אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

סודי ביותר: איפה האיטלקים אוכלים ברומא?

איפה מגישים את האנטיפסטי הכי טוב ברומא? איך מזהים איטלקית טובה? ומה זה "ריגטוני מאפיוזה"? תכירו את הטרטוריות, הטרנד החם ברומא שלא מוזכר במדריכי התיירים

תגובות

לכל מי שביקר פעם ברומא, ללא יוצא מן הכלל, יש מסעדה אהובה. העדות לעליונות הגסטרונומית של העיר טמונה בכך שכל אחד מהמבקרים בה טוען שבידו הסודות למציאת האוכל הטוב ביותר בעיר. 

» רק ברומא: לקנות יין ולצאת שבעים
» המדריך לחופשה קצרצרה ומוצלחת ברומא

המקומות שעולם מדברים עליהם עכשיו הם הטרטוריות, מסעדות ביתיות, עממית והלא רשמית, שנקראות במחוזות אחרים בעולם ביסטרו או דיינר. "כעת, בתקופת המיתון, הטרנד הגדול ביותר ברומא הוא הטרטוריות" אומר גיגו ג'וידיטה שבבעלותו Ristorante Sud מסעדה נחשבת בחלק הצפוני של העיר. "כשאנחנו יוצאים לאכול, אנחנו תמיד הולכים אל הטרטוריות המקומיות. האוכל שם טעים וזול". 

לטרטוריות של רומא יש כמה חוקים בלתי כתובים: הלחם חייב להיות טרי, החדר צריך להיות מואר, היין תמיד אדום יבש, והמלצרים הם חבורה של גברים מבוגרים. התפריט בדרך כלל יימסר לכם בעל פה ולעיתים רחוקות יוגש בכתב, ויכיל את מיטב התבשילים המסורתיים. לטרטוריות אין שפים סלבריטאים, מרכיבי הבישול הם מקומיים ועונתיים, והמתכונים עשויים להיות עתיקים יותר מהבניינים בהם הן שוכנות. גם התפריטים זהים בלהט נאמן לרומא הישנה ולא מושפעים מטרנדים קולינריים עולמיים, ובמילים אחרות, אם אתם רוצים פסטו עם האוכל שלכם, לכו לגנואה.

Da I 2 Ciccioni: רק מנות מיוחדות

אתם יכולים לחיות ברומא כל חייכם ולא להכיר מקום כמו Da I 2 Ciccioni. בעבר גרתי מרחק הליכה מהמסעדה, שפירוש שמה הוא "שני גברים שמנים", למרות שרק אחד מהם עדיין חי. המקום נמצא ברחוב שרוחבו לא עולה על מכונית מיני קופר, מאחורי דלת מתכת שכתובות גרפיטי משורבטות עליה. בפעם הראשונה שעברתי שם הייתי בטוחה שמדובר במטבח פרטי שנערכות בו מסיבות בכל לילה. התברר שלא הייתי רחוקה מהאמת. בעל המקום הוא ג'יאני, איש עגלגל וחייכן, שלא מדבר מילה אחת באנגלית, לא מחזיק ברשיון למסעדה, ומעדיף שלא לחשוף את שם משפחתו. המסעדה פועלת באופן שהוא קצת פחות מחוקי, אבל תמורת 30 יורו ג'יאני יבשל עבור כל מי שמגיע למקום.

המקום יזכיר לכם את הדירה הראשונה שגרתם בה - מקרר, תנור, תאורה פשוטה משתלשלת מהתקרה, כמה שולחנות רעועים וכלב מוזנח בשם אלדו. לא תמצאו כאן תפריט, אלא רק את המנות המיוחדות, שלמעשה אף פעם לא משתנות. האנטיפסטי כוללים ברוסקטת עגבניות על לחם איכרים פריך ושרוף קלות, מגש של שעועית חמה וקערה של פירה פיקנטי עם בצל, פלפל צ'ילי ועגבניות.

לג'יאני יש שלושה מתכונים לפסטה, אבל המומחיות שלו היא "Rigatoni All’amatriciana", צינורות קצרים מבושלים לדרגת אל-דנטה, ברוטב עגבניות חריף וקוביות חזה אווז מעושן ולחי של חזיר. המנה הבאה היא כדורי בשר מטוגנים או עוף ביין לבן, שום ורוזמרין. למקרה שלא הבאתם איתכם בקבוק יין, תוכלו לשטוף את הגרון ביין הבית היבש של ג'יאני. גם אם אינכם יכולים לשיר, לדבר איטלקית, או לגמוע גראפה, עד חצות כל זה ישתנה. אחרי שתמלאו את הבטן ותתחברו עם הסועדים האחרים במקום, תמצאו את עצמך שרים שירי עם איטלקיים שלא ידעתם שאתם מכירים. אגב, זהו רמז שהגיע הזמן לעזוב.
» Da I 2 Ciccioni - כתובת: Vicolo del Cedra, 3 Rome, טלפון: 39.6.589.4480+

Hostaria Romana: האנטיפסטי הכי טוב ברומא

לטרטוריית Hostaria Romana הגעתי בפעם הראשונה לפני חמש שנים, בעקבות המלצה של חבר שהבטיח שאמצא שם את "האנטיפסטי הכי טוב ברומא". הטרטוריה, שנמצאת ברחוב קטן בפיאצה ברבריני, ידועה לתושבי רומא אבל לא נמצאת בספרי ההדרכה לתיירים. רוב המלצרים במקום מבוגרים מספיק כדי לזכור כיצד היווה הבניין את המעוז האחרון נגד הנאצים, ויש להם העדפה ברורה ללקוחות מקומיים.

בכניסה למסעדה ממוקמים שולחנות מלאי כל טוב: מגשים של גבינות מקומיות, בשר משומר, דגים קטנים ומלוחים, מאכלים מטוגנים, ועוד מטעמים רבים. בביקור הראשון שלי שם, מלצר לבן שיער הגיש לי צלחת קטנה וסימן לי לגשת אל מקדש האוכל שבכניסה. הצלחת שלי היית מלאה כבר אחרי כמה כדורי מוצרלה באפלו ושני ארטישוקים, אבל אז ראיתי שלושה גברים צעירים, חלקלקים ומפיצים ניחוחו של הבושם "אקווה דה פרמה", שהשתלטו על השולחן האחורי, והמלצרים עמדו בשורה כדי להגיש להם קערה אחר קערה של אנטיפסטי. כך למדתי את הלקח החשוב בנוגע לאוכל ברומא: כדאי להתחבב על המלצרים.

"את האנטיפסטי, בבקשה, אבל צלחת לא תספיק לנו", אמרתי למלצר, כשבעלי ואני הגענו לארוחת צהריים במסעדה בינואר. כמה רגעים לאחר מכן, החל מצעד של קערות עמוסות סרדינים מלוחים מצופים בפירורי לחם ובצל, ארטישוקים מטוגנים ומלוחים, חציל מטוגן, סלט פיקנטי של סלרי, פטריות ובייבי ארטישוק, קציצות תפוחי אדמה, פרוסות ריקוטה וקישואים מטוגנים. ארוחה בסגנון הנרי השמיני.

והארוחה רק התחילה. לא משנה איזו פסטה תזמינו, תמיד תבקשו את ה"אורגינל" (Originale), כלומר את הקערה שבה הפסטה עורבבה עם הרוטב לפני שהוגשה לשולחן, בה הרוטב החם מטפטף מהצדדים (ותודה לאל, אם אתם חולקים את המנה, הקערה תמיד תוגש לאישה). המנה שהזמנתי היתה "פנה אל ארביאטה" - פנה ברוטב עגבניות מתוק מתובל בפתיתי פלפלי צ'ילי. בעלי הזמין "ספגטי קרבונרה", פסטה שמתעבה בתערובת עשירה של ביצים וגבינה, ומעורבבת בחתיכות פריכות של בשר לחי חזיר כבוש במלח. ארוחת צהרים לשניים, הכוללת יין, עולה בערך 60 יורו.
» Hostaria Romana - כתובת: Via del Boccaccio, 1 00187 Roma, טלפון: 39.6.474.5284+

Osteria Qui Se Magna: אוכל טעים וזול

במרחק עשרים דקות של נסיעה במונית ממרכז העיר, נמצאת שכונת Pigento ההולכת ומתפתחת. השכונה, שנוסדה על ידי עובדי הרכבת של העיר בתחילת 1900, הפכה לביתם של אמנים כדוגמת פאוזוליני, וסיפקה השראה לבמאים כמו רוסליני, שצילם בה את סרטו "Open City". לאחרונה התפתחה בשכונה קהילה של היפסטרים, יוצרי סרטים דוקומנטרים ומהגרים. לצד הברים וחנויות הספרים שבה, אפשר למצוא גם כמה מהטרטוריות הטובות ביותר ברומא.בעלי ואני פגשנו חברים ב- Osteria Qui Se Magna, טרטוריה פשוטה, עם אורות פלורסנט ומפות שולחן מנייר, עמוסה במקומיים רעבים. זהו לא מקום להגיע אליו אם מחפשים אווירה, אלא מקום לאכול בו, ובזול. התחלנו את הארוחה עם ברוסקטות פריכות ועליהן זיתים שחורים מרוסקים, כמהין, שמן זית, ומחית ארטישוק - כולם מוגשים על פרוסות של לחם קלוי ועבה. בהמשך הזמנתי את המנה בעלת השם המסקרן "ריגטוני מאפיוזה", פסטה מבושלת בעגבניות, חצילים, גבינת ריקוטה טרייה, וגבינת פקורינו – מחווה ראויה לשורשים הסיציליאנים. ואז הגיעו אל השולחן פרוסות דקות של חצילים, מצופות ברוטב עגבניות וגבינה מותכת, חרוכות מעט ופריכות להפליט. החשבון שהוגש עבור הארוחה של ארבעתנו היה ידידותי למיתון ועמד על סכום של 50 יורו.
» Osteria Qui Se Magna - כתובת: Via del Pigneto, 307 00176 Roma, טלפון: 39.6.27.48.03+

Pigneto Quarantuno: ליהנות עד הפירור האחרון

מדי פעם יש לילות של תיאבון חסר גבולות שעדיף לשכוח אותם, או במקרה הזה, לפרסם אותם עבור הדורות הבאים. אחרי כמה שעות בהן התהלכנו ברחובותיה של שכונת פינייטו וראינו כיצד היא מתעוררת לחיים, החלטנו להמשיך ל- Pigneto Quarantuno. הפנסים, התמונות בשחור לבן, והג'אז הצרפתי הפכו את המקום למזמין במיוחד. השעה היתה כמעט חצות, ועדיין היינו שבעים מארוחת הערב הקודמת, אבל מבט אחד אל קערות הספגטי שיצאו מהמטבח ועליהן הררי גבינה, פלפל שחור, ורצועות בשר חזיר מיובש, שינו את דעתנו.

הזמנו פוקצ'ת "Radicchio e taleggio" - לחם פריך עם גבינה וחתיכות מרירות של עולש אדום, ו"Tagliata di manzo" - סטייק עבה, עשוי בדרגת מדיום-רייר, חרוך קמעה ומוגש עם מלח ולימון, מנה מושלמת לשני אנשים רעבים, או ארבעה שכבר אכלו ארוחת ערב. לקינוח הזמנו מיני-קנולי, גלילי בצק מטוגנים וממולאים בגבינת ריקוטה, פרוסות אגסים ופתיתי שוקולד. רק אחרי  שלא נשאר פירור על השולחן, עזבנו את המקום (ארוחה לשניים תעלה כ-50 יורו).
» Pigneto Quarantuno - כתובת: Via del Pigneto, 41 00176 Roma, טלפון: 39.6.70399483+

Felice a Testacio: סיבה טובה לטוס לרומא

הטרטוריה הטובה ביותר ברומא, אם יש אחת כזו, היא כנראה Felice a Testacio. מדובר במסעדה שהיא מוסד מקומי, הממוקמת בבניין מוסתר באזור הלא תיירותי שבשכונת Testaccio. הטרטוריה הוקמה ב-1936 ומחזיקים בה שלושה דורות של אותה המשפחה. העיצוב, הלקוחות הקבועים והתפריטים, בקושי השתנו מאז.הגעתי לכאן מסיבה אחת: "Tannarelli cacao e pepe". מדובר בתבשיל רומי ייחודי שמורכב מקערה של פסטה (בדרך כלל ספגטי), ועליו גבינת פקורינו מגורדת ופלפל שחור, מתובלים במי פסטה ושמן זית. בטרטוריה הזו, במקום ספגטי מוגש טונרלי תוצרת בית, אטריות ארוכות ומרובעות. חלמתי על המנה הזו מאז שהזמנתי את כרטיס הטיסה. בעלי ואני התיישבנו בשולחן פינתי, והמנה הגיעה בדיוק כפי שזכרתי אותה. קערה מהבילה וריחנית של פסטה ועליה הר קטן של אבקה לבנה. המלצר הניח את הקערה לפני, וערבב את כל יצירת האמנות הזו עד שהגבינה נמסה באופן מושלם אל תוך הפסטה החמה, והמתובלת מעט.

המשכנו את הארוחה עם סלט ירוק גדול, על פי המסורת של הטרטוריות לפיה הסלט מגיע בסוף הארוחה לניקוי החך. בדיוק כשהיינו ממש שבעים, המלצר הזכיר את הטירמיסו, שדורג במקום השביעי באיטליה בתחרות שערך מגזין האוכל הנחשב "Gambero Rosso". בחרנו שלא להתאפק.

גמרנו את הטירמיסו הקרמי, ואת רוטב השוקולד המתוק-מריר, וקמנו ללכת (ארוחת ערב לשניים תעלה בערך 80 יורו).
» Felice a Testacio - כתובת: Via Mastro Giorgio, 29 00153 Roma, טלפון: 39.6.5746.800+

כמו תמיד כשאני עוזבת את המקום, ידעתי שכשאהיה שוב בבית, אנסה לשחזר את הארוחה ואכשל לחלוטין, ואז אתכנן את הטיול הבא שלי לרומא.

*#