כל מה שהריוניות יכולות לאכול ברומא (ובעיקר מה שלא)

מבקרות בעיר האיטלקית ולא יודעות מה להזמין על הפיצה? הנה כל מה שצריכה לדעת האישה המעוברת על אוכל ברומא

מיכל מילרד
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
פרמיג'נו רג'יאנו
פרמיג'נו רג'יאנו – גם הגבינה הכל כך טעימה שמאפיינת את ארץ המגף אינה מומלצת לנשים בהריון. אבל, ויש אבל גדול, הדבר תלוי בכמות חודשי היישון שלהצילום: \ francesco de marco / Shuttersto
מיכל מילרד

הריון הוא לא מחלה, אבל אין ספק שבתקופה הזו בחיינו אנחנו שומרות ונזהרות עם כל מה שניכנס לגוף שלנו, הרי בכל זאת אנחנו אופות יצור קטן ומתוק שגדל לו בתוכנו וניזון אף הוא מהאוכל שאנחנו מכניסות לפה. אז הנה לכן, כמה עצות מהריונית להריונית, מה מותר, מה אסור, איפה לאכול והכל, כמובן, מנסיוני האישי.

כמו כן, בכל מקום בו אתן מבקרות, ציינו בפני המלצר כי אתן בהריון – כך המלצר יידע גם להכווין אתכן ולתת דגשים על מה אפשר לבחור מתוך התפריט ומה מוטב שלא.

זוג עושה סלפי. והאישה בהיריון
הריון הוא לא מחלה. אישה בהריון ובן זוגה עושים סלפיצילום: Daniele COSSU / Shutterstock.com

פסטות

אין כמו פסטה קרבונרה, זו אחת האופציות האהובות עליי, וכזאת שצריך לדעת לעשות. אז מדוע היא בעייתית? קודם כל, את הפסטה מכינים עם חלמונים, גבינת פקורינו  וגוואנציאלה, לחי החזיר (בגרסה הכשרה תמצאו אותה עם אווז מעושן). יש מקומות שמציעים גם קרבונרה צמחונית. בחלק מהמקומות לא משתמשים בחלמונים מפוסטרים* ולכן הפסטה הזאת לא מומלצת לנשים בהריון.

*כשמדברים על פיסטור הכוונה לתהליך הריגת החיידקים על ידי חימום המוצר ואז קירורו. למרות זאת, המפגש בין החלמון לפסטה החמה אין משמעו שהמאכל מפוסטר. כדי לוודא שדבר מה מפוסטר בשפת המקור, באיטלקית, דעו שזה נקרא uova pastorizzate.

מנגד, יש מקומות שמראש בוחרים להשתמש בחלמונים מפוסטרים במנותיהם. הללו מגיעים ארוזים מראש בקופסאות והכנת או לחלופין אכילת פסטה שמכילה אותם לא מהווה שום סכנה. על אחת כמה וכמה כשהפסטה ממשיכה להתבשל עם הרוטב על המחבת עד ליצירת אמולסיה.

אחד המקומות הבטוחים לאכילת פסטה קרבונרה שמבוססת על חלמונים מפוסטרים הוא בדוכן הפסטות של השף גיאן לוקה רוברטי ב-mercato centrale בתחנת הרכבת טרמיני.

פסטה קרבונרה
פסטה קרבונרהצילום: Dennis Yang

גבינות

החברים האיטלקים שלי יודעים כבר שברגע שאלד אני רוצה פלטת גבינות עשירה בכל מה שלא יכולתי לאכול כל תקופת ההריון. אז כן, גם עם גבינות יש בעיה.

גבינות בסופר ברומא
גבינות במרכול ברומא צילום: Angelo Cordeschi / Shutterstock.

מוצרלה או בוראטה – שתי גבינות שמככבות בכל תפריט מסעדה וגם בבתים שלנו. הן אולי נראות תמימות ביחס לגבינות המסריחות, אבל מדובר בגבינות שמאחסנים בתוך מים, ממש כמו פטה או בולגרית. מפני שמים הם מקור לחיידקים, מומלץ להימנע מצריכתן בזמן הריון.

ריקוטה – גם גבינת הריקוטה אינה מומלצת לנשים בהריון מאותה סיבה של המוצרלה, כשזו גבינה שיושבת בתוך אמבטיית מים. מנגד, אם הריקוטה עוברת אפייה או בישול, אין שום בעיה לאכול אותה.

גורגונזולה – אין על גורגונזולה. הייתי שמחה לשבת כעת על גוש גבינה כזאת ולנשנש עם כפית, בייחוד על גורגונזולה מתוקה עם דבש; וזה אחד הדברים הראשונים שאני מתכננת לעשות אחרי שבולונז תצא לאוויר העולם (כן, "בולונז", ככה החלטנו לקרוא לעוברית כשהיא עוד בבטן). מכיוון שגורגונזולה היא גבינת עובש, ככל גבינות העובש, אף היא לא מומלצת לנשים בהריון.

פרמיג'נו רג'יאנו – גם הגבינה הכל כך טעימה שמאפיינת את ארץ המגף אינה מומלצת לנשים בהריון. אבל, ויש אבל גדול, הדבר תלוי בכמות חודשי היישון שלה. גבינת הפרמיג'נו רג'יאנו לא עוברת פיסטור ולכן יש חשש להימצאות חיידקים בתוכה. מצד שני, ככל שהגבינה יותר מיושנת, כן הימצאות החיידקים בה היא אפסית ולכן נשים בהריון באיטליה כן אוכלות את גבינת הפרמיג'נו רג'יאנו, כל עוד היא מיושנת החל מ-30 חודשי יישון ומעלה.

בית קפה מלא צעירים ברומא
בכל מקום בו אתן מבקרות, ציינו בפני המלצר כי אתן בהריון – כך המלצר יידע גם להכווין אתכן ולתת דגשים על מה אפשר לבחור מתוך התפריט ומה מוטב שלאצילום: Mazur Travel / Shutterstock.com

נקניקים

לכל אוהבות הנקניקים עתירי השומן והטעם, גם פה אנחנו נתקלות בבעיה.

חנות נקניקים ברומא
חנות נקניקים ברומא צילום: \ Mazur Travel / Shutterstock.com

פרושוטו – נקניק עשוי ירך חזיר; יש מגוון רחב של חברות שמייצרות אותו וכך גם הטעם משתנה מחברה לחברה. מכיוון שפרושוטו הוא נקניק חי (crudo) שלא עבר חימום, הוא לא מומלץ לנשים בהריון. למרות זאת, תוכלו למצוא אותו גם בגרסה הלא פחות טעימה שלו, prosciutto cotto, הכוונה לנוסח המבושל של הפרושוטו.

קצב ליד חלקי חזיר במפעל בשר חזיר
מפעל לבשר חזיר באיטליה צילום: HQuality / Shutterstock.com

סלמי – שלל נקניקי הסלמי אינם מומלצים לנשים בהריון כי גם פה מדובר על נקניקים שלא עברו כל תהליך של בישול.

מורטדלה – נקניק חזיר עסיסי שמגיע לעיתים על שברי פיסטוק והוא נהדר בין שתי פרוסות פוקצ'ה וגבינה. בשורה משמחת: הנה נקניק שניתן לאכול בהריון,

מורטדלה
מורטדלהצילום: Francesco Gasparetti

כמהין – בנות, צר לי לאכזב את מי שאוהבות, אבל הכמהין לא מומלצות לאכילה בזמן הריון, מהסיבה שדינה של כמהה (היחידה של כמהין) הוא, בסופו של דבר, ככל פטרייה. היא גדלה מתחת לאדמה בתנאי לחות ועובש ולכן החשש שאינה נקייה או שיש בה חיידקים. את פטריות הכמהין לא מבשלים אלא הן תוספת ארומטית על האוכל ולכן עדיף להימנע מאכילתן בתקופת ההריון.

גלידות – אומרים שאנחנו צריכות לאכול בשביל שניים, אז בבקשה. לפי החוק של משרד הבריאות, כל הגלידריות מחויבות לעבוד עם חומרי גלם מפוסטרים, לרבות חלמונים וחלבונים. במילים אחרות, תתפנקו לכן על גביע גלידה בהנאה, אפילו בחורף כשבחוץ קר, כי גלידות כמו שיש ברומא לא תמצאו באף מקום אחר בעולם.

שלוש חברות משיקות אחת לשנייה  שלושהגבעי גלידה צבעוניים
תתפנקו לכן על גביע גלידה בהנאה, אפילו בחורף כשבחוץ קר, כי גלידות כמו שיש ברומא לא תמצאו באף מקום אחר בעולםצילום: Gal Istvan Gal / Shutterstock.co

טירמיסו – הרבה פעמים בסיורי אוכל שאני עורכת מגיעות אליי הריוניות מאוכזבות בגלל נושא הטירמיסו. אז נכון, יש מקומות שמייצרים טירמיסו עם חלמונים וחלבונים טריים אבל מנגד, יש גם כאלו שלא. אז נתחיל במקום שאני אישית לא ממליצה לנשים בהריון לאכול בו טירמיסו וזה פומפיי. למה לא? מפני שהטירמיסו שם אינו טרי ומיוצר על פי רוב במפעל ועובר הקפאה. כשמפשירים תערובת של חלמונים, חלבונים וגבינה התוצאה הסופית היא חוסר טריות, הגרת נוזלים והיווצרות חיידקים. מכאן, אם אנחנו כבר חושבות על מה להכניס לגוף שלנו ומה לא, מוטב שנוותר על מוצר שעבר תהליך הקפאה, הפשרה ושוב הקפאה. הטירמיסו שאני ממליצה עליו עשוי מחלמונים מפוסטרים ותמצאו אותו ב-Su tiramisù, בכתובת: Via di Tor Millina, 34.

פיצות

פיצה מוכנסת לתמור לבנים
צילום: russellstreet

בעיקרון, בהריון אפשר לאכול מכל הפיצות האפשריות, רק דבר אחד שחשוב לשים אליו לב: שכל התוספות עברו אפייה בטאבון. כלומר, גם המוצרלה, הנקניקים הגבינות. שהכל עבר חימום. ישנן פיצות שמגיעות עם תוספות קרות מעליהן, כמו השידוך בין פרושוטו ומוצרלה או פרושוטו ומלון. בשביל הללו, לצערי, תצטרכו להמתין תשעה חודשים (או התקופה שנותרה עד הלידה) ורק אז ליהנות מהן.

*שימו לב שבהרבה מקומות ירשמו במקום מוצרלה "פיורי די לאטה", גבינה שאופן הכנתה מזכיר את זה של המוצרלה אך מבוססת על חלב פרה, בניגוד למוצרלה שבאופן מסורתי עשויה מחלב בופאלו. מכאן, שמדובר על אותו העיקרון, של גבינה שישבה בתוך מים, ולכן מומלץ להימנע מצריכתה בהריון.

פיצריה ובתי קפה ברומא
בהריון אפשר לאכול מכל הפיצות האפשריות, רק דבר אחד שחשוב לשים אליו לב: שכל התוספות עברו אפייה בטאבון. פיצריה ברומא צילום: Boris-B / Shutterstock.com

יין

שתי אסכולות לנושא היין – לפי הראשונה, מותר לשתות כוס אחת מדי פעם (עם המלצה שכיחה על פעם בשבוע) ולפי השנייה, כל כמות אלכוהול חודרת את השלייה בהמלך ההריון ולכן מוטב להתנזר כליל. מודה, אני בצום אלכוהול כבר שמונה חודשים ושורדת בכדי לספר לכן שזה לא כל כך נורא. אז נכון, בארוחות הערב כולם שותים את היין שלהם ואני לוגמת מים, או במקרה הטוב מיץ, אבל יש לכך סיבה טובה ואור בקצה המנהרה. מצד שני, אם אתן מאותן נשים שכן שותות מדי פעם בהריון אז אמליץ לכן על כמה יינות מקומיים שאני מאוד אוהבת: Primitivo, Nero davola ו- Arnaldo caprai dop.

דגים ופירות ים 

כל החברות ההריוניות שלי ביקשו תמיד סושי אחרי הלידה. אז לי יש דווקא המלצה למקום שאפשר למצוא בו סושי נפלא גם בתקופת ההריון; אחרי שביקרתי במטבח המקום וראיתי שפס הסושי הייעודי להריון אכן סטרילי, עם ציוד שלא עובר מפס לפס, התחלתי לאכול שם באופן קבוע. בזמן שכולם אוכלים להם סשימי, ניגירי וסושי עם דגים נאים, אני מתענגת לי על סושי סלמון או טונה אפויה; סושי עם שרימפס בטמפורה ועוד.

Sushi è noodles aventino, Viale Aventino 117

המבורגרים

אומנם לאכול נתח אנטריקוט עשוי היטב זה משהו שאני ממש לא מוכנה להתפשר עליו ובאופן אישי, אני מוכנה לחכות תשעה חודשים כדי לא לאכול נתח בדרגת עשייה של סולייה. מצד שני, כשאוכלים במקום איכותי המבורגר שעשוי בשר מזן chianina אז פתאום גם בשר שעשוי טוב-טוב (או כמו שהאיטלקים, וגם אנחנו, מכנים זאת "הורגים אותו טוב") הוא פתרון נפלא.

קחו בחשבון שהאיטקליות פה גם לא אוכלות ירקות מחוץ לבית אלא אם הם עברו שטיפה של מים וסודה לשתייה. אני לא כזאת פרנואידית ולכן לי אין בעיה שבתוך לחמניית ההמבורגר שלי ישארו כל תוספות הירקות. מה שכן, המלצרים ישאלו אתכן האם להשאיר את הירקות או לא. לשיקולכן. אחד המקומות האהובים עליי, לא רק בהריון, לאכול בו המבורגר זה Open baladin, בכתובת: Via degli Specchi, 6.

הריוניות ברומא ובאיטליה בכלל, אגלה לכן סוד קטן ולא כל כך שמור – הילודה פה בעיר בירידה, כך גם בחלקים רבים באירופה, ואולי זה מה שהופך אישה הריונית לבעלת כבוד עצום. על כן, אל תתביישו תוציאו בטן החוצה ואז תגלו שאישה בהריון לא עומדת בתור למסעדה; בזמן שאנשים מחכים בחוץ לתור שלהם להיכנס, כי יש מקומות שלא ניתן להזמין אליהם מקומות מראש, אישה בהריון לרוב תקבל עדיפות בתור: אנחנו לא עומדות בתור לשירותים, לא עומדת בתור לסופר וכן הלאה. בנוסף, ברוב המקרים אף קמים לקראת אישה בהריון בחשמלית, באוטובוס ובמטרו – שמתי לב שגם המבוגרים לרוב קמו לקראתי, כדי שחס וחלילה אני לא אפול.

אז אומנם יש כמה דברים שמומלץ לנשים בהריון להיזהר מהם, אבל יש הרבה דברים שתוכלו להתענג עליהם בדרככן לרומא ואיטליה בכלל. עוד משהו חשוב, שאני מקווה שלא תצטרכו אותו, הרפואה כאן ברומא מצוינת ובתי החולים לילודה מדהימים, כך שאם חס וחלילה תצטרכו להגיע מסיבה כלשהי למיון נשים, אלה שני בתי החולים שאני באופן אישי ממליצה עליהם. 

Cita di roma

Via Francesco Maidalchini, 20

Ospedale Fatebenefratelli

Via di Ponte Quattro capi, 39

תגובות