למרות שנדמה שמגפת הקורונה התרחשה במילניום אחר, לנוכח המאורעות שפקדו את ישראל לאחרונה, האתגרים שהציבה מגפה זו היו לא מבוטלים. אלה הוכיחו כי לבתי החולים ולמוסדות הרפואיים בישראל יש יכולת מסירות יוצאת דופן, בשילוב הון אנושי ומקצועי יוצא דופן.
אחת הדמויות הבולטות היא פרופ' זהבה ודס, סמנכ"ל המרכז הרפואי בני ציון בחיפה, ומנהלת היחידה לפראומטיקה (סיווג חלבונים המשמשים לאפיון תאים בשלבי טרום ממאירים וממאירים) אשר ביססה את מעמדה כמומחית רפואית בתחומה. היא נחשבת לאחת מהדמויות המובילות במערכת הבריאות בישראל, ומי שהשכילה בזכות התמדה, כישרון ועבודה קשה לעשות את הדרך המרשימה עד לתפקידי המפתח המשפיעים ביותר בתחום.
כ-15 שנה היא אמונה על היחידה המתמחה בדיאגנוסטיקה של מערכת החיסון ותחום ההמטולוגיה המולקולרית, ומספקת שירותים לחולים מאושפזים, לרבות אבחון וייעוץ המטולוגי המתמודדים עם מצבים טרום-ממאירים, ממאירים או כאלו המצויים בשלבי התאוששות לאחר טיפול.
סיימה סטאג' והתמחות במחלקת הילדים של המרכז הרפואי כרמל בחיפה. בהמשך, לאחר סיום דוקטורט במדעי החיים בפקולטה לביולוגיה בטכניון, החלה בשורה של עיסוקים ותפקידים מרתקים במסגרת המרכז הרפואי בני ציון כבר קרוב ל-20 שנה. לפני כשנה נבחרה לסמנכ"ל בית החולים ולראש הרשות למחקר וחדשנות. במסגרת פעילותה הובילה הקמה של מעבדת מחקר משותפת לפקולטה לרפואה של הטכניון המנחה סטודנטים לתארים מתקדמים במדעי החיים, קידמה תכנית מנטורינג אישית למומחים ומתמחים מצטיינים, יצרה קשרים עם תעשיית הפארמה, והדובדבן שבקצפת – יזמה שיתוף פעולה החל מספטמבר האחרון עם רשת בתי החולים המוערכת מאיו קליניק בארצות-הברית, הכוללת נסיעה להשתלמויות על ידי צוותים רפואיים משני המוסדות וקיום מחקרים משותפים.
הישג מרשים נוסף שנזקף לזכותה של פרופ' ודס כלל את הקמת רשות המחקר והחדשנות בתוך כתלי המרכז הרפואי בני-ציון. במסגרת הרשות אותה יזמה והגתה, נוצרו במרוצת השנים שיתופי פעולה הדוקים עם האקדמיה, לרבות קיום קורסים סמסטריאליים בנושאים מגוונים וחלוקת מענקי מחקר עם הפקולטות ההנדסיות בטכניון, הפקולטה למדעי הרווחה בריאות הציבור באוניברסיטת חיפה ומכון HIT בחולון.
"עשינו מהפכה גדולה בכל הקשור לחדשנות", מספרת פרופ' ודס. "בנינו קורסי מצוינות ושיתופי פעולה מצוינים עם התעשייה. במקביל, אנחנו נמצאים בימים אלה בתהליכי חתימת חוזים עם קרנות הון-סיכון וכן על תכנית בייבי סטארט-אפ, שנועדה לסייע לסטארט-אפים המצויים בשלבים מוקדמים ביצירת מעטפת רגולטורית-קלינית. המטרה שלנו ברורה. להפוך את המרכז הרפואי בני-ציון לבטא-סייט בו הן תמשכנה לקדם מחקרים ופיתוחים שונים".
תמיד אישה
פרופ' ודס הינה חיפאית בלב ובנשמה. נשואה לאריה, רופא נשים, ונמנית על משפחת החברה הדתית-לאומית. בימים מורכבים אלה של לחימה, מתמודדים השניים עם מציאות מאתגרת במיוחד. מתוך 5 בנים, 4 מגויסים לשירות מילואים, כולם ביחידות מובחרות המצויות בלחימה עצימה בגזרות השונות. גם הבן החמישי והקטן שבחבורה עתיד להתגייס בחודש הבא, אף הוא ליחידה קרבית, אם תהיתם.
"חלק בלתי נפרד מההצלחה בקריירה שלי הוא פועל יוצא של משפחה תומכת ומפרגנת, כזו שתמיד נמצאת שם בשבילי", היא מכריזה בגאווה. "זכיתי בהורים תומכים, בבעל שהוא עזר כנגדי ובילדים מדהימים. בכלל, לאורך כל השנים השתדלתי שלא להחמיץ את הבית, למרות האתגרים הלא פשוטים שהיו, תמיד ראיתי במארג המשפחתי כמקור לכוח ולהעצמה. השתדלתי להיות שם עבור בניי בצמתים המכריעים ביותר. זה חלק ממי שאני".
לרגל יום האישה הבינלאומי, מבקשת פרופ' ודס להפנות את אור הזרקורים לפן המגדרי, עליו היא מרחיבה: "חשוב שלנשים תהיה הרבה יותר אמירה במערכת. בתור מי שמכירה את עולמות הרפואה והניהול מקרוב, זיהיתי מקרוב עד כמה נשים מסוגלות להביא חזון אחר ומאוד ברור, יחד עם חשיבה יצירתית ויכולת ארגון וביצוע של כלל המשימות בצורה המקצועית ביותר. כשאני מסתכלת ימינה ושמאלה על נשים בתוך מערכת הבריאות, אין ספק שיש לנו הסתכלות שונה ויצירתית, הן בעיתות שגרה, ובודאי בתקופת חירום כפי שאנחנו מצויים בה כיום".
השראה.
"היו לי בחיים 3 מנטורים, שאני מרגישה שהקריירה שלי לא הייתה מגיעה לאן שהיא בלעדיהם. הראשון הוא פרופ' גרא נויפלד, ראש המעבדה בה עשיתי את הדוקטורט שלי בטכניון. הוא אורים ותומים בתחום המדע והמחקר, ותמיד היווה עבורי בית לכל מחשבה או תכנון ניסוי. נשארנו חברים בלב ובנפש. השנייה היא ד"ר דינה אטיאס, מנהלת המכון ההמטולוגי לשעבר. היא זו שהביאה אותי לבני ציון והיוותה עבורי מגדלור בכל הקשור למסירות וטוטאליות לחולים, איך לעבוד במלוא הרגישות. האחרון הוא איש יקר, פרופ' אליאס טובי, מנהל המכון האימונולוגי לשעבר בבני-ציון, אצלו התמחיתי. שאבתי ממנו השראה בהרבה תחומים – יכולת לשלב רפואה עם אנושיות, סובלנות ויכולת הכלה אינסופית".
היכן נפגוש אותך בעוד עשור?
"יש לי חלום להתמנות לדיקנית הפקולטה לרפואה בטכניון, תפקיד שמעולם לא אויש על ידי אישה. אני שואפת לכבוש את היעד, ולהוכיח לקולגות המקצועיות, שבעזרת התמדה ועבודה קשה, אין מכשול שיעצור בעדנו".
****
פרופ' זהבה ודס
סמנכ"ל המרכז הרפואי בני ציון, מומחית באימונולוגיה קלינית ואלרגיה, מנהלת היחידה לפרוטאומיקה
לימודים: בוגרת לימודי רפואה בהצטיינות ובוגרת דוקטורט במדעי הביולוגיה (PhD)בפקולטה לביולוגיה בטכניון, בעלת תואר שני בניהול מערכות בריאות באוניברסיטת חיפה.
עצה לדור הבא של נשים ברפואה
"הטיפ הכי טוב שאני יכולה לתת ממרום גילי וניסיוני, הוא לקום בחדוות יצירה בכל בוקר ולשאול 'מה תוכלו לעשות היום כדי לקדם את עולם התוכן שלכן', איזה ערך מוסף תוכלו לספק בתוך עולמות המדע והמחקר המרתקים. אני מאמינה שרופאים חוקרים מהרבה בחינות הם רופאים הרבה יותר טובים. הם לומדים להסתכל על הדברים לא כמובנים מאליהם, לשאול שאלות, להטיל ספקות ולהיכנס לעומקם של דברים בדרך לתשובה. זוהי בעיניי הדרך האופטימלית להפוך לרופאים טובים ומקצועיים יותר".
בשיתוף המרכז הרפואי בני ציון






