פריז כמו שלא הכרתם אותה: סיור קולינרי בצ'יינה טאון של עיר האורות - פריז - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פריז כמו שלא הכרתם אותה: סיור קולינרי בצ'יינה טאון של עיר האורות

לכתבה
צ'יינה טאון פריז Daniel THIERRY / Photononstop RF

צ'יינה טאון של פריז היא הרובע המרתק, השונה, הבלתי מוכר, המסקרן והטעים שברבעי עיר האורות. אז למה מעט מאוד תיירים מכירים אותו?

11תגובות

בכל עיר מרכזית בעולם שאליה תזדמנו, לא תתקשו לזהות את הרובע הסיני, הצ'יינה טאון המקומי. הצבע האדום השולט יהיה בדרך כלל הסימן הראשון. אחר כך תוכלו להבחין בכיתובים הסינים, בגגות דמויי הפגודה ואהילי הנייר בוויטרינות. רחובות צ'יינה טאון לרוב עמוסים במסעדות המציעות לעוברים והשבים את מיטב המטבח הסיני, בעיקר הקנטונזי האותנטי, עם התאמות נדרשות לקהל המערבי.

לונדון, ניו-יורק, אמסטרדם וסידני הן רק חלק מערים בהן יצא לי לסייר באזור הסיני, אבל בפריז אני מוצא את רובע צ'יינה טאון המרתק, השונה, המסקרן והטעים מכולם.

צ'יינה טאון פריז
Hassan Bensliman / Shutterstck

לפריז יש למעשה שני אזורי צ'יינה טאון. האחד ממוקם בשכונת בלוויל, אותה שכונה מיתולוגית שבה חיו קהילות מוסלמיות ויהודיות בסוג של הרמוניה. לאורך השנים התמלאה השכונה במהגרים אסיאתיים שפתחו שם מסעדות רבות ובתי ממכר למזון סיני. זהו אזור שוקק ומסקרן, אולם יהודים כבר קשה למצוא שם בשנים האחרונות.

הצ'יינה טאון השני, זה שעליו ארחיב כאן, ממוקם ברובע ה-13 של פריז והוא תחום בין צירי התנועה הראשיים: rue de Tolbiac-avenue de Choisy-avenue d' Ivry

צ'יינה טאון פריז
Godong / UIG via Getty Images

כאן לא תמצאו פגודות ציוריות אלא שיכוני ענק, מהגדולים שיש בפריז, שמאכלסים את הקהילות האסיאתיות השונות, ובין הבניינים עסקים בבעלות סינית. כאן בקושי תשמעו צרפתית וגם לא תמיד מסבירים פנים לאורחים מן החוץ. לא פעם כששלפתי את המצלמה לתעד התרחשויות מעניינות ברחוב, זכיתי במטח הערות או צעקות, מלווה בתנועות יד אגרסיביות המורות לי לחדול. כשניגשו אלי לברר מי שלח אותי לצלם כבר הבנתי. חיי היום יום של הרוכלים האלה, שרק מנסים להתפרנס, מלווים בחרדה קיומית מהשלטונות. כל סחורה שמגיעה בדרכים מפוקפקות וכל מהגר לא חוקי שם נתונים לסכנה מיידית.

את הביקור בצ'יינה טאון אני מתחיל בשעות הבוקר המוקדמות, עת מסדרים הירקנים ובעלי המכולות את סחורתם. מעט אחריהם פותחים המרכולים הגדולים את דלתותיהם. אני נודד בין המדפים ומתרשם מהסחורה ומהרגלי הצריכה המקומיים. כמעט כל המוצרים עם תוויות סיניות, רובן ללא תרגום לצרפתית. במקרר לא תמצאו שלל גבינות אלא עשרות סוגים של נודלס טריים ארוזים ועשרות סוגי טופו בשלל גדלים, צבעים ומצבי צבירה. במחלקת הירקות והפירות מיני שורשים אסייתים, ביטר מלון, ג'ק פרוט ומנגוסטין לצד כל הירוקים המיוחדים למטבח האסיאתי: בק צ'וי, קאיילן, קאי צ'וי, כרוב שנחאי ואחרים.

צ'יינה טאון פריז
Sebastien RABANY / Photononstop

השפע כאן עצום ומרשים. מדפים שלמים מציעים רטבים, אטריות יבשות, בשר ודגים מיובשים לצד דים סאם קפואים, קצבייה שבולטת בחלקי הפנים שהיא מציעה ואי אפשר בלי מחלקת כלי בית על טהרת התרבות הסינית.

בארץ אני נוהג לרכוש בחנויות כמו דראגון או מזרח ומערב בדרום תל אביב, אך כאן בסופרמרקט של האחים טאנג TANG FRERES, ב-48, avenue d' Ivry, אני מגלה ממלכה כמותה לא ראיתי. מדובר בסופרמרקט הגדול באירופה המוקדש למוצרי מזון אסיאתיים. עם מוצרים מוויטנאם, לאוס, תאילנד וקמבודיה, לצד כמות מסחררת של מוצרים מסין. יש פה הכל מהכל, ובכמויות.

Trang freres
Jacques LOIC / Photononstop RM /
TANG FRERES

מרבית הלקוחות הם נשים סיניות, שמסתובבות ועורכות קניות, מתייעצות עם הקצב ובוחנות את המוצרים מקרוב. ניכר שהן מגיעות לכאן ממוקדות, לא מבזבזות זמן על שוטטויות חולמניות בין מעברי הסופר ועל בחינת מוצרים.

TANG FRERES

בתום שיטוט ארוך בסופר אני ממהר לבדוק אם המעדנייה של המקום, הממוקמת במבנה הסמוך, כבר נפתחה בינתיים. ברווזים בנוסח פקין שנתלו על ווי תלייה מקדמים את פניי ובינתיים התור לדלפקי המאודים והמטוגנים כבר החל להשתרך. כך גם התור לדוכן הרוטיסרי שמציע מגוון חלקי חזיר, ברווז ועוף. חלקם מקורמלים במולסה בנוסח ברווז פקין המוכר, חלקם מבושלים ומאודים. מאחור ניתן לזהות עשרות ברווזים תלויים על מתקני נירוסטה ניידים. כשאחד מתרוקן מסיעים את הבא בתור לעמדת השירות. ההזמנה נעשית לפי משקל והקצבים מפרקים וקוצצים במקום. הסיבוב הקולינרי מתחיל עם חצי ברווז שנארז באריזת קלקר עם שני רטבים. בשולחנות העמידה שהוצבו בפינה לטובת  מורעבים חסרי יכולת איפוק, המנה מסתיימת במהירות. ולא בכדי. זאת מנה נהדרת שעמדה בכל הציפיות.

מרכול בצ'יינה טאון פריז
דוד קישקה
לחמניות באו בצ'יינה טאון פריז
דוד קישקה

משם ממשיכים לרחוב avenue de Choisy כדי לאכול מרק נודלס וכופתאות שרימפס שזכרתי מהתקופה הסטודנטיאלית שלי בפריז. מסעדת HAO HAO במספר 23 לא אכזבה. אמנם זו שעת בוקר אבל אינני לבד. במסעדה כבר יושבים כמה סינים מקומיים שנהנים ממרק מהביל בקור הסתווי של פריז. הזמנתי מרק פשוט שהיה עשיר בטעמים, עם ציר עוף מדויק, כופתאות טריות ונודלס נהדרים. לצערי, קשה למצוא בארץ משהו שמתקרב לרמה הזו.

מרק פו וייטנאמי
דוד קישקה
Hao Hao

אני צועד בשדרות הרחבות, בין מגדלים ושיכונים שנבנו בשנים 68'-75' במסגרת תכנית חידוש עירונית. התכנית הציבה לה למטרה לרענן אזורים מוזנחים של העיר, על ידי בניית מגדלי ענק ויצירת חללים ציבוריים וצירי צנועה רחבים. בד בבד, נבנו בתי ספר, מרכזי מסחר ואצטדיון. אלא ש-3,800 הדירות בפרויקט לא ממש משכו את קהל היעד המקורי - זוגות צעירים. כך מצאו עצמם משפחות סיניות ופליטים מווייטנאם ומלאוס בהמשך, מאכלסים דירות רבות ומושכים אחריהם את בני משפחתם. מאז, הקהילות הללו מעדיפות את הבידוד והחיים הקהילתיים הסגורים שלהם ופחות להתערבב בנעשה בפריז.

Hao Hao

מבחינת רבים זוהי סגירת מעגל. בשנות ה-20 וה-30 של המאה הקודמת, הובאו מסין כאלף פועלים, על תקן כח אדם זול בעבור תעשיית הרכב הצרפתית והושמו בשיכונים שהפכו לימים לצ'יינה טאון, העיר הסינית הקטנה שלהם. כרבע מאוכלוסיית הרובע הזה היום הם אסיאתיים, כ-30 אלף איש.

אני מתהלך על המדרכה הרחבה וחולף על פני סניף של מקדונלדס, היחיד באירופה עם לוגו בשפה הסינית. הכתובת הסינית נקראת "מאי-דאן-גלאו". זה התעתיק הכי קרוב למקדונלדס שמצאו בהגייה הסינית. בסמוך לסניף, עשרות רוכלים עם עגלות קניות שהפכו לבסטה לממכר אוכל מוכן. אני מנסה את הבטטות והבננות המטוגנות בשומשום, את האורז הדביק עם שעועית מאודה בעלי בננה, את הבוטנים הטריים שבושלו במים וטעמם כשל ערמונים מתוקים ומנת נודלס ירקרקה עם חזיר מקורמל שאף אחד לא יודע להסביר אותה בצרפתית. הכל נארז באריזות אישיות. יש בעיה. הכל טעים.

בניגוד לאזורים סיניים אחרים בהם טיילתי, אני בקושי מזהה כאן תיירים ומערביים סקרנים שמטיילים בין דוכני הרחוב. בתוך המסעדות והמרכולים המצב כבר שונה, אך עדיין הרוכלים מופתעים מהעניין שאני מביע במרכולתם.  

צ'יינה טאון פריז
Daniel THIERRY / Photononstop RF

כדי להרגיש טוב יותר את האווירה הייחודית של השכונה שמתי פעמיי למקדש הסודי. ב-37 rue du Disque מצאתי את הכניסה למגרש החנייה התת קרקעי, כפי שחבר סיפר לי. את המקדש שתקרתו נמצאת בגובה הרחוב זיהיתי בפינה השמאלית לפי התגודדות האנשים וחפצים בצבעי אדום בוהקים. התחלתי להתקדם לכיוון וככל שהתקרבתי הבנתי שהגעתי למחוז חפצי. לפני נגלה מקדש בודהיסטי מאולתר, אך מאובזר בתפאורה הנדרשת, שם התקיימה ארוחה שחולקה חינם לעשרות אסיאתים מבוגרים מאוד. חלפתי על פני התור לארוחה ונכנסתי פנימה, כדי לגלות פינות תפילה צבעוניות, עשרות נרות וקטורות, משפחות עם ילדים מתפללות מול פסלי בודהא בגדלים וצבעים מגוונים כשמוצרי מזון מערבי ואסיאתי הושארו למנחה נמצאים בתווך. בכל מספר דקות היכה אדם בפעמון שהוציא צליל ארוך ומיסטי. חוויה תרבותית יוצאת דופן בתוך מגרש חניה בפריז.

יצאתי עם אנרגיות רוחניות בחזרה לרחוב וחציתי אותו כדי לבדוק את הבולנז'רי הסיני שממול. ניסיתי כמה מאפים על בסיס שעועית וזרעי לוטוס וגם טארט חלמונים עם שומשום. נהניתי מהם מאוד.

100 מטר צפונה משם מצאתי רוטיסרי ללא שלט שהצליח למשוך את תשומת לבי בשל מספר סינים שעמדו שם בתור. עם ההמתנה התברר שהמקום קיים כבר 30 שנה וידוע באיכות הברווזים שלו ובעיקר בחלקי הפנים המיוחדים. אני מתבונן במנות שיוצאות בזמן ההמתנה וריחן הנפלא נישא מחדר לא גדול בקצה החנות ומקורו בדודי בישול ואידוי גדולים. קצב ההזמנות מהיר וזמן ההמתנה קצר. סיני רחב ממדים עם זקן, עומד בצד השני וקוצץ את המנה ברגע ההזמנה ובגודל המבוקש.

מגיע תורי ואני מזהה שהבחור דובר צרפתית. אני מנצל זאת כדי להבין מהו כל דבר בתפריט. אני מזמין אוזן חזיר מבושלת ומטוגנת שנקצצת במקום, לשונות ברווז מבושלים ומקורמלים, קופסת מיקס של חלקי פנים עם לשון, מעיים, קיבה וכבד של חזיר וגם שליו אחד צלוי. כל התענוג עולה 9 יורו בלבד. בדלפק הצמוד אני פותח את הקופסאות והשקיות ומחסל את הכל. לשונות הברווז והמעיים של החזיר היו המנות המנצחות. את השליו מצאתי קצת יבש.

אחרי ארוחה כזאת ממש מתחשק פרי מרענן. זו הזדמנות מצוינת לחסל סלסלת מנגוסטין טריים ויפים. התעניינתי מהיכן מגיעה הסחורה. לא היה עם מי לדבר.

מרק פו וייטנאמי ראוי לא אכלתי כבר 5 שנים, מאז ביקורי בהאנוי. שמחתי למצוא את הטעמים והציר והתוספות הנאמנות כל כך למקור במסעדת Pho 14 שנמצאת בכתובת: 129, avenue de Choisy. המקום שייך למשפחה וייטנאמית שמגישה כאן את מיטב המטבח המסורתי. המשפחה ברחה לפריז בשנת 1975, כמו רבים נוספים שכונו אנשי הסירות שהגיעו לצרפת באותה תקופה, בגלל הקשר הקולוניאליסטי ההיסטורי בין המדינות. שווה להיכנס ולאכול כאן פו אבל לא רק. תמצאו כאן תפריט וייטנאמי אנין בתיבול עדין בטעמים. בדיוק כפי שהוא צריך להיות. ושוב, גם כאן, הציר פשוט מדהים.

Pho Banh Cuon 14
PHO BANH 14

בכתובת 88 boulevard de l'Hôpital תוכלו למצוא את מסעדת Delices ShanDong, שמתמחה במטבח הסיני משנדונג (שנדונג, המכונה גם מטבח LU). בסין יש שמונה מטבחים סינים מובילים. ארבעה מתוכם נחשבים למפוארים. מטבח שנדונג הוא אחד מהם, לצד מטבחי Chuan ,Yue ,Huaiyang. לצורך השוואה, המטבח הקנטונזי והסצ'ואני, אלה המוכרים יותר בישראל, לא נכללים בין ארבעת המטבחים היוקרתיים של סין. מטבח שנדונג ידוע גם בעושר הרב של חומרי הגלם שלו וכן בטכניקות הבישול הרבות שלו.

אכלתי מנת חלקי פנים של עוף (כבד, קורקבן ולב) עם רוטב פלפלים חריף ומעולה ומנת דמפלינג של כרוב סיני וחזיר קצוץ שהייתה מצויינת. בצק הדמפלינג יוצא דופן ובו מנה של בשר חזיר מעושן קלות שהוגש עם פלפל אדום, סלרי, כרוב ושעועית שחורה מותססת. פשוט מנה נהדרת.

עכשיו כבר שעת צהריים והמסעדות האסיאתיות מתמלאות בפריזאים מכל סוג וגם בהרבה תיירים אסיאתיים שמגיעים עם געגוע לטעמים מהבית ומוצאים כאן נחמה.

סמוך למטרו Tolbiac אני נכנס למכולת סינית וקונה אריזה של דפי בשר מיובשים, משהו בין הבילטונג הדרום אפריקאי לביף ג'רקי האמריקאי, רק שזה הסיני הוא דק, שטוח ורחב יחסית. התיבול אסיאתי ומתקתק ויש ללעוס את הבשר היטב. לעיסת הבשר היא בהחלט חוויה מאתגרת. הבשר מאוד סיבי ויבש, כך שממש לוקח זמן לעבד אותו בין השיניים עד שחלל הפה מתמלא בטעמי בשר המיובש ותבליני המזרח. בעודי משלם בקופה אני מזהה מוצרי מדף מותאמים לאזור וקונה לי משחת טייגר קטנה וגם סוכריות טופי טעימות בטעם פרחי לוטוס ומנגוסטין.

אחרי שחרשתי את השכונה, מתבונן בציורי הגרפיטי הענקיים המעטרים חלק מקירות שיכוני הענק באייקונים אסיאתיים מרהיבים, מתרשם מהמגדלים המאסיביים שנושקים עכשיו לשמיים תכולים ולשמש נעימה. שיטוט בין הבניינים מוביל למבני בטון עם גגות בצורת פגודה שיצרו בשנות ה-80 מרכז מסחרי קטן. כמעט כל בעלי העסקים שם אסיאתיים, למעט הקופאיות בסופר המערבי הענק של רשת GEANT. גם במרכז המסחרי הזה פזורים מספר דוכני אוכל אסיאתי ולחמניית באו מאודות ממולאות בשעועית ובשר בקר קצוץ שמפתיעים ברמתם. אבל זו לא חכמה. כנראה שכמעט כל מסעדה, מזנון או דוכן שתמצאו כאן מתעקש להישאר נאמן לטכניקות הבישול המסורתיות, מה שמבטיח חוויה ייחודית ונפלאה לכל תייר הרפתקן.

Chinatown Paris

לפי השאלות שקיבלתי בשובי ארצה, יש די הרבה ישראלים שלא מכירים את צ'יינה טאון של פריז ומבטיח לעצמי שבין כל הפונים אלי להמלצות והדרכות בעיר, אנסה לזהות את ההרפתקנים שמוכנים "לבזבז" יום מהטיול בפריז הקלאסית על חוויה שונה לחלוטין. אלה שמוכנים "להסתכן" ולהכניס לפיהם מאכלים שעשויים מאזניים ולשונות ובלבד יזכו לחוויה יוצאת דופן. אלה הם האנשים שיזכו לחוות את פריז כמו שלא ידעו שאפשר.

___________

דוד קישקה הוא מומחה קולינרי,  מדריך סיורים קולינרים בצרפת

הרשמה לניוזלטר

אוהבים לטייל בארץ ובעולם? הירשמו וקבלו המלצות ועדכונים בתחום

ברצוני לקבל ניוזלטרים, מידע שיווקי והטבות


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות