלאומית. Andouillette, הנקניק מטרואה העשוי חזיר וכולל חלקי פנים, הוא מעדן שאסור לפספס. המרקם שלו מעט צמיגי והוא הולך מצוין עם רוטב חרדל ויין לבן, תפוחי עץ אפויים, פירה תפוחי אדמה ופסטה. בודן בלאן דה רת'אל (Boudin  Blanc De Rethel) היא נקניקיית חזיר בעלת חשיבות לאומית, עד כדי כך שנכנסה להמנון הלגיון הצרפתי. לנקניקייה יש מרקם רך ועדין וצבעה לבן, ומומלץ לאפות אותה עם גרטן או בתוספת כמהין.

את כל המנות מומלץ לשלב עם ירקות כמו אספרגוס לבן, לפת, כרוב ועדשים ורודות שגדלים באזור. גם הכמהין אפור, מעדן עלית שגדל ביערות שמפיין, הוא חומר גלם מוכר במטבח השמפייני. בגזרת הדגים אפשר למצוא דגי מים מתוקים, בדרך כלל מטוגנים ברוטב שמפניה או ממולאים בבשר או פסטרמה. 

אסור לפספס. נקניקיות Andouillette (צילום: Dreamstime)

פלטת גבינות: 670 מיליון ליטרים חלב מיוצרים מדי שנה בשמפיין. הגבינה המקומית Chaource (שאורס), העשויה מחלב פרה עם קרום עובש לבן ומשובח, אולי לא מוכרת כמו הקממבר של נורמנדי, אך היא בהחלט טובה לא פחות. Langres היא גבינה קרמית מחלב פרה, שמוכרת בזכות הגומה בחלקה העליון. Brie de Meaux (ברי) שלא מיוצרת בשמפיין, אלא לא רחוק משם בדרך לפריז, גם היא מאוד פופולארית בין תושבי האזור. בשמפיין נוהגים להגיש אותה ממולאת שכבה דקה של פטריות כמהין. תענוג אמיתי.

קינוחים: אסור לפספס את עוגת הזנגביל (Pain d'epices) מריימס, שעשוייה מקמח שיפון ודבש. הביסקוויט הוורוד המפורסם,Biscuit Rose De Reims, שם נהוג לטבול אותו בשמפניה, עוגת סוכר הנקראת באופן מסורתי Galette au Suc, פאי שזיפים וקרם שקדים, ומאפה תפוחי עץ Gaudichon (נעלי בית בשפה המקומית). Carolo היא עוגת מרנג וקרם אגוזי לוז שאפשר למצוא באזור הארדנים. לא נשכח גם השוקולדים בצורת פקק בקבוק שמפניה, הממולא באלכוהול.

מומלץ לטבול בשמפניה. Biscuit Rose De Reims (צילום: Dreamstime)

מיטב המטבח האזורי במסעדות » המעדניה Martin – כתובת: Place Drouet d'Erlon 32, Reims» פטיסרי La Bonbonniere  - כתובת: Rue Arbalete 15 , Reims» אפיסרי ושוקולטרי Fossier - כתובת: 25 Cours Jean Baptiste Langlet, Reims. אתר רשמי: www.fossier.fr » מסעדת 2 כוכבי מישלן ומלון L'assiette champenoise - כתובת: Avenue Paul Vaillant Couturier 40 ,Tinqueux  » בית קפה ומסעדה Le cafe du Palais – כתובת: 14 Place Myron Herrick, Reims

מתכון לפלמיש את טעמי האזור תוכלו לתרגל גם בבית,  עם אחד המאכלים האהובים עלי: Flamiche – קיש כרישה שמקורו בארדנים. מרכיבים לתבנית 22 סמ':לבסיס (בצק פריך):כוס קמח1 ביצה100 גרם חמאהמלח לפי הטעםלמילוי:2 כוסות כרישה חתוכה לחצאי-טבעות (3/4 החלק הלבן + 1/4 חלק ירוק כדי לתת קצת צבע)2 כפות חמאה2-3 ביצים1 כוס חלבמלח, פלפל לבן לפי הטעםאופן ההכנה:1. מערבבים את כל המרכיבים של הבצק, מוסיפים קצת מים, מערבבים עד לקבלת בצק אחיד. מכסים בניילון נצמד ושמים במקרר לחצי שעה לפחות.2. במחבת, ממיסים את החמאה. מוסיפים את הכרשה ומכסים. מבשלים מכוסה תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד שהכרישה תתרכך. מתבלים לפי הטעם, שמים בצד. 3. מרדדים את הבצק לעובי של חצי ס''מ. מרפדים את התחתית המשומנת בבצק, יוצקים מעל את הכרשה.4. בסיר קטן מביאים את החלב לרתיחה. יוצקים אותו בהדרגה לתוך ביצים טרופות ומתבלים במלח ופלפל לבן. יוצקים את התערובת מעל הכרשה, כך שהיא תכסה את הירק. 5. אופים בתנור ב-170 מעלות במשך  20-25 דקות, עד שהפלמיש יקבל צבע זהב יפה. 6. מגישים חם או בטמפרטורת החדר.  

מטעמי המטבח. פלמיש (צילום: פאולין שובל) 

*#