טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

המדריך להכנת הסנדביץ' המושלם באמסטרדם

חריץ גבינה, פילה הרינג משובח, לחם טרי וצ'יפס עם המון מיונז בצד. לא כל מאנצ'יז באמסטרדם צריך להסתיים במסעדה. הצעה לארוחת גורמה על ספסל

תגובות
מרכיבים משובחים ובעיקר טעימים. כריך הולנדי
Imelnyk | Dreamstime.com

אחת הדרכים הטובות ביותר להכיר את העיר היא לדעת איפה לקנות את המצרכים הנכונים לארוחה מאולתרת באמצע היום. דני ססלר בסדרת כתבות שלא תשאיר אתכם רעבים, והפעם: סנדביץ' נוסח אמסטרדם

» לעשות חיים באמסטרדם: ביקור במוזיאון המוות
» פנקייק סושי, מסיבות מגניבות ועוד המלצות לביקור חפוז באמסטרדם
» אמסטרדם: חנויות בהן תמצאו מתנות שוות לילדים

ההולנדים הם אנשים הגיוניים. יש להם מלכה, שאיש מחוץ לגבולות הולנד לא יודע מה היא עושה או אומרת, יש להם קבקבים מעץ והם מציפים את ארצם ואת שאר העולם בפרחים צבעוניים. לא מפתיע לכן, שגם הלחם שלהם מאוד הגיוני – לחם פשוט, קליל במרקמו, שבאופן מסורתי מבוסס על בצק שמרים. בשנים האחרונות נוספו למדפי הלחם בהולנד גם ככרות עשויות קמח מלא, ומועשרות בכל סוגי הדגנים שיש.

הלחם הלבן העדין, שעדיין נהנה בהולנד מפופולריות עצומה, עשוי מתערובת שמכילה לא רק מים אלא גם חלב ויש לו גם גרסאות מועשרות בהמון סוכר. לגרסה הכי חגיגית של הלחם המתוק הזה קוראים Kerststol ויש בה גם פירות יבשים וצימוקים, הוא לא מתאים לסנדביץ' אלא רק כמצע לשכבת חמאה עדינה, והולך מצוין עם הקפה של בוקר.

מה ההולנדים שמים בסנדביץ'?

כמתבקש ממדינה אירופאית שיש לה מישורים ירוקים אינסופיים כמעט, ההולנדים מייצרים גבינות משובחות לא רק מחלב בקר. בכל שוק מזון מקומי תתקלו בחריצי גבינה מפוארים, צהובים כשמש, מונחים על מצעי בד או עץ.

בכל חנות מכולת או מעדנייה תוכלו לטעום פיסות זעירות ולרכוש את הגבינה ברמת החריפות המועדפת עליכם. המפורסמות ביותר הן  גבינת הגאודה, בעלת הטעם המעושן יותר שהולכת מצוין עם בירה קרירה, גבינת ליידן, הכפרית המסורתית בעלת הציפוי הכתמתם ולפחות 40% שומן, והאדם היותר פופולרית.

הגבינות ההולנדיות מבשילות (לפחות) שלושים יום בחדרים טחובים וקרירים. לכל הגבינות הקשות יש גם גרסאות שמכילות שום, קימל או תבלינים אחרים, והן ממש מתחננות לתוספת של פיסת עוף מעושנת, או פרוסת "נקניק" מסוג שינקן, רצוי מבושל ולא המעושן בעל הטעם המעט סינטטי. ואם אתם מספיק אמיצים כדי לצלוח את השם "נקניק דם", ההולנדים מכינים אותו מצוין והוא נקרא Bloedwors. נסו גם את הנקניק היבש העשוי עטיני פרה הקרוי Uierboord. בינינו, אלה סוגי הנקנקים היותר מעניינים. אם אתם רוכשים מנה של צ'יפס ללוות את הסנדביץ' שלכם, בקשו גם את המיונז המסורתי. בניגוד לאגדות, ההולנדים מחבבים גם קטשופ אבל יותר מכל הם אוהבים רוטב בוטנים ורוטב שעשוי כולו מירקות מוחמצים ויש להם מיונז מיוחד שמעורבב עם בוטנים ובצל קצוץ בשם Oorlog. כולם יכולים לשמש שכבת יסוד נאה ביותר לכל כריך.אם ממרחים מתוקים עושים לכם את זה, הולנד היא גן העדן שלכם. ההולנדים מתים על סירופ סוכר סמיך בשם "סטרופ", מרוח על לחם, או לחילופין שכבה נאה של חמאת בוטנים על פרוסת לחם ועל הכל הם מפזרים סוכריות קטנות וצבעוניות. אלא שמבחינתי, ה"חטיף" ההולנדי בה"א הידיעה הוא דווקא ההרינג המקומי (הדגים הקטנים המשומרים במלח). את ההרינג המשובח ביותר טעמתי אצל ג'ו בהארלם (צפונית לאמסטרדם). מתחת למגדל הכנסייה עומד הקרון של ג'ו ועליו הכתובת: "Jos Haring - Gezond en Lekkerrr" , כלומר: "ההרינג של ג'ו בריא ומשווובח", ואכן כזה הוא. ההרינג ההולנדי הוא מעודן מאד, שמנמן ולא מאד מלוח, רק קצת. הוא כל כך מעודן שלפעמים נדמה שהוא מעט מתקתק. כאשר אתם נוגסים בפילה הרינג - שהמוכר חצה אותו קודם והניח לכם אותו על צלחת ניר קטנה, ליד הבצל הקצוץ – צריך לזכור שהרינג אוכלים עם השפתיים, אמנם השיניים חותכות אבל אסור לשכוח לסגור את השפתיים (בעדינות, כמו בנשיקה רכה) על הבשר הנעים הזה, הרך הזה והעדין עד כדי מתיקות.

הדוכנים למכירת הרינג פזורים בכל רחבי אמסטרדם, קשה מאד לפספס אותם.

איפה קונים מצרכים משובחים לסנדביצ'ים?

» במעדניות כמו Deli Shop Amsterdam. כתובת: Weesperplein 8, 1018XA; טלפון: 020-6254524

» בשוק האיכרים Noordermarkt – Boerenmarkt שיש בו אינסוף סוגים של גבינות ונקניקים וגם פירות וירקות טריים ואפילו מזון אורגני.

» בשוק הגדול  Albert Cuypmarkt, שם יש אגף ענק ומצוין למזון מכל הסוגים. השוק פתוח שני-שבת מ:09:30 עד 17:00; כתובת: Albert Cuypstraat/Ferdinand Bolstraat, 1072 LL. בשוק תמצאו גם מסעדת המבורגר מומלצת בשם Burgermeester.

» לחצו כאן - למפת השוק, שעות פתיחה ועוד פרטים

» במעדניית הגבינות Da Kaaskamer הממוקמת ב- Runstraat, 7 ולא רחוק ממנה מבחר של חנויות מזון מסוגים שונים וגם אלכוהול. הציצו בלוח התלוי בכניסה למעדנייה, שם נוהגים לציין אילו גבינות נמכרות היום במבצע מיוחד.  ובפנים? לא להיבהל, חריצי הגבינה ערומים בערימות ענק כמעט עד התקרה.

ואיפה הכי כדאי לאכול את הסנדביץ'?

האמת היא שכל ספסל על גדות אחת מתעלות העיר יספק מקום נהדר לשבת ולנגוס בסנדביץ' אגב לגימת בירה, אבל יש באמסטרדם גם מקומות מפתיעים יותר:

» על גג בניין נימו Nemo שהוא בדרך כלל מרכז מדע, הצמוד לתחנה המרכזית של אמסטרדם (Oosterdok 2), שם מקימים מדי קיץ חוף מלאכותי, ואפשר לשבת בשמש ולשאוף את נופי העיר.  

» עוד חוף מלאכותי כזה הוא Amsterdam Plage - עלו על טראם מס' 3 ורדו ב Zoutkeetsgracht. לא תאמינו כמה ערומים וערומות (כמעט) חוגגים שם כל קרן שמש. וגם ב-Vondelpark רחב הידיים והירוק , מרחק פסיעות מערבה מ- Leideseplein או מ- Museumplein.

» בגני המוזיאון הגדל Rijksmuseum נעים מאוד לשבת ולנוח, לאכול ולשתות. מבחר פסלים, המון צמחים מעניינים, ופינות מנוחה נעימות.

*#