יו"ר אסותא, פרופ' שוקי שמר, אמר כי מערכת הבריאות הפרטית מהווה מרכיב חשוב בחוסן הלאומי של ישראל. בדברים שנשא בוועידת ישראל לרפואה של הארץ Labels התייחס פרופ' שמר לחוזקה של מערכת הבריאות: "בחמש השנים האחרונות אנו חווים שני אירועים ענקיים, אחד ברמה העולמית והשני ברמה הלאומית: התפרצות הקורונה ומלחמת חרבות ברזל. בשני אירועים אלו מערכת הבריאות הוכיחה את עוצמתה".
לדברי פרופ' שמר, במלחמות נהוג לעשות שימוש במושג Case Fatality rate (יחס תמותה). לפי המדד העולמי, אחוז הנפטרים עומד על 15%. אלא שבמלחמת חרבות ברזל הוא ירד עד לכדי 6% נפטרים. ירידה ניכרת זו היא תוצאה של הצבתם של כוחות הרפואה ממש בחזית, הכנסת דם טרי ופלזמה, הגעה מהירה לחדרי הניתוח והיערכות זריזה של בתי החולים", הסביר פרופ' שמר.
על אף הנתון החיובי, לפי פרופ' שמר חוסן הוא לא רק היכולת להתאושש לאחר משבר. "חוסן לאומי אינו רק עמידותה של חברה בזמן משבר — אלא גם בימי שגרה", אמר, "נכון שכבר עשרים שנה מדברים על קריסה, אבל בפועל מערכת הבריאות היא חזקה ומורכבת מאנשי מקצוע מצוינים".
לדבריו, יש עדיין כמה מדדים שנדרשים לשיפור: כ–7.3% מההוצאה הלאומית בישראל מוקצה לבריאות, לעומת 9.3% הממוצע במדינות ה–OECD. אם מחדדים את ההשוואה למול מדינות חזקות דוגמת מדינות סקנדינביה, הפערים גדולים במיוחד. גם במדדים נוספים כמו כמות רופאים, אחיות או מיטות לכל אלף נפש, ישראל מתחת לממוצע ה–OECD. פרופ' שמר גורס כי הגדלת מספר הרופאים הוא אחד האתגרים החשובים ביותר הרובצים לפתחה של מדינת ישראל.
כמו כן, קיים פער של ארבע שנים בתוחלת החיים הממוצעת בין המרכז לפריפריה. לדברי פרופ' שמר, לעולם לא נשיג שוויון מלא, אבל חייבים לחתור לשוויון כזה. עם זאת, יש להדגיש כי מערכת הבריאות הפרטית היא דווקא חלק מהפתרון — ולא מהבעיה.
"היא עובדת כרובד נוסף ומשלים למערכת הבריאות. אני אמנם בעד להקטין את המימון הפרטי, כי בסך הכל מערכת הבריאות הציבורית שלנו יעילה", אמר פרופ' שמר.
בין הצעדים שיש לנקוט מונה פרופ' שמר את ההכרה במערכת הבריאות, גם הפרטית, כמרכיב הכרחי בחוסן הלאומי. כמו כן, יש להקים מערכת טיפולית מובנית לטיפול בצוותי הרפואה בעקבות מלחמת חרבות ברזל. בימים אלו מצויים עובדי המערכת הרפואית בשחיקה בלתי רגילה, ואם לא נהיה ערים לכך בזהירות ואמפתיה – שחיקה זו לבטח תפגע בחוסן. מעבר לכך, יש להגדיל את ההשקעה שלנו בתשתיות בריאות: בתי חולים, כוח אדם, מעבר לרפואה דיגיטלית וטיפול ממוקד בקשישים.
בשיתוף אסותא מרכזים רפואיים





