חיפוש

"הרפואה המשלימה איננה 'אלטרנטיבה' לטיפול בסרטן, אלא כלי נוסף בטיפול הכוללני במחלה"

כיצד יכולה הרפואה המשלימה המשולבת לתמוך בחולי סרטן בשלבים השונים של האבחון, הטיפול וההחלמה מהמחלה? מה חשוב לחולים ולבני משפחתם לדעת, וממה חשוב להם להיזהר? שיחה עם ד"ר עופר כספי, מנהל הרפואה האינטגרטיבית ומרפאת המחלימים במרכז דוידוף בבילינסון, מבהירה שהטיפול הקונבנציונאלי והטיפול המשלים הם כלים שלובים

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
ד"ר כספי ומטופלת לאחר הכנה בהיפנוזה לפני ניתוח | צילום: אסף הבר
ד"ר כספי ומטופלת לאחר הכנה בהיפנוזה לפני ניתוח | צילום: אסף הבר
ד"ר כספי ומטופלת לאחר הכנה בהיפנוזה לפני ניתוח | צילום: אסף הבר
ד"ר כספי ומטופלת לאחר הכנה בהיפנוזה לפני ניתוח | צילום: אסף הבר
דן אבן בשיתוף בית חולים בילינסון
תוכן שיווקי

שתי חולות בסרטן השד נחקקו לאחרונה בזיכרונם של מטפלי היחידה לרפואה משלימה במרכז דוידוף לסרטן בבילינסון. הראשונה היא ד', בשנות ה-50 לחייה, שאובחנה עם סרטן שד בשלב מוקדם – מחלה עם סיכויי ריפוי גבוהים. אלא שד' חששה מהטיפול הקונבנציונאלי ומהשפעותיו, ולכן החליטה לעכב את תחילת הטיפולים הרפואיים, "לטובת" שורה של טיפולים אלטרנטיביים. ד' התחילה בדיאטות 'ניקוי רעלים' (דיטוקס), חוקני קפה וטיפולים אנרגטיים להעצמת החשיבה החיובית, אך סירבה לטיפול קונבנציונאלי. בחלוף מספר חודשים התברר כי מחלתה של ד' התקדמה והפכה לגרורתית. כשד' הגיעה לטיפול במרכז דוידוף, הטיפול בה כבר היה שונה לחלוטין, כשסיכויי הריפוי ממחלתה נמוכים משמעותית מאז האבחנה.

"ד' איחרה את הרכבת, כי פחדה, אבל אפשר גם אחרת, לא 'או או' אלא 'גם וגם' – כפי שמוכיח המקרה של ל'", מסביר ד"ר עופר כספי, מנהל הרפואה האינטגרטיבית ומרפאת המחלימים במרכז דוידוף בבית החולים בילינסון.

טיפול רפלקסולוגיה במסגרת היחידה בבילינסון | צילום: אסף הבר
טיפול רפלקסולוגיה במסגרת היחידה בבילינסון | צילום: אסף הבר
טיפול רפלקסולוגיה במסגרת היחידה בבילינסון | צילום: אסף הבר
טיפול רפלקסולוגיה במסגרת היחידה בבילינסון | צילום: אסף הבר

ל', שעברה ניתוח בלבד לסרטן השד לפני שנים, התגלתה בבדיקות שגרתיות באותו שבוע אף היא כחולה גרורתית. מרוב אכזבה נטתה ל' אף היא לנסות ללכת בדרכים אלטרנטיבות, אולם צוות היחידה לרפואה משלימה שכנע אותה להמשיך ולהתמיד בטיפול הרפואי, לצד שיטות נוספות של רפואה אלטרנטיבית.

"הצענו לה לא לבטל לחלוטין את הרפואה, אלא לנסות 'גם וגם'", מדגיש ד"ר כספי.
לל' הותאם טיפול תרופתי מתקדם בתרופות ביולוגיות והורמונאליות שאינן כימותרפיה על פי סוג הגידול. במקביל היא החלה בטיפולים שונים ביחידה לרפואה משלימה במרכז דוידוף, אותה ייסד ומנהל ד"ר כספי. הטיפולים כללו רפואה סינית, תזונה המותאמת למצבה, טיפולי מגע, ותמיכה ברפואת גוף-נפש. כיום, בחלוף מספר חודשים, ל' נקייה מגידול, לשמחת כולם.
"מה עזר לל' להירפא? ככל הנראה שילוב של התרופות שקיבלה לצד תמיכה נפשית משמעותית, חיזוק של המערכת החיסונית, וצרכנות נבונה של תוספים וצמחי מרפא", אומר ד"ר כספי.

הטיפול העדכני הניתן בימינו למחלות סרטן משול לדברי ד"ר כספי ל"סימפוניה תזמורתית".
"כל נגן מומחה בכלי אחר, וכולם מנגנים ביחד. במרכז סרטן כוללני כמו המרכז בבילינסון, כל איש צוות רפואי מומחה להיבט אחר של המחלה, וכולם עובדים ביחד לטובת החולה".

המטופל כמכלול
בשנים האחרונות השתנה אופיו של הטיפול בחולה הסרטן, כך שהוא אינו ממוקד רק בגידול.
"הטיפול כיום לוקח בחשבון יותר ויותר את המטופל, לא רק מבחינת מחלות הרקע שלו, אלא גם מבחינת הכוחות, ההעדפות, החוזקות והצרכים שלו כאדם". במסגרת זו שיטות טיפוליות לחיזוק 'פסיכולוגיה חיובית' הוטמעו בעשורים האחרונים במרכזי סרטן מהמובילים בעולם, והפכו לחלק אינטגרלי מהטיפול. אצלנו במרכז דוידוף – האדם ולא המחלה – הוא שמצוי במרכז", מדגיש ד"ר כספי.

סיפורי המקרה האמיתיים של שתי החולות, ד' ול', מייצגים במידה רבה את המהפך שחל בשנים האחרונות ברפואה המשלימה בסרטן – מרפואה אלטרנטיבית, לרפואה אינטגרטיבית – המשלבת בחוכמה בין הרפואה האלטרנטיבית לקונבנציואלית.
"בשונה מהטיפול בכאבי גב למשל, חשוב להבין שהרפואה המשלימה איננה 'אלטרנטיבה' לטיפול הקונבנציונלי בסרטן, אלא כלי נגינה נוסף בטיפול הכוללני במחלה", מדגיש ד"ר כספי.
"כדי לשלב נכון את הרפואה המשלימה עם הטיפול הקונבנציונלי, על המטפלים לעבוד בשיתוף פעולה עבור המטופל. לכן חשוב שהמטופל יקבל את כלל הטיפולים תחת קורת גג אחת, בהתאמה אישית. טיפול מסוג זה עשוי לסייע בהגברת יעילות הטיפול הרפואי הקונבנציונאלי, לשפר את איכות חיי החולה, להקל על התמודדות בני המשפחה, ואף עשוי למנוע הוצאות כספיות מיותרות הנובעת משילוב טיפולים ברפואה המשלימה שאינם יעילים ואולי אף מסוכנים לחולה, כגון צמחי מרפא ותוספי תזונה שלא נבדקו במחקרים מבוקרים ושעלולים לפגוע ביעילות הטיפול", מדגיש ד"ר כספי.

ד"ר גוגל הוא לא רופא!
הנגישות לטיפולים שונים המוצעים לחולי סרטן גדלה דרמטית בעידן האינטרנט, אולם מגמה זו אינה בהכרח מבורכת. "באתרי אינטרנט שונים, וגם אצל 'ד"ר גוגל', אפשר למצוא כל מיני הבטחות אשר בחלק מהמקרים עשויות להיות שרלטנות לשמה", מתריע ד"ר כספי. לדבריו, חולי סרטן שמים את יהבם לא פעם על 'טיפולים מפוקפקים'.

"ייתכן שמדובר בתמימות, כי יש אנשים שמאמינים באמת ובתמים שאם רק יעשו מדיטציה ויחשבו חיובית, או יעשו צום מיצים של כמה ימים – הגידול יעלם. זו תפיסת עולם נאיבית כמובן שאינה קשורה למציאות. סרטן היא מחלה הדורשת טיפול של מומחים, ולא 'עשה זאת בעצמך'. במקרה גרוע יותר, יש טיפולים שמוצעים לחולים על רקע מניעים כלכליים".
הבעיה הקשה, היא העדר הפיקוח והבקרה בתחום הטיפולים המשלימים, שאינו מפוקח על ידי משרד הבריאות.

"זה אבסורד. כדי לטפל בכלב בישראל צריך תעודת וטרינר, אבל כדי להציע טיפול לחולה סרטן – לא צריך תעודה, ויש 'מרפאים' שונים שמציעים עזרה ללא הכשרה הולמת ולעתים אף ללא ידע בסיסי", מבהיר ד"ר כספי. " מקורות המידע שהחולה ובני משפחתו צריכים להסתמך עליהם חייבים לכן להיות אמינים. כפי שהאינטרנט לא יכול להעניק סיוע משפטי מדויק מספיק התפור למידותיו של המקרה הספציפי, כך גם הסתמכות על מידע כללי באינטרנט, שאינו תפור למידות החולה, עלול להתגלות כטעות מרה".

ביחידה לרפואה משלימה במרכז דוידוף, שניתנו במסגרתה מאז הקמתה בקיץ 2006 כבר מעל ל-160,000 טיפולים בחולי סרטן, יודעים לספר על מטופלים רבים שנפלו קורבן לעצות שרלטניות שאינן מבוססות, אשר בחלק מהמקרים אף עלולות להיות בעלות השלכות קטלניות, כמו למשל במקרה של ד' שתואר בפתח הכתבה.

"כשאנחנו מבקשים מהמטופלים שמגיעים אלינו לספר לנו מה הם לוקחים, יש שמגיעים עם שקיות מלאות ב'כל טוב': כדורי אומגה 3, נוגדי חמצון, כורכום, פטריות מרפא ועוד", מספר ד"ר כספי, "אבל צריך להבין שכשלוקחים תוספי תזונה ללא בקרה, על בסיס 'המלצה' מגוגל, עשויות להיות לכך השלכות חמורות. למשל, נוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים) עלולים להפריע ליעילות של קרינה וחלקם מתנגשים עם סוגים מסוימים של כימותרפיה לסרטן ובכך פוגעים ביעילות הטיפול הרפואי".

באחד המקרים, לפני מספר חודשים, אושפז במרכז דוידוף חולה סרטן שלקח על דעת עצמו "קמבו" - ארס צפרדעים, אשר יש פרסומים באינטרנט על כך שזוהו בו "חומרים טבעיים נוגדי סרטן". החולה פיתח בתגובה ל"טיפול" אי ספיקת כליות, ורק בנס ניצל. "אנחנו שומעים על טיפולים הזויים מבית מדרשו של האינטרנט, כמו שתיית חומרים מהולים בוודקה ורקיחות ביתיות על בסיס דבש. אנשים חושבים ש'טבעי' זה תמיד בריא, אבל גם ארס נחשים הוא טבעי ועלול להרוג. טיפולים ברפואה משלימה ללא בקרה הולמת עלולים להיות מזיקים, חד משמעית", מדגיש ד"ר כספי.

במקום 'פייק ניוז אינטרנטי', הכיוון החדש ברפואה המשלימה המשולבת המומלצת לחולי סרטן מתבסס על עבודה הנתמכת במחקרים מדעיים, "רפואה מבוססת ראיות", Evidence Based Medicine. "יש כיום אינספור מחקרים ברפואה משלימה שמצביעים על יעילותם של טיפולי רפואה משלימה לתסמינים שכיחים בחולי סרטן, כגון: דיקור לטיפול בגלי חום, בכאבי מפרקים, בנויורופתיה (הפרעות תחושתיות), צמחי ופטריות מרפא לחיזוק מערכת החיסון, יוגה ושיאצו לתשישות, טיפולי גוף ונפש כמו מיינדפולנס (קשיבות) ודמיון מודרך לחרדה ודכאון, רפקלסולוגיה להפרעות שינה, ועוד. לכל מטופל יש להתאים את השיטה שמתאימה עבורו", אומר ד"ר כספי. "לדוגמה, הוכח מחקרית כי הכנה היפנוטית לפני ניתוח בסרטן השד בשיטת 'היפנוסדציה' עשויה לשפר את חווית המטופלות, להפחית כאבים וצריכת תרופות, לקצר את זמן האשפוז ואפילו את משך הניתוח עצמו, עקב ירידה בסיכון לסיבוכים. זאת ראייה לכך שבדומה לתזמורת, השד אינו איבר נפרד אלא קשור במערכת העצבים, במערכת ההורמונלית, בנפש ובמערכת החיסון (מה שזכה לכינוי Psychoneuroimmunology). הגוף כולו פועל בהרמוניה, כתזמורת אחת", אומר ד"ר כספי.

ליווי תומך ומשלים
שילוב הרפואה המשלימה בטיפול בחולי סרטן כולל מספר שלבים בליווי המטופל. "לכל שלב בהתמודדות עם מחלת הסרטן יש את האתגרים הייחודיים לו שהרפואה המשלימה יכולה לסייע בהתמודדות עמם", מסביר ד"ר כספי.
בשלב אבחון המחלה נדרשת תמיכה נפשית רבה במטופלים "שמצויים בשוק גדול מהבשורה על המחלה, פחד ואימה מפני גזר דין שאולי עומד בפתח, ובלבול בנוגע למה נכון ולא נכון לעשות. בשלב זה הרפואה המשלימה מסייעת להתמודדות עם אי הוודאות והפחד, ומסייעת בהכנה אופטימלית לקראת הטיפולים הרפואיים", מסביר ד"ר כספי. "יש מטופלים שמאובחנים עם סרטן כשהם בתת משקל או עודף משקל וזקוקים לייעוץ תזונתי כדי לעבור את הטיפולים בקלות רבה יותר, יש כאלו שהשמים נפלו עליהם וצריך ללמדם איך לגייס תקווה. ויש כאלו שסובלים מכאב או מתשישות וצריך לסייע להם בהקלה על סבל. לכל אלו אנו מספקים את התשובות והתמיכה הנדרשת בהתאם למצבם".

בשלב הפעיל של הטיפולים בסרטן, תפקיד הרפואה המשלימה/משולבת לשמור על איכות חיי המטופל ולסייע לו בניהול התסמינים שעלולים להתפתח בעקבות המחלה ו/או הטיפולים בה. "יש תסמינים רבים שניתן להקל עליהם, כמו כאבים, הפרעות שינה, עצירות, שלשול, בחילות, גלי חום, תשישות, ירידה במצב הרוח וביכולת לתפקד, ועוד. בזמן הטיפולים עשויה להיות לרפואה המשלימה תרומה משמעותית לשמירה על שגרה בריאה, מניעת צריכה מיותרת של תרופות ואשפוזים מיותרים וקידום צרכנות נבונה של תוספים, ויטמינים וצמחי מרפא שיכולים להעצים את הטיפול הקונבנציונלי, תוך הימנעות מכאלו שעלולים לפגוע ביעילות הטיפול הרפואי האונקולוגי", מדגיש ד"ר כספי.

בתום הטיפולים, בשלב השיקום, עשויה הרפואה המשלימה/משולבת לסייע למטופל לחזור למעגל החיים הבריאים. "הרפואה המשולבת עשויה להקל על תסמינים שהחולים עדיין עלולים לסבול מהם גם לאחר שהטיפולים הרפואיים הושלמו, כגון כאבים נוירופטיים, תשישות וחרדות. רפואת המחלימים משתמשת בכלים רבים מעולם הרפואה המשלימה, כגון טיפולי מגע – למשל שיאצו, רפלקסולוגיה ועיסוי; תזונה ותוספי תזונה; עיבוד רגשי – למשל באמצעות ריפוי בתנועה או באומנות; רפואה סינית באמצעות דיקור וצמחי מרפא; ועוד", אומר ד"ר כספי, בנוסף, הרפואה המשולבת מספקת כלים שעשויים לסייע במניעה של הישנות המחלה, "כדי להפחית למינימום את הסיכון לחזרה של הסרטן", אומר ד"ר כספי, "וזאת באמצעות הקפדה על אורחות חיים בריאים ועידוד המטופלים להתמיד בתוכניות סקר לגילוי מוקדם של מחלות. תום הטיפול בסרטן הוא הזדמנות לתחילתה של דרך חדשה – כזו שמקדמת בריאות".
גם אם ריפוי אינו אפשרות, טיפול תומך (Supportive Care) תמיד נמצא על הפרק. יחד עם הרפואה הפליאטיבית, לרפואה המשלימה/משולבת תפקיד מרכזי גם בסוף החיים – בתמיכה ובליווי של החולה הנוטה למות ובני משפחתו. "מגע ויחס חם, מסייעים לא רק תינוק במצוקה, אלא גם חולה בערוב ימיו", אומר ד"ר כספי.

בכל תחנה אם כן בטיפול בחולי הסרטן כיום הרפואה המשלימה/משולבת לתרום למטופלים באופן משמעותי, במיוחד כשזו מבוצעת בבית חולים ציבורי תחת בקרה ופיקוח, ומבוססת על טיפולים מוכחים מחקרית. "ביחידה שלנו בבילינסון, עובדים מטפלים עתירי ניסיון, דבר המאפשר שיח רב תחומי בין המומחים השונים, כאשר טיפולים ברפואה משלימה ורפואת מחלימים הם חלק מהמטרייה הרחבה שמציע מרכז דוידוף למטופליו", מבהיר ד"ר כספי, "כך מקבלים המטופלים טיפול במערכת שהיא רב ממדית, רב לשונית ואף רב תרבותית, שמאפשרת לתת מענה מדויק ומותאם אישית לכל חולה וחולה, בכל שלב של המחלה, ובכל שלב משלבי הטיפול בה", מסכם ד"ר כספי.

פרטים נוספים על היחידה ניתן למצוא באתר

תור לייעוץ ראשוני ביחידה ניתן לקבוע בטלפון:
03-9377995 או 03-9377977

בשיתוף בית חולים בילינסון

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    אלה הבתים הכי מיוחדים בישראל. האנשים שגרים בהם מסקרנים לא פחות

    איתן לשם ודניאל צ'צ'יק
    ערן קולירין ענייני פנים 3.4

    "גבורה נראית כמו בדיחה בעיניי, בעיקר עכשיו"

    ענייני פנים
    פותחת

    איראן מחזיקה בקלפי מיקוח חזקים, אבל אין לה מול מי לשחק בהם

    צבי בראל | פרשנות
    שער/פותחת הסופרת שלי גרוס

    האם המייסדת של המשפיעניות בישראל ממתגת מחדש את הגיל המושמץ ביותר

    גילי איזיקוביץ
    הדר פלדמן סמט

    "השבתאים מתנהגים כלפי חוץ כמוסלמים, אבל האמונה האמיתית שלהם סודית"

    איילת שני
    הלווייתו של מפקד הצי של משמרות המהפכה שנהרג בתקיפה ישראלית־אמריקאית בטהראן, אתמול. השלטון באיראן מבוזר, ובכיריו מתקשים לתקשר לנוכח המצוד של חיל האוויר הישראלי

    בין אם יבחר בהצלת הכלכלה או בהכרעה, טראמפ ישלם מחיר