כשמדובר בחולים אונקולוגים שמתמודדים עם גידולים סולידיים שממוקמים בחלל הבטן והאגן, כמו גידולי ערמונית (פרוסטטה), כבד או גידולים בלבלב, קרינה יכולה להיות חלק מהטיפול המרפא או טיפול למחלה מתקדמת. האתגר המשמעותי בהענקת טיפול לחולים אלה מתמקד בזיהוי המדויק של האיבר הנגוע בעת הקרינה ומניעת נזק קרינה לאיברים הבריאים שלידו. במכון האונקולוגי באסותא רמת החייל, עושים שימוש כבר 5.5 שנים במכשיר חדשני שמשלב קרינה ו-MRI בו זמנית, ועד היום טופלו באמצעותו 1,250 חולים. מכשיר זה מהווה את חזית הטכנולוגיה בטיפולי קרינה (רדיותרפיה) והוא מופעל מדי יום על ידי צוותי רפואה, פיזיקה ודימותניים רפואיים במכון הקרינה בבית החולים אסותא רמת החייל. המכון עובד בשיטות מתקדמות וממוחשבות בשילוב צוותי אדמיניסטרציה, פסיכולוגיה, אחיות ועבודה סוציאלית כצוות רב מקצועי משולב. כחלק מפעילות המכון, התבצע מחקר שבחן את יעילות הטיפול בקרינה שמשלבת MRI.
פרופ' מירב בן דוד, מומחית באונקולוגיה קלינית וברדיותרפיה, ומנהלת המכון האונקולוגי באסותא רמת החייל, מובילה את המחקר: "מדובר במדע בדיוני, כי קרינה אמורה להיות ממוקדת לאיבר החולה, אבל המטרה עטופה באיברים בריאים, והאיברים שלנו זזים כל הזמן. מכשיר הקרינה החדש והמשולב MRI מפסיק להקרין כשהאיבר זז ממקומו ויוצא משדה הקרינה, וכך לא פוגע באיברים אחרים בחלל הבטן".
ד"ר רפי פפר, מומחה לאונקולוגיה ולרדיותרפיה, מהמכון האונקולוגי באסותא רמת החייל מרחיב: "הבעיה עם גידולים בבטן או באגן היא שכדי לכוון הקרנות מדויקות לאזור הנגוע, אנחנו חייבים לראות את המטרה בזמן אמת. הסיבה שהאיברים הפנימים שלנו זזים כל הזמן, היא בין היתר כתוצאה מגזים, שתן, ואפילו נשימה. כדי לזהות את מיקום האיבר הנגוע בתוך חלל הבטן, אנחנו עושים שימוש במקביל גם במכשיר MRI תוך כדי מתן הקרינה כדי לזהות את התזוזות בזמן אמת".
גידולי לבלב
לדברי ד"ר פפר, אחד האתגרים האונקולוגים מתמקד בגידולי הלבלב, לנוכח העובדה שמדובר בסרטן עם פרוגנוזה קשה שנוטה לפתח גרורות ולהישנות גם לאחר החלמה. הלבלב ממוקם בחלל הבטן ועטוף בלולאות של המעי, כך שמיקומו בעייתי לזיהוי בזמן קרינה, והוא זז עם כל תנועת נשימה או בליעה. לכן ישנו חשש תמידי שהקרינה תפגע באיברים אחרים וצמודים כמו המעי הדק.
פרופ' בן דוד מוסיפה: "המחקר שנגע בקבוצת מטופלים בסרטן הלבלב, פורסם ב-FRONTIERS IN ONCOLOGY. הוא בחן כ-60 חולי סרטן לבלב שטופלו במכשיר החדש והראה תוצאות מצוינות. המחקר הוכיח שהקרנות ממוקדות גם בחזרת מחלה, ואפילו לאחר ניתוח, יכולות להביא לקיום חיים משמעותיים ואיכותיים לצד המחלה אצל חולים בסרטן הלבלב. בנוסף, אסותא רמת החייל השתתפה במחקר בינלאומי, SMART, הבוחן את תופעות הלוואי והתוצאים האונקולוגיים של קרינה במאיץ משולב MRI במטופלים עם ממאירות לבלב".
גידולים בערמונית
חידוש משמעותי בטיפול במאיץ משולב MRI נראה במיוחד בגידולי ערמונית. לגברים עם ממאירות בערמונית יש אפשרות לבחור בין מגוון טיפולים הכוללים ניתוח בטכניקות שונות, קרינה חיצונית או קרינה בשיטת הברכיתרפיה, ולעיתים שילוב של טיפול אנטי הורמונלי.
עם מכשיר הקרינה החדש, ולאחר רכישת ניסיון טיפולי ב-800 חולים עם סרטן בערמונית, המכון האונקולוגי באסותא מצביע על הצלחה גדולה בהחלמתם, בהתאם לשלב המחלה, כל זאת ללא תופעות לוואי משמעותיות.
"עם מכשיר הקרינה החדש והמשולב עם MRI, אין צורך בהרדמת המטופל לתהליכים פולשניים כמו השתלת גרגירי זהב כדי לזהות מיקום איברים, או השתלת 'ספייסר ג'ל' מיוחד המוחדר בין הערמונית לרקטום למניעת מנה גבוהה ברקטום", אומרת פרופ' בן דוד.
גם ד"ר פפר מדגיש שהטיפול הוא מציל חיים ושחשוב שגברים שמתמודדים עם סרטן בערמונית ידעו שקיימת האפשרות לבחור בין ניתוח לטיפול בקרינה: "אם בעבר המטופל נדרש לסדרה של 40 טיפולים יומיים במשך חודשים, עם המכשיר החדש ניתן להחלים תוך שבועיים, לאחר 5 טיפולים, ללא כאב וללא התערבות פולשנית".
תוצאות המחקר, שעקב אחרי 450 מטופלים שנמצאים במעקב מעל שנתיים הראה תוצאות מצוינות, שעוקפות באיכותן את אפשרות הניתוח, ועם 95% ריפוי.
"מכון הקרינה באסותא רמת החייל מעניק רפואה ציבורית וכל טיפולי הקרינה ניתנים כנגד טפסי 17 של קופות החולים. המכון 'רואה' את המטופלים ובני משפחותיהם, ועובד בצורה מהירה, יעילה ומדויקת, עם צוות רפואי מומחה ויחידת פיזיקה מנוסה. המטופלים מקבלים טיפול שאינו כואב או פולשני וחוזרים לחייהם מיד, באיכות חיים מצויינת", מסכמת פרופ' בן דוד.
GENIE שירות מיוחד באסותא: בדיקות סקר גנטי לגילוי סרטן באוכלוסייה בריאה
בשנים האחרונות חלה התפתחות טכנולוגית משמעותית, המאפשרת לרצף גנים רבים הקשורים במחלות תורשתיות. באסותא מציגים את GENIE - בדיקת סקר חדשה לזיהוי מוקדם של מחלות סרטן. מדובר בבדיקת מטוש מהצד הפנימי של הלחי, שמתפקדת כסקר גנטי לאוכלוסייה בריאה, מעל גיל 25 (גם ללא סיפור אישי או רקע משפחתי מחשיד), ויכולה לאתר גורמים גנטיים ומוטציות, שעלולים להעלות משמעותית את הסיכון לפתח סרטן או מצבים רפואיים נוספים, כמו מחלות מטבוליות ומחלות ריאה. באמצעות הסקר ניתן לאתר מחלות שניתנות למניעה, לטיפול מקטין סיכון או לגילוי מוקדם ובכך להציל חיים. לאחר הסקר ובמקרה שימצאו אצל המטופלים מוטציות העוברות בהורשה במסגרת הבדיקה, גם אם אין להם כל תסמין קליני, יומלץ על תכנית מניעה ומעקב מותאמים אישית במסגרת של ייעוץ גנטי. במסגרת ייעוץ שכזה, יינתנו למטופלים המלצות שעשויות להציל חיים.
נטילת הדגימה והייעוץ מוצעים כשירות פרטי באסותא רמת החייל, וללא צורך בתיאום מראש. ניתן גם להזמין את שירות נטילת הדגימה עד למקום העבודה או המגורים באמצעות שירות "אסותא עד הבית". בדיקת סקר גנטי אינה כרוכה בסיכונים ועל מנת לבצע אותה אין צורך בהכנה מוקדמת או צום, הבדיקה אינה מצריכה הרדמה או טשטוש, אין צורך בהתאוששות, וכמו כן מיד לאחר הבדיקה, ניתן לחזור לשגרה.
לאתר >>> אסותא מרכזים רפואיים
לפרטים נוספים: 03-7643788
בשיתוף אסותא מרכזים רפואיים






