בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

איפה מוצאים את הסופלאקי הכי טוב באתונה?

אחת התרומות המשמעותיות של המטבח היווני לתחום המזון המהיר היא הסופלאקי והגירוס, ובעיר שבכל פינה יש בה פיתה מגולגלת - איפה באמת כדאי לטעום? אמנון גופר עושה סדר

5תגובות
סופלאקי
rez-art / Getty Images IL

מה שהתחיל כנראה באיים הקיקלאדים, כשאיכרים צלו בשר על גבי שיפוד ברזל גס בין שתי אבנים וגחלים לוהטות, הפך לימים להיות מאכל מסורתי של האומה היוונית כולה ותרומתו של המטבח ההלניסטי לאוכל המהיר העולמי. אין זה סוד שהמטבח היווני נאבק בין מסורתי לחדש, בין אירופה ושלל מטבחיה לבין יוון ומסורת האוכל הייחודית שלה, הכובלת אותה לעברה וכמעט שאיננה משחררת.

אני מטבעי נמשך למסורתי הישן והטוב. אוהב את השמן הנוטף ממנת הסופלאקי שלי, מטעמו המפולפל של בשר הכבש או החזיר המונח על פיתה שטוחה וכרוך יחד עם עגבנייה חרוכה קלות, כמה טבעות בצל סגול, לעיתים עם קצת עשבי תיבול, פלפל שחור ומלח. המהדרין סוחטים חצי לימון על המנה לפני שיארזו לך אותה לדרך. שניים-שלושה יורו, זה כל הסיפור.

ההמלצה שלי היא לאכול סופלאקי (וגם גירוס) בעמידה. נכון, פיתה  אחת טובה לא תחליף ארוחה, אבל הסופלאקי והגירוס היווני הם הנשנוש המושלם באמצע טיול, בין קניות ואפילו בין הארוחות הם ימלאו אתכם שמחה. אל תטעו, לא מדובר פה בלאפה הישראלית המתפקעת מרוב שווארמה וסלטים שעולה בהתאם. הסופלאקי והגירוס עדיןנים בהרבה, צנועים כמעט ומשמעותית זולים יותר.

סופלאקי
fermate / Getty Images IL

ברחבי יוון ובכלל ביוונית אומרים "סובלאקי" עם "ב" רפה, אבל מה חשוב איך אומרים ביוונית, כי מה שחשוב זה איך תקבלו את המנה שלכם. אתונה (כמו כל איי יוון) מוצפת בסופלאקיות, ולמצוא אותן זה בערך כמו למצוא פלאפל בארץ. יש בכל מקום. אבל בדיוק כמו הפלאפל, גם באתונה נולדו מיתולוגיות, מקומות סודיים המוכרים רק ליודעי דבר והמקומות שהיוונים האמיתיים אוכלים בהם. עם זאת צריך להודות, לאן שלא תפנו תגלו שבמרבית המקומות נמצא סופלאקי וגירוס סבירים ואפילו יותר מזה, אבל אייקונים יש מתי מעט.

לנוחותכם הנה כמה אושיות סופלאקי וגם גירוס עירוניות, חלקן מיתולוגיות ממש וחלקן עדיין לא מוכרות, אך כדאי לעצור ולתת להן את הכבוד הראוי.

הסופלאקי של קוסטאס
אמנון גופר

Costa's – הוא נחשב לאחת מאבני החושן של הסופלאקיות באתונה. התור משתרך לעיתים אל תוך הכיכר, אבל קהל הסוגדים לו איננו מוותר. אפשר לקרוא לו האבו חסן של הסופלאקי באתונה ומי שלא אכל בו פיתה מגולגלת עם חזיר או עם עוף, כמו לא אכל זאת מעולם. בקיצור, שווה את המאמץ. שימו לב שברחבי אתונה ישנם שני מקומות שנקראים קוסטאס, אך כדי להגיע לכאן כוונו אל הכתובת: Agia Irinis Square 2 

קוסטאס
אמנון גופר

TO Neokllasiko - "בית הסופלאקי והקבב" - חבורה צעירה מתזמנת את כל הסצנה במוסד הקולינרי בן היותר מ-40 שנה והם עושים זאת במהירות, יעילות ובמחירים עממים. הסופלאקי פה מעולה, אבל הוא ממש לא כל הסיפור. מלבדו תמצאו פה המון מנות נוספות נהדרות (ומהירות) מהמטבח הבלקני בכלל והיווני בפרט - מסגנאקי ועד חוריאטיקי, מקוקורטצי ועד פסטרמי ולא פחות משמונה אופציות שנכנסות בתפריט תחת השם סופלאקי וכוללות גם גירוס חזיר או עוף, קבב ואפילו המבורגר צמחוני. מחיר הסופלאקי 2.4 יורו. הכתובת:  Karagiorgi Serbias 20 לא רחוק מסינטגמה.

Thanasis – מנהג ידוע בקרב לא מעט ישראלים, עם הגעתם לאתונה, הוא "להרביץ קבב או סופלאקי אצל טאנאסיס" בצמוד לכיכר מונסטראקי. מכיוון שחצי רחוב הוא מסעדת טאנאסיס שצמח אט אט מאז 1964 ועד עצם היום הזה, אני אמליץ להיכנס לתוך המטבח בדלת הכי קרובה לכיכר ושם מול הגריל וצוות הטבחים תראו איך עושים "סופלאקי אמיתי". בצלחת או בפיתה, בעמידה או בישיבה, טאנאסיס מציע מנות נוספות מהמטבח היווני, כך שכדאי לפזול החוצה מעבר לגזרת הגירוס והסופלאקי. הכתובת: Mitropoleos על יד כיכר מונסטראקי.

סופלאקי
roxx0r / Getty Images IL

Greco's Project – סופלאקי מעודן בישיבה עם שירות מעולה ומהיר. מדובר בניסיון לאסוף את המטבח היווני על מחוזותיו השונים ולהביאו אל השולחן עם נגיעות מודרניות, או כפי שאמר לי הבעלים – "לתת למנות המסורתיות לצאת מהכפר אל העיר".  הסופלאקי מוגש בשתי אפשרויות, בתוך פיתה דקיקה (ולמעשה לאפה) טרייה עטוף בנייר חום ממוחזר עם כל התוספות, או באפשרות הנבחרת, על מגש מלבני, כשהבשר מונח מתחת לזר תפוחי אדמה וליד פרוסות גבינת פטה דקיקות, בצל ולימון. בסלסלה קטנה יביאו את הלחם / פיתה עגולה שעברה חריכה על הגחלים. גם כאן התפריט הארוך יציע לכם היכרות עם מנות נוספות מהמטבח היווני ושווה לעשות זאת בעבור המוסקה הטובה. מחיר הסופלאקי במגש 2.8 יורו, בפיתה: 1.7 יורו. כיכר סינטגמה פינת Nikis

הסופלאקייה הסודית - בלי שם או שלט אבל עם פשטות, עממיות וטעם נפלא, כי מי צריך יותר? אם צריך לתת קריאת כיוון, חפשו את הסמטה הצדדית Αθανασίου Αξαρλιάν לא רחוק מכיכר סינטגמה ורחוב Ermou  - תזהו את המקום על פי האנשים שיושבים בחוץ על שולחן מוגבה (יש רק אחד), נושמים קצת עשן סופלאקי ובסוף זה מגיע – הכי עממי שיש (לבעלים קוראים קוסטאס וסביר להניח שרבים מתבלבלים בו ובין הראשון ברשימה).

Souvlaki Leivadia – בלוק אחד מכיכר אומוניה נמצאת הסופלאקייה המיוחדת הזו מהוותיקות בשכונה, שנפתחה לפני 50 שנה ומגיעים אליה בעלי החנויות וסוחרים מכל האזור. מנת הדגל המומלצת היא pork Kalamaki - בעצם הגרסה המוקדמת והראשונית אולי של הסופלאקי. המסעדה משתמשת בגריל מסורתי ומגישה לחם כפרי וייחודי ללא מגבלה. אנקדוטה מעניינת בעניין שם המסעדה, מגלה שסופלקייה הממוסדת הראשונה ביוון נולדה רק בשנת 1951 בכפר בשם Leivadia. מחיר הסופלקי כאן הוא 1.2 או 1.3 יורו (למנה קטנה ונהדרת). המסעדה נמצאת בכיכר  2 Kaniggos - רחוב אחד מאומוניה.

Best - כי צריך לאכול איפה שהיוונים אוכלים באמת וזה לא במרכזי התיירות. הכירו את הסופלאקייה השכונתית - Best. שכונת Petralona נמצאת שתי תחנות ממרכז אתונה לכיוון פיראוס. זוהי שכונה עממית וברוח התושבים מתנהלים חייה. במרחק קצר מתחנת הרכבת ובלב השכונה נמצאת כיכר Lous המוקפת בבתי קפה, טברנות ופיצריות. Best היא סופלאקייה ישנה שהביקוש הרב למוצריה הפך אותה למכונה מודרנית ומשומנת היטב להגשת סופלאקי. ממליץ להגיע בשבת בערב כשהכיכר מלאה במשפחות יווניות הסועדות את הארוחה המשפחתית עם יין טוב, סופלאקי מעולה ושאר מטעמי המטבח היווני. המחיר החל מ-1.9 יורו לסופלאקי בעמידה. איך מגיעים: שכונת petralona. שתי תחנות ממונסטראקי לכוון פיראוס. הולכים לכיכר Lous ומחפשים את ה- Best.

-

אמנון גופר הוא מדריך טיולים ביוון בכלל ובאתונה בפרט ובעל הבלוג "greektrip"



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו