המדריך לאוכל יהודי וישראלי בברלין

כשהקהילה היהודית גדלה בקצב מהיר, כמו גם ריבוי התיירים הישראלים, קל היום יותר מתמיד למצוא בברלין לא רק אוכל יהודי מסורתי, אלא גם חומוס ומלוואח. הנה המדריך הכמעט שלם

שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
אילוסטרציה לאוכל יהודי בגרמניה. פרצעל על רקע דגל גרמניה
צילום: Angela Bragato / Shutterstock.co
JTA
איתי נוביק ג'פרי יוסקוביץ'
JTA
איתי נוביק ג'פרי יוסקוביץ'

ברלין היא אחת הערים הסוערות ומורכבות בעולם. לצד היסטוריה פוליטית מרתקת, היא מתהדרת בסצנת אמנות ותרבות פורחת. יהודים התגוררו בברלין ובסביבתה מאז ימי האימפריה הרומית, אבל השגשוג האמתי של התרבות היהודית החל במחצית השנייה של המאה ה-18, בתקופת ההשכלה, כשהעיר הייתה אחד ממרכזיה.

כיום הקהילה היהודית של ברלין נחשבת לאחת הקהילות היהודיות הגדלות בקצב המהיר ביותר באירופה. האוכלוסייה היהודית ההולכת וגדלה, כמו גם הצמיחה בתיירות הישראלית אל ברלין, הובילו גם לפריחה במסעדות יהודיות במזרח ובמערב העיר. זה בא לידי ביטוי, בעיקר במערב העיר, במסעדות גרמניות יהודיות ומסורתיות שמלאות בערבוב מעניין בין תיירים וקהל מקומי; ממשיך במאפייה גרמנית כשרה שאופה חלות ומאפים יהודיים ומגיע עד לקפטריה או יותר נכון דלי בת כמעט מאה שנה ששמה יצא למרחוק בזכות הדגים המעושנים המעולים שהיא מציעה.

ברלין היא גם מקום משכנה של קהילה יהודית-ישראלית צעירה ומתפתחת שמורכבת מישראלים ומיהודים מארצות דוברות אנגלית. ההערכה היא שבברלין חיים כיום כ-10,000 ישראלים, מה שמסביר אולי את המגוון הרב של מסעדות ישראליות וחומוסיות. תיירי אוכל אמיתיים ירצו אולי לתאם את הגעתם לעיר לקראת פסטיבל המזון היהודי השנתי, Nosh Berlin, שמתקיים בעיר במשך שבוע ימים ומוקדש כולו לקולינריה ולתרבות יהודית. 

Nosh Berlin

בעבור מי שמחפש אוכל יהודי או ישראלי, מסורתי או עדכני, הנה המדריך השלם לאוכל יהודי-ישראלי בברלין:

טעמים מזרח אירופיים מסורתיים

בגרמניה קל יותר למצוא מאכלים מהמטבח המזרח אירופי מאשר מאכלים יהודיים-גרמניים קלאסיים.

במסעדתPasternak, מסעדה רוסית-יהודית ברובע פרנצלאואר ברג (Prenzlauer Berg), אחד האופנתיים בעיר, מגישים מאכלים רוסיים-יהודיים קלאסיים כמו הרינג, ביצים כבושות, פטריות מוחמצות, קוויאר וגפילטע פיש, עם הרבה וודקה בצד.

ועוד טיפ קטן: הבעלים של Pasternak מחזיקים גם בבר סמוך ששמו Gagarin, שם תוכלו לשבת ולשתות בשעות המאוחרות של הערב.

Pasternak, Knaackstr  22/24 שכונה: Prenzlauer Berg

Rogacki היא מעדנייה וליתר דיוק, דלי בת 90 שנה במערב ברלין, ברובע שרלוטנבורג (Charlottenburg). ברלינאים מקומיים רבים נשבעים שכאן מגישים את הדג המעושן הטוב ביותר בעיר. כמו לא מעט סיפורים, גם במקרה הנוכחי מדובר בעסק משפחתי שהתחיל במקום קטן בשנות ה-20 של המאה הקודמת, הפעם באורווה ישנה, שגדל והתפתח. אף שההתמחות כאן היא מאכלים גרמניים קלאסיים (ולא יהודיים במיוחד), Rogacki אהובה במיוחד על נשות השכונה היהודיות המבוגרות יותר. נסו למצוא מקום ליד אחד משני האיים במרכז האולם וצפו למזון מופלא עם שירות מעט כאוטי אך מקצועי. דגי המטיאס שמוגשים פה, מלווים בחמוצים מקומיים, הם חגיגה אמיתית.

Rogacki, Wilmersdorfer Str. 145/46 שכונה: Charlottenburg

מעדניות חדשות

מעדניות, "דליז", יהודיות בגרמניה נפתחו מחדש בשנים האחרונות והן שואבות השראה מהמאכלים המזרח אירופיים המסורתיים וכן מהדליז הקלאסיים של ניו יורק.

Mogg ממוקמת בבניין ברובע מיטה Mitte, ששימש בעבר כבית ספר לנערות השכונה היהודית הישנה. מיד בכניסה תיתקלו בניחוחות הקורנדביף ומרק העוף, אבל האווירה והעיצוב מספרים סיפור גרמני עכשווי יותר. המנות הקבועות של Mogg כוללות כריך פסטרמה בלחם שיפון מעולה ומרק עוף עם קניידלעך (מוצקים, לא צפים).

כריך רובן ב-Mogg
כריך רובן ב-Moggצילום: רוני קשמין

Mogg, Auguststr. 11-13 שכונה: Mitte

Barcomi’s נפתחה בשכונת קרויצברג (Kreuzberg) ב-1994 על ידי סינתיה ברקומי מניו-יורק. כיום יש לה גם סניף ברובע Mitte, שבו אפשר למצוא את כל המעדנים הקלאסיים של המקום, החל מקפה, בייגלס וכריכי קורנדביף, וכלה בעוגת גבינה הניו יורקית, שעליה גאוות המקום.

Barcomi’s Deli, Bergmannstr. 21, שכונה: Kreuzberg

חומוסיות ומסעדות ישראליות עממיות

זרם הישראלים הנוהרים לברלין הפך אותה ליעד קולינרי מגוון מאוד וכבר לא קשה למצוא מנה ישראלית למי שבמקרה מתגעגע הביתה.

Zula נפתחה ב-2010 ונחשבת עד היום לסנונית שבישרה את בואה של סצנת החומוס הישראלי אל ברלין. פלאפל, שקשוקה וחומוס כמובן הם מנות הדגל.

Yafo שנפתחה ב–2016, היא מקום נפלא לקבוצות שרוצות לטעום מהכול, מחומוס ולאבנה ועד חריימה. אל תשכחו להזמין כמה כוסיות עראק ליד האוכל, כדי להפוך את הערב לעוד יותר מעניין.

Gordon היא מסעדה ובר עם חנות תקליטים שפועלת במקום ומארחת את לייבל התקליטים הישראלי-גרמני הראשון. ייחודה של המסעדה הוא בגרסאות החדשות של השף ניר איבניצקי למתכונים של סבתו המרוקאית.

Kanaan הסיפור אודות החומוסייה שנפתחה לפני שלוש שנים על ידי שני שותפים, ישראלי ופלשתיני, כבר פרשה כנפיים ורבות נכתב ונאמר עליה, כולל במדור זה. השניים רוקחים יחד מנות שהן מיזוג של מסורות ישראליות וערביות עם השפעות מרוקאיות ורומניות. היא ממוקמת במזרח ברלין אך בקרוב תעשה צעד למערב ותפתח סניף חדש במתחם האוכל של קניון KaDeWe המפורסם בלב ברלין המערבית.

מלוואח בכנען ברלין
מלוואח בכנען ברליןצילום: כפיר חרבי מדיה קנטינה ברלין

ב-Eivgi’s המסעדה הכשרה שבמערב ברלין, ליד Rathaus Schöneberg (שם נשא הנשיא קנדי את נאומו המפורסם "אני ברלינאי") מגישים מאכלים ביתיים מסורתיים ומרוקאיים-ישראליים. זאת אחת החומוסיות הכשרות היחידות בעיר.

אחרונה חביבה בסצנה המתפתחת היא Bobbe Speisesalon, מסעדה כשרה במערב ברלין שמגישה אוכל ישראלי ים תיכוני עם קורטוב של השפעה גרמנית ואירופאית ושוכנת במקום מרהיב שנבנה ב-1903.

Yafo
Gormannstr. 17b
שכונה: Prenzlauer Berg

Gordon
Allerstr. 11
שכונה: Neukölln

Kanaan
Kopenhagener Str. 17
שכונה: Prenzlauer Berg

Zula
Husemannstr. 10
שכונה: Prenzlauer Berg

Eivgi’s
Belziger Straße 75
שכונה: Schöneberg

Bobbe Speisesalon
Motzstraße 91
שכונה: Schöneberg

מסעדות יוקרה ישראליות

ההתבססות של הקהילה הישראלית בברלין הביאה איתה גם זן חדש של מסעדות, שאינן מסתפקות רק בחומוס ושקשוקה, אלא מכוונות גבוה אל שוק מסעדות היוקרה בעיר. בסוף זה ייגמר במישלן.

Layla היא מסעדת קונספט יוקרתית של השף מאיר אדוני. אם לא הגעתם אל ניו יורק ואתם מתגעגעים אל האוכל הלא כשר של השף אדוני, לילה היא כנראה הפתרון הקרוב והטוב. בין היתר, היא מציעה קרפצ'ו חצילים אלגנטי ואת גרסת השף למנת העראיס הקלאסית.

Prism של השף גל בן-משה היא התוספת הישראלית האחרונה למרחב הקולינרי היוקרתי של ברלין. האוכל שמוגש בה לא מוגדר כישראלי אלא כפרשנות עכשווית למטבח הלבנטיני (סוריה, לבנון וצפון ישראל) עם נגיעה של מטבח אשכנזי שבא לידי ביטוי במנת הכבד הקצוץ הייחודי שמגיע טבול בחנקן נוזלי. עוד על המסעדה אפשר לקרוא בהרחבה - כאן

MontRaw ברובע Prenzlauer Berg היא מסעדה שהוקמה על ידי שני ישראלים צעירים. שף בן ברבי פיתח תפריט מתוחכם, שמתכתב עם טעמי המורשת התימנית שלו והתפריט, שעיקרו מאכלי ים, מתובל בתבלינים מזרח תיכוניים.

עראייס
העראייס של מאיר אדוניצילום: תומר אפלבאום

Benedict, הרשת הישראלית המוכרת שמגישה ארוחות בוקר לאורך כל היום, פתחה מאחז ראשון בברלין ומכוונת לא רק לתיירים. הברלינאים מחבבים את הפנקייקס האווריריים שלה, לצד ארוחות הבוקר הישראליות הדשנות והמקום עמוס סועדים הן בימות השבוע והן בבקרים של סופי השבוע. בחנוכה מציעה המסעדה גם סופגניות ולביבות.

גל בן משה
השף גל בן משה ממסעדת "פריזם"צילום: דודו בכר

עוד שווה להזכיר את מסעדת "נני" של השפית חיה מולכו שפועלת באירופה כבר שנים ארוכות ומחזיקה במסעדות נוספות בגרמניה ובאוסטריה. לא אוכל יהודי או ישראלי, אבל בהחלט בקטגוריה היוקרתית מבית ישראלי - המסעדה האסיאתית ניטן תאי שפתחה שלוחה מקומית בברלין. 

Layla
Hallesche Str. 10, שכונה: Kreuzberg

Prism
Fritschestraße 48
שכונה: Charlottenburg.

MontRaw
Straßburger Straße 33
שכונה: Prenzlauer Berg

Benedict
Uhlandstraße 49 שכונה: Schöneberg

בייגלס ומאפיות

בשנת 2000 פנתה הקהילה היהודית של ברלין למאפייה הגרמנית המסורתית Kädtlers בבקשה שתצטייד בתעודת כשרות וכך יוכלו יהודים רבים יותר לפקוד אותה. המאפייה הסכימה ומאז התהדקו היחסים עם הקהילה היהודית, כפי שמעידות החלות הנהדרות לשבת, אוזני המן לפורים ומיני מעדנים אפויים אחרים נטולי מוצרי חלב הנמכרים בה במהלך כל השנה.

ב-Fine Bagels מכינים את הבייגלס הניו-יורקים הטובים ביותר בעיר. המייסדת, לורל קראטוצ'ווילה, במקורה מאזור בוסטון בארצות הברית, חיפשה בייגלס בסגנון ניו יורקי, כפי שזכרה מהבית. משלא מצאה, החליטה להכין אותם בעצמה. נסו את הבייגלס בטעמים הקלאסיים אך אל תוותרו על השיפון. מאפים אחרים כמו גביניות, חלות, עוגות בבקה וככרות לחם שיפון מוצעים גם הם למכירה ב-Fine Bagels, כמו גם כריכי בייגל עם רוטב שמיר או חזרת, תאווה לחך. מומלץ גם לעיין במבחר ספרי בישול שמוצבים בחנות.

מאפיית Zeit Für Brot נפתחה ב-2012 עם מבחר נפלא של לחמים ועוגות. יש לה סניפים בשלושה מקומות – ברבעי Mitte ו-Charlottenburg והיא ידועה בלחמניות הקינמון המפורסמות שלה, המכונות בקרב יהודי גרמניה Schnecken.

מאפיית מרטין'ס פלייס Martins Place נפתחה בברלין לפני כבר יותר משמונה שנים. החזות אולי יכולה להטעות, מאחר ומדובר בקונדיטוריה גרמנית עם עוגות קרם מרובות שכבות, טארטים ועוגות מכל רחבי אירופה הקלאסית, אבל מאחורי המקום עומד שף קונדיטור יוסי מרטין הישראלי. המקום פועל גם כבית קפה קטן עם אפשרות לישיבה במקום ולעוגות הבבקה והקרנץ שלו יצא שם ברחבי ברלין כטובות בתחומן.

מאפיית Kädtlers

Danziger Str. 135
שכונה: Prenzlauer Berg

Fine Bagels
Warschauerstrasse 74
שכונה: Friedrichshain

Zeit Für Brot  

Alte Schoenhauser Str. 4, שכונה: Mitte

Konstanzer Str. 1
שכונה: Charlottenburg

Eberswalder Str. 26
שכונה: Prenzlauer Berg

Martins Place

Pannierstraße 29
שכונה: Neukölln

פסטיבלים, אירועי פופ-אפ וסדנאות אוכל

פסטיבל האוכל היהודי השנתי של ברלין, Nosh Berlin, נחנך ב-2017. הפסטיבל אורגן בידי לורל קראטוצ'ווילה מ- Fine Bagels וכתבת האוכל ליב פליישהאקר והוא כולל ארוחות פופ-אפ בערבי שבת, סדנאות, הדגמות, הרצאות, הקרנת סרטים, מסיבות כלייזמרים ועוד. שני הפסטיבלים הראשונים נערכו בראשית האביב אולם מדי פעם נערכים גם אירועים במהלך השנה.

Goldhahn and Sampson היא חנות ספרים, בית ספר לבישול וחנות מכולת המציעה קורסים שונים, ובכללם שיעורי בישול של אוכל ירושלמי עם מחבר ספרי הבישול אופיר גרייצר. שיעורים אחרים מציעים היכרות להכנת מאכלים יהודיים קלאסיים כמו בלינצ׳ס, בייגלס וחזה בקר.

Elements of Food הוא מותג קולינרי ברלינאי ששייך לאיתי נוביק (מחבר שותף של כתבה זו) שעורך אירועי פופ-אפ וארוחות ערב, כולל אירועי פלאפל וארוחות ערב אשכנזיות שמעמידות למבחן את גבולות ההגדרה של מאכלים יהודיים.

ב-Ich bin eine Sufganiya של יובל בלנס מגישים סופגניות מובחרות לחנוכה, אך שימו לב – תצטרכו להזמין מראש ולבוא לאסוף מ- Prenzlauer Berg.

Nosh Berlin
לפרטים על פסטיבל אוכל יהודי ייחודי זה והאירועים הבאים, היכנסו לאתר.

Elements of Food

Goldhahn & Sampson
Dunckerstraße 9
שכונה: Prenzlauer Berg

Elements of Food

לפרטים מלאים על האירועים הבאים היכנסו לאתר.

Ich bin eine sufganiya
אם אתם מזדמנים לברלין בדצמבר, הזמינו מראש את הסופגניות שלהם.

ארוחות שבת קהילתיות

משתתפים בשיעור בישול יהודי לומדים להכין אוזני המן
משתתפים בשיעור בישול יהודי לומדים להכין אוזני המן צילום: באדיבות Berlin Nosh

בית הכנסת Fraenkelufer נבנה ב-1916 בסגנון ניאו-קלאסי אבל נהרס בחלקו במלחמת העולם השנייה. אחד מבנייניו נבנה מחדש בידי ניצולי שואה מיד לאחר המלחמה. לאחרונה החיו נינה פרץ ובעלה דקל את פעילות בית הכנסת יחד עם קבוצת "ידידי Fraenkelufer", והיום משרת המקום את הקהילה היהודית המתרחבת בברלין ואף נערכות בו תפילות שבועיות בערב שבת עם ארוחות שבת וחג משותפות לחברי הקהילה. מבקרים יכולים ליצור קשר עם המארגנים לבירור אפשרות להצטרף לארוחות.

תכנית Base Berlin Tisch, שנתמכת אף היא בידי "ידידי Fraenkelufer" מציעה השתתפות בהוצאות בגובה 100 אירו למי שמוכן לארח ארוחת שבת או חג בביתו. היוזמה יצרה רשת של ארוחות ערב קהילתיות סביב השכונות Neukoelln ו- Kreuzberg ותרמה רבות לזהות היהודית הקהילתית המתפתחת ולהתרחבות העניין באוכל יהודי. היכנסו לאתר כדי לקרוא פרטים נוספים, או למצוא מקום ליד אחד משולחנות המארחים.

Fraenkelufer Synagogue

Fraenkelufer 10
שכונה: Kreuzberg

Base Berlin’s Tisch

פרטים נוספים על התוכניות ניתן למצוא באתר

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ