טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פריז: ארוחות מפתיעות במחירי מציאה

הטרנד החדש בפריז הוא סעודות איכותיות ללא טיפת רשמיות. שישה שפים צעירים מציעים לכם לפתוח כפתור ולא את הארנק

תגובות
איכות ופשטות שהולכים ביחד. ארוחה בפריז
Rostislav Glinsky | Dreamstime.c

"לא כך דמיינתי את הארוחה הראשונה שלי בפריז", הרהרתי כשעמדתי בפתח מסעדת L’Agrume. לא נסעתי מרחק כל כך גדול במטרו עד לאזור משעמם ברובע החמישי רק כדי לאכול במסעדה שהשלט בחלונה מכריז על תפריט צהריים ב-14 יורו.

אלא שקבלת הפנים החמה הזכירה לי את הסיבה בגללה עשיתי את הדרך הארוכה. מהרגע שהשף בן ה-37 פרנק מרצ'זי-גראנדי פתח את מסעדת L’Agrume לפני פחות משנה, הוא זוכה לשבחים על ארוחת הערב בת חמש המנות שהוא מציע בעלות של 35 יורו. מה שהופך אותו למועמד האידיאלי במסע החיפושים שלי אחר שפים צעירים המציעים תפריטים זולים בפריז. דור חדש של שפים פריזאים צעירים (כלומר, מתחת לגיל 40), המתעניינים במנות יצירתיות עם נגיעה אישית, עוזבים את השכונות השיקיות של העיר בחיפוש אחר חללים בהם יוכלו ליצור במחירים סבירים ולהציע סעודות איכותיות ללא טיפת רשמיות. כדי להכיר את המקומות הללו תזדקקו למפה טובה ומספיק חומר קריאה לכמה נסיעות מטרו ארוכות, אבל המסע יהיה בהחלט שווה את זה.

לה גורמה - L’AGRUME

חיפושיי אחר שפים מתחת לגיל 40 עם תפריטים מתחת ל-45 יורו, החלו כאמור במסעדת L’Agrume. מרצ'נזי-גראנדי, שמבשל את כל המנות לבדו, אינו מוטרד מעיטורן. למעשה, התבשילים שהוא מוציא מן המטבח הפתוח נראים כמו משהו ביתי שהוכן לחברים. רביולי הלובסטר הגיע אל השולחן יחד עם תרד קצוץ וחמאת לימון בהירה שעודדה הרבה "ניגובים" של לחם אחרי שהפסטה העשירה נעלמה מהצלחת.

צמד הקינוחים שהגיעו אל השולחן שילב פשטות וטעם דומיננטי של מגוון רכיבים שהוכנו מראש ועורבבו יחד רגע לפני ההגשה. הגנאש שוקולד חלב הקלאסי גולגל באבקת קקאו מרירה ונענע, ואילו הפנה קוטה הבסיסית בטעם וניל סיפקה טעם חמוץ-מתוק מפתיע לאחר ששולבה עם לימון בטוויסט שהוא המקבילה הקולינרית להוספת סיכה מעוצבת לשמלה השחורה שלבשת למשרד.

לסיכום ובהתחשב באיכות ובמחיר הסביר, אני מניח שרוב הסועדים יוותרו בשמחה על הארוחות המסוגננות שניתן למצוא בכל מקום בפריז בכדי לטעום את המנות של מר מרצ'זי-גראנדי.

» מסעדת לה גורמה - כתובת: rue des Fosses St.-Marcel; טלפון: 331.4331.8648+; טווח מחירים לתפריט קבוע (ללא משקאות או טיפ): ארוחת צהרים 14-16 יורו, ארוחת ערב 35 יורו.

פרנצ'י - FRENCHIE

כאשר מסעדת Frenchie נפתחה באפריל האחרון בין חנויות הבדים הסיטונאיות ברובע השני, היא התקבלה בברכה הודות לתפריט המתאים לכל כיס ולאוכל הלא פורמלי שהיא מציעה. השף הצעיר גרגורי מרצ'נד, בילה את רוב הקריירה שלו בחו"ל, ובין השאר עבד במטבחו של ג'יימי אוליבר בלונדון וב-"Gramercy Tavern" המפורסמת בניו יורק. כתוצאה מכך האוכל שלו "מדבר בכמה שפות" וכולל אפילו סלנג.

מיומנותו של מרצ'נד בבישול הצרפתי משולבת ברכיבים מהשווקים האיטלקיים והאמריקאים. הוא אינו משקיע ברטבים בעלי בסיס חזק מאחר שבכנות, אין לו זמן לכך. לצד העובדה שמרצ'ד הטבח היחיד במסעדה, הוא גם זה ששומר מקומות מראש, וגם משמש כמדיח הכלים של ארוחת הצהריים. הפופולריות של המסעדה שלו הובילה לכך שכעת הוא עונה לטלפונים רק בזמנים קבועים (נא לא להשאיר הודעה).

תפריט המסעדה מבטא את ההשפעות הבינלאומיות שספג מרצ'נד, כמו גם את תשוקתו לשילוב של מתיקות וחמיצות בכל מנה. ארוחת הצהריים של המקום כללה דג טרוטה מעושן על מחית חזרת ולצידם אדממה מתובלת. מעל המנה פוזרו בצלים מוחמצים בצבע אדום, בעוד שפרוסות האדממה נחתכו בצורה גסה ופוזרו על הצלחת. השילוב של כל הטעמים הללו היה בהחלט מוזר אבל ערב לחך.

אל השולחן הוגש גם סלט כפרי של אגסים קלויים בקרמל, פרוסות דקות של לרדו, אגוזים וגבינת פקורינו מלוחה, שהוצגו בפשטות כאילו היו ירקות בסלסלת גינה. לצד הסלט הגיעו פרוסות עבות של בשר חזיר חרוך על מצע מחית סלרי, כרוב ניצנים קלוי ועליו זרעי חרדל כבושים ורוטב מתובל בחומץ שרי. לעושר הקולינרי הזה הצטרפה קערת ניוקי עם פטריות בר ופרמז'ן. מומלץ לדלג על קינוח לטובת כוס יין ב-6 יורו.

בעוד שהאווירה והאוכל ב"פרנצ'י" יראו מתאימות יותר בברוקלין או במזרח לונדון, למר מרצ'נד יש את יתרון ההכשרה במטבח הצרפתי שמתבטא במנות הלכאורה לא מרשימות שלו.

» מסעדת פרנצ'י - כתובת: 5, rue du Nil; טלפון: (33-1) 40-39-96-19; אתר: frenchie-restaurant.com; ארוחת צהריים 21-25 יורו, ארוחת ערב 31-35 יורו.

לה ג'זטה - LA GAZZETTA

אם מסעדת Frenchie לא צרפתית מספיק, מסעדת La Gazzetta הממוקמת ברובע השנים-עשר של פריז היא בהחלט לא איטלקית. המסעדה, המעוצבת בסגנון אר-דקו, מגישה פיצות אישיות לארוחת הצהריים, וכן ארוחה עסקית בת שתי מנות בעלות של 16 יורו. אבל ארוחת הערב המוגשת במקום היא כבר סיפור אחר.

מאז שהגיע לפריז לפני שלוש שנים, השף השוודי פיטר נילסון, זוכה לשבחים ופרסים ממדריכי אוכל טרנדיים, ביניהם Omnivore ו-Le Fooding הודות לתפריטי הטעימות הפנטסטיים שלו. עבור 38 יורו ניתן לנסות חמש מנות יצירתיות, ועבור 50 יורו תקבלו שבע מנות במה שמרגיש כמו סחרור קולינרי. התפריט משתנה מדי שבוע.

הארוחה שהוגשה במקום לא סחררה אותנו עד למנה השנייה – ריזוטו עם נקניק שמנוני מוגש עם רצועות דיונון ולפת קלופה שהעניקו לאורז גוון בורדו אפל. לצדה הוגשו פרוסות של דג כריש, ואחריו זכינו למנת בונוס של מרק לובסטר מלווה בטונה עטופה בצורת סושי, מגולגלת בפרוסות סלק טרי.

גרגרי החומוס שהגיעו עם בשר העגל הוורדרד השתלטו על המנה לטעמם של חברי, אך הם מיהרו לטעום ממנת הגבינות הנוספת שהזמנתי: טארט מקמח מלא ועליו ממרח בצבע כתום-אדמדם וגבינת פורום ד'אמבר, וכן גבינה כחולה עם אבטיח, צנוניות וירקות טריים - קינוח מושלם. לאחר מכן זכינו לפירורי טארט ובננה על גלידה בטעם קפה ועליה רוטב הדרים, שגרמה למרנג הדלעת עם קצף הקפה שהיה על השולחן להידחק הצידה במהירות.

הניסויים שעורך מר נילסון בשילוב טעמים שנחשבים לא הולמים תואמים את הטרנד השולט במסעדות מתקדמות בסקנדינביה, ספרד, שיקגו. ובכל זאת, המיצוב הגלובלי שלו מרגיש אישי, ומסעדת “La Gazzetta” מציעה לאדם אנין הטעם את ההזדמנות לטייל בעולם בעוד הוא יושב בפריז.

» מסעדת לה ג'זטה -  כתובת: 29, rue de Cotte; טלפון: (33-1) 43-47-47-05; ארוחת צהריים 16 יורו, ארוחת ערב 38-50 יורו.

לה שאטובריאה - LE CHATEAUBRIAND

אינאקי אזפיטארט, השף-כוכב רוק של המסעדה הזו שקיימת כבר ארבע שנים, מדבר בניב אחר לגמרי. במקרה של שאטובריאה, מדובר בבישול בסקי בעל טעמים חזקים שמעוררים את החושים ועיצוב מנות נמהר בסגנון סטודנט לאמנות.

המסעדה של השף האוטודידקט, שהתמקם ברובע האחד-עשר מלאה בכל לילה. אי אפשר להזמין מקומות מראש ולכן הטריק הוא לנשנש משהו בשעות הערב המוקדמות ולהגיע למסעדה בלילה. אגב, ביוני אמור להיפתח מול המסעדה מקום שיציע מנות נשנוש "עבור תושבי השכונה" ומזדמנים אחרים לאזור. בעבור 45 יורו, תקבלו הצצה לחוד החנית של הבישול הפריזאי וחותמת של 'קוליות'. זוהי המסעדה שבה מתכנסים אניני הטעם - חובבי המזון האיכותי ביותר בפריז. כשהתיישבנו שם בשעה 22:30 בליל שישי, התחלנו את ארוחת חמש המנות עם אצבעוני צנוניות, גבינת עיזים ופרוסות שקופות למחצה של לימון. לאחר מכן הגיע סבך של כרוב אדום המוקף נוזל בצבע כתום בוהק, שהזכיר את מה שנאסף בתחתית קערה של גזר מגורר ספוג ויניגרט.הדגים הוגשו על צלחת בצבע חום-אדמה (בתאבון!) שהפיקה ניחוחות של תבלין גרגיר הנחלים החריף. המרכיבים – דג מקרל נא, תפוחים ספוגים במיץ סלרי, צנון לבן טרי מקולף ושן הארי - נראו כמו משהו שגדל בתוך חממה ונאסף באופן קפדני בידי אדם, אך קיבל חיים משלו. המנה הפחות מוצלחת היתה דג הג'ון דורי, שכאשר בושל בשיטת הוואקום תחת לחץ רב מדי הפך לנוקשה ודביק. הקינוחים הכניעו אותנו עם שילוב מלוח של סורבה שוקולד, מחית תפוזים מרירה ופשטידת גבינה עם אגסים מפוררים.

» מסעדת לה שאטובריאה - כתובת: 129, avenue Parmentier; טלפון: 331.4357.4595+; ארוחת ערב 45 יורו.

ג'אדי - JADIS

בשנה האחרונה, סועדים שחיפשו מחירי מציאה נסעו כמה תחנות מטרו (לצד טיול רגלי ארוך) אחרי מגדל אייפל לתוך הרובע ה-15, בעקבות  הביקורות המחניפות על מסעדת Jadis שהבטיחו ארוחה איכותית במחיר 25 יורו בצהריים ו-32 יורו בערב. החלל של ג'דאי מעוצב באופן צנוע, עם שולחנות קפה וכרזות רטרו, וכמובן תפריט ביסטרו. השף הצעיר דלאג, אמנם בישל עם מישל בראס ופייר גאגנאייר, אך הוא ממהר להרגיע לקוחות שלא מבקרים בדרך כלל במסעדות גורמה יש לו את האפשרות לתבל את הבישול הקלאסי בצורה קלילה. כתוצאה מכך, בארוחת הצהריים תזכו לטעום מתאבן העשוי מוס סרטנים עשיר משודרג באבטיח על מצע צנוניות קצוצות. ומיד אחריו בקערה של כרישה ושורשים מטוגנים קלות. בדיוק כשאמרתי "תודה, אבל הזמנתי את..." צלחת מלבנית צרה הנושאת בצורה מושלמת – חמאה חומה, לימון וקורטוב של פלפל צ'ילי, הונחה לצד המזלג שלי. דה קונסטרוקציה? לא משנה מה, זה עבד, בכל רמה. הייתי שבע רצון גם מהקינוח הקל, מרק "מינסטרונה" עם פרי הדר מסוכרים מועשרים באמצעות מאפה שמנת לימוני ומרשמלו בצבע כתום מלבלב. בזמן ששילמתי, מר דלאג החל להניח במקומן את המפיות שקיפל.

» מסעדת ג'אדי - כתובת: rue de la Croix Nivert; טלפון: 331.4557.7320+; ארוחת צהריים 25 יורו, ארוחת ערב 32 יורו.

יאם אצ'ה - YAM’TCHA

השפית אדלין גראטרד פתחה השנה את מסעדה קומפקטית ברובע הראשון, לא הרחק ממוזיאון הלובר. בחודש פברואר, לאחר שהצלחתי סוף סוף להזמין שולחן, הוכרז כי יאם אצ'ה תקבל את כוכב המישלן הראשון שלה. לפתע ארוחת הצהריים בת חמש המנות שלי בעלות של 45 יורו נראתה כמו עסקת השנה (במסעדה יש גם תפריט צהריים בעלות של 30 ו-65 יורו).גראטרד עבדה עם השפים הגדולים יאניק אלנו ופסקל ברבוט, אך השנתיים שבילתה בהונג קונג עם בעלה הסיני השפיעו מאוד על צורת הבישול שלה. גראטרד שולטת באמנות הבישול בווק ובאדים, כתוצאה מכך מתקבל מטבח סיני יצירתי, אלגנטי וקליל שבקושי ניתן להבחין במבטא הצרפתי שלו.  כוס תה אולנג הוגשה לנו בתור ברכה, והפתיעה עם טעם מורכב ועדין. כמוה, הסלט הקטן שהורכב מאטריות מקופלות סביב פיסות אבוקדו, זרעי שומשום לבן ושבבי עלה מנטה. לגפרורי תפוחי האדמה שהבזיקו בתוך הווק מתובלים בפלפל בחומץ היה מרקם של פפאיה ירוקה, אך בעלת טעם מעושן ובשרי שנחשף במהלך הארוחה כ"טעמו של הווק". לצידם הגיעו אל השולחן מרק מתוק-חמוץ עם קוביות עדינות של טופו מעושן ורצועות צדפה שהיה חזק מדי לטעמי, דג הבאס שהיה לח במיוחד משהותו הקצרה בתנור האדים, וטעמו של הווק שב להופיע בצלחת עם אורז שחור בדרגת אל דנטה, מוקפץ עם תרד ובצל ירוק.גראטרד הגישה גבינה קרמית הדומה לשמנת שהוכנה על ידי נזירים בבורגונדי, הנהון למקום הולדתה. השילוב בין שורשים אלה והבישול האסייאתי באו לידי ביטוי גם בקינוח הטעים - רפרפת עם פרוסות אגס גסות ויוזו, קליפת פרי הדר להוספת טעם. אולי האוכל במקום לא מתאים לטרנדים הפריזאים העדכניים, אך הוא היה כמה רמות מעל לפיוז'ן שזכה לתקופת תהילה ברחבי העיר.

» מסעדת Yam’tcha - כתובת: 4, rue Sauval; טלפון: 331.4026.0807+; ארוחת צהריים 30-65 יורו, ארוחת ערב 65 יורו. 

*#