חיפוש

טל לבנה על טיפול מותאם אישית לטראומה מינית במאוחדת

פרויקט ראשון מסוגו בהובלת קופת חולים מאוחדת, מאפשר לנפגעות ונפגעי טראומה מינית לקבל טיפול רפואי מותאם ומונגש. "מפגש רפואי עלול לעורר בהם רגשות לא פשוטים. הטיפול לוקח בחשבון את הקשיים, והמטרה שלנו היא להבטיח שירגישו מוגנים ובטוחים"

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
shutterstock
shutterstock
צילום: shutterstock
טל לבנה בשיתוף מאוחדת
תוכן שיווקי

כפסיכולוגית קלינית ומנהלת מערך בריאות הנפש בירושלים של קופת חולים מאוחדת, וכמי שניהלה לפני כן את המרפאה המרכזית לבריאות הנפש, נחשפתי ללא מעט מטופלות, מטופלים ולסיפורים שלהם. אחד הדברים ששמנו לב אליהם לאורך השנים, היה מספר המטופלות שעברו טראומה מינית ובגינה מתקשות לקבל טיפול רפואי. ראינו שכ-40% מסך המטופלות שקיבלו טיפול במרפאה שלנו סבלו מטראומה. חלקן הגדול התקשו לקבל טיפול רפואי. ראינו שהן נמנעות מבדיקות רפואיות, אפילו הפשוטות ביותר. בדיקת דם, בדיקת שתן, אפילו בדיקות שאינן פולשניות, עוררו אצל חלקן טריגרים קשים וגרמו להן להימנע מהבדיקה. כך, למשל, דלקת פשוטה בדרכי השתן אצל אחת המטופלות, הובילה לאשפוז בבית החולים. ד"ר שרון לוי, פסיכיאטרית במאוחדת, ואני הבנו יחד שמדובר בבעיה אמיתית, ושחייבים לעשות מעשה.

טל לבנה | צילום: דוברות מאוחדת
טל לבנה | צילום: דוברות מאוחדת
טל לבנה | צילום: דוברות מאוחדת
טל לבנה | צילום: דוברות מאוחדת

נשי זה הכי
כדי להרים את הכפפה ולהפוך את הרעיון למציאות, חברנו לצוות נשי חזק ומוביל מתוך מאוחדת - איילת וידר, אפרת בירנשטוק, אתי עמיחי, בר רועה ורחלה בן יהודה. יצרנו שיתופי פעולה חשובים עם היפ"ם - האגודה לטיפול בפגיעה מינית, ועם יעל שרר מהלובי למלחמה באלימות מינית. בנינו תכנית שתוכל לאפשר לאותם נשים וגברים לקבל טיפול רפואי מותאם טראומה. טיפול שלוקח בחשבון את הפחדים, את הקשיים הייחודיים, ואת העבר שחוו, רבדים שעדיין לא נכללו כחלק מהטיפול הרפואי השגרתי. היום זה נראה לי כמו שירות כל כך בסיסי, אבל לפני שהתחלתי לפעול בנושא, לא הבנתי עד כמה הוא נחוץ ומשנה חיים. זו מלחמה עבור המטופלות והמטופלים, שהם במובן מסוים שקופים, שלא ניתן לראות עליהם את הפגיעה ואת הסבל שעברו לאורך השנים.

מדובר בפרויקט ראשון מסוגו בישראל, שמאפשר לנפגעי טראומה מינית לקבל טיפול רפואי מותאם ומונגש. המפגש של נפגעי ונפגעות פגיעה מינית, עם אנשי צוות רפואי עלול להיות טעון ומורכב, ולעיתים גם כולל מרכיבים שמתחברים אצלם לאירוע הפגיעה עצמו. התחושות של התלות, החשיפה הגופנית והעיסוק בגוף מורכבים עבורם. בדיקה רפואית פשוטה כמו ביקור אצל דיאטנית, קל וחומר בדיקת ממוגרפיה או פיזיותרפיה של רצפת האגן אצל נשים נפגעות, הופכים להיות אירועים שקשה להתמודד איתם, ולכן הרבה פעמים הן מעדיפות להימנע מהם לחלוטין. עם הזמן, כתוצאה מהקושי וההימנעות, עלולה להתרחש הזנחה של המצב הרפואי והבריאות עלולה להידרדר, הכל בגלל אותו קושי במפגש עם הצוות הרפואי בעקבות הפגיעה המינית.

כולם יוצאים נשכרים
היופי בפרויקט שבנינו, הוא שלא נדרשים תקנים מיוחדים. העברנו צוותים רפואיים הכשרה ייעודית לטיפול בנפגעי טראומה מינית. בשלב הראשון הכשרנו רופאי נשים, רופאי משפחה, רופאי ילדים, צוות סיעודי, דיאטניות, פיזיותרפיסטיות, טכנאיות דימות, קלינאיות תקשורת, עובדים סוציאליים ודוגמות, כשכל הזמן עומדת לרשותם פסיכולוגית קלינית או פסיכיאטרית, איתה הם יכולים להתייעץ.

הבחירה לבקש עזרה היא לא פשוטה עבור אותם נפגעים, שעוברים תהליך מורכב עד שהם מגיעים אלינו. פעמים רבות עצם הבקשה עלולה להיות מלווה בבושה, באשמה ובקושי לחשוף את העבר, שלעיתים נשמר כסוד מהסביבה. גם אם מדובר במקרים שאירעו לפני שנים רבות, הרבה מהם עדיין סובלים מזיכרונות קשים, מפלשבקים, ומפגש רפואי עלול לעורר בהם רגשות לא פשוטים.

כאן אנחנו כמאוחדת נכנסים לתמונה, המטרה שלנו היא להבטיח למטופלים שהם מוגנים ובטוחים, שאין להם ממה לחשוש, שהם יוכלו לשלוט בתהליך הרפואי ולהיות חלק ממנו.

גם עבור הצוות המטפל מדובר לעיתים בחוויה לא פשוטה. הם מתמודדים עם סיפורים קשים והולכים איתם הביתה. עם זאת, מי שהוכשר מרגיש מועצם מהפרויקט הזה, בחר להשתתף בו, ורבים מודים לנו על הזכות לקחת בו חלק. כחברה, לרוב נעדיף להסיט את המבט ולא לראות את הזוועות שמתרחשות בפגיעה מינית. אנחנו במאוחדת בחרנו לא להביט הצידה אלא להכיר בכך ולהנגיש את הטיפול החשוב הזה.

תגובות
אנחנו מקבלים מהמטופלים תגובות מדהימות. כשמישהי מספרת לנו עד כמה "הדוגמת הייתה סבלנית ואפשרה שליטה בבדיקה", או ש"הרופאה אמרה שלא חייבים להיבדק, אפשר רק לדבר", אנחנו מבינים עוד יותר את חשיבות המיזם. הייתה לנו למשל מטופלת שנמנעה מלבצע בדיקת דם במשך למעלה מעשור. היא הייתה מתאמצת, קובעת תורים, מגיעה ממש עד פתח המרפאה, ובורחת. בזכות הפרויקט הזה היא הצליחה לעבור את בדיקת הדם. בסופו של דבר אנחנו קופת חולים, ארגון בריאות, והעובדה שאנחנו יכולים לחולל שינוי לא רק בבריאות המטופל אלא גם בחוויה שלו, היא אדירה. זו זכות להיות חלק מהמערך הזה, שהשקנו בראשיתו בירושלים ובהמשך נרחיב אותו לכלל הקופה.

מערכי בריאות אחרים כבר פנו אלינו כדי להכיר את המודל וליישם אותו. אני מאמינה שבתוך כמה שנים כל מערכת הבריאות תגיע לשם.

עבורי, באופן אישי, זו מעולם לא הייתה בחירה. אימא שלי חינכה אותי לא להישאר אדישה לעוולות ולמצוקה של אחרים, ולא לפחד להזיז הרים. המוטו הזה מנחה אותי תמיד כאשת מקצוע. אני מאמינה שכל אחת מאתנו יכולה לחולל שינוי בתחומה ויש לנו אחריות וזכות לעשות שינוי.

טל לבנה היא פסיכולוגית קלינית ומנהלת מערך בריאות הנפש בירושלים של מאוחדת

בשיתוף מאוחדת

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    בר בהר הרצל, בשנה שעברה. מושאי ההתקפות של נתניהו ואנשיו נעשו חשדנים במיוחד

    קורבנות מסע ההסתה הקונספירטיבי של נתניהו משוכנעים: זה ייגמר בדם

    גידי וייץ | פרשנות
    מזל ביסהוור

    לכתבה הזאת רואיינו אנשים מצליחים. רק אחת הסכימה לדבר בשמה

    רן שמעוני
    תומר אייגס בכלא

    שני סרטונים של קצין ובן 14 גוססים שיקפו מציאות אחת: חיי אדם הם הפקר

    נועה לימונה | דעה
    אדיר מילר ב"ריסט". היה עדיף לגמור עם זה

    אדיר מילר מקצין את ההומור הדלוח מ"רמזור". התוצאה רעה מאוד

    איתי זיו
    ג

    המדינה שבה נולדתי קרסה כשהייתי בן עשר. מאז אני נטול שורשים

    חשיפה | בלוג הצילום
    משפחתה של נועה מימן. בכל יעד אנחנו מגיעים לאי חדש, ארץ אחרת, שפה שונה. אנחנו כל הזמן במצב של התרחבות ולמידה

    אחרי 5 שנים מורכבות, משמחות וקשות על הים, נדמה שרק התחלנו | טור אחרון