חיפוש

מוזיאונים בדרום: חוויה אחרת ומעשירה להורים ולילדים

אפשר להסתפק באטרקציות המוכרות וברביצה מול המסכים, ואפשר לצאת למסע משפחתי מופלא שמגלה עולם תרבותי וחברתי חדש ומסקרן. אילו פעילויות מציעים מוזיאונים בדרום?

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
אימא ובת במוזיאון
אימא ובת במוזיאון
מוזיאונים בדרום: הצצה לעולם חדש צילום: shutterstock
מוזיאונים בדרום: הצצה לעולם חדש צילום: shutterstock
שחר אמאנו
תוכן שיווקי

אחת החוויות המעשירות שניתן לעשות עם כל המשפחה היא ביקור במוזיאון. הפעילות המשותפת היא מרחיבת אופקים, הן להורים והן לילדים, ובאמצעותה ניתן להיחשף לעולמות תרבותיים וחברתיים חדשים.

גם בדרום ישנם מוזיאונים שמצעים בילוי אחר ומעמיק למשפחות ולהורים שלא מסתפקים רק באטרקציות המוכרות ורביצה מול המסכים. המוזיאונים מצליחים לחבר בין העבר להווה ובכך מתאימים עצמם לעדין הנוכחי ומספקים עניין אבל באופן ייחודי. אחד מהמוזיאונים הוא חדר הפלאות שמספק הצצה נדירה לעולם חדש-ישן.

חדר הפלאות: מוזיאון חוויתי אינטרקטיבי

לירון אלעד ידעה כבר בימי השבעה על אביה המנוח יצחק מובשוביץ, כיצד תנציח אותו. כל חייה היו מגיעים לבית ההורים חברים ומבקרים שמצאו עניין רב באוספים הייחודיים, בפרפרים ושאר בעלי החיים שגידלו ובתמונות שצילם אביה. מאחורי כל אחד מהם, הסתתר סיפור מרתק ומלמד.

"אבא שלי היה צלם טבע ואספן", מספרת לירון, "יום אחרי שנפטר כבר ידעתי שאני רוצה להקים מוזיאון עם האוספים שלו. רק בזמן השבעה, כשסיפרתי לשכנה שעוסקת באמנות על האוספים, על הבית של אבא שלי ועל הרצון שלי להקים מוזיאון, נחשפתי למושג 'חדר פלאות', שזה מושג ששייך לתקופת הרנסאנס, והבנתי שכל חיי גדלתי בתוך חדר פלאות אמיתי. באותו הרגע ידעתי שהמוזיאון שאקים יהיה חדר פלאות".

את החוויה הזו משמרת לירון ב"חדר הפלאות" בניצנה, שהוקם סמוך למות האב לפני שמונה שנים. היא מצליחה לגרום למבקרים לספוג השראה, לחשוב, להרגיש ולהתרגש ולצאת עם לא מעט חומר למחשבה, חוויה שמלווה אותם גם אחרי שיצאו מחדר הפלאות.

"יצרנו כאן חוויה שמחברת בין הלב לבין הראש, בין מרחב שמעורר סקרנות לזיכרון שמחבר בין הדורות ושמנכיח את אבא", אומרת לירון, שלא פעם קולה נסדק מהתרגשות כשהיא משחזרת את התחושה שמעוררת אותה חוויה.

הצצה מיוחדת לטבע, לנוסטלגיה ולתרבות

לצד ההנצחה, חושפים המיצגים מעולמות הטבע והאומנות את המבקרים למראות חדשים, מעוררי מחשבה ורגש. המוזיאון החוויתי של לירון מציג אלפי פריטים מאוספים ומצילומים המעניקים הצצה מיוחדת לטבע, לנוסטלגיה, לתרבות ולאומנות, המשקפים את דמותו של האב, יצחק מובשוביץ. את ההשראה היא שאבה מחדרי הפלאות שהוקמו בתקופת הרנסאנס, שבה אספו בני מעמד האצולה פריטים מעולמות הטבע, שרידי קדושים ויצירות אומנות. אז ייצגו חדרי הפלאות את הרצון ללמידה ולסקרנות, לחקר ולשאילת שאלות ועודדו למידה עצמית, ואף היו סמל סטטוס באותה התקופה.

את כל אלה מצליח לעורר חדר הפלאות. "את חדר הפלאות הקמתי על ערכי הרנסאנס ועל בסיס האוספים של אבא שלי", מספרת לירון, "החלל מעוצב ברוח הרנסאנס, אבל עם טאץ' עדכני ומגרה חושים".

לירון, שמחוברת לעולם היזמות ובאותה המידה מעניקה כבוד לנוסטלגיה, הצליחה לחבר בין העבר, ההווה והעתיד. האקלקטיות גם היא חלק משמעותי מסיפור המקום והיא משולבת בשיח בציר שבין תקופת הרנסאנס לעולם היזמות של היום.
מצד אחד, ניתן למצוא בחדר הפלאות פריטים ופרסומות ישנות שזוכר כל אחד מדור ההורים, כולל בדיחות בזוקה שכולם גדלו עליהם, ומצד שני השיקה לירון שלושה מסלולי ביקור חווייתיים הנמשכים כשעה כל אחד ומלווים את המבקרים באמצעות אפליקציה. המסלולים מציעים עולמות תוכן שונים, המשתמשים במרחב הפיזי של חדר הפלאות ומעמיקים רעיונית את הביקור בו.

חדר הפלאות
חדר הפלאות
"החלל מעוצב ברוח הרנסאנס, אבל עם טאץ' עדכני ומגרה חושים". חדר הפלאות צילום: אסף פריד
"החלל מעוצב ברוח הרנסאנס, אבל עם טאץ' עדכני ומגרה חושים". חדר הפלאות צילום: אסף פריד

מסלולי הביקור קיימים בעברית ובאנגלית ומכוונים לפריטים מתוך החדר, למשימות ולתחנות חקר ופעילות, כאשר שלושה מהמרחבים הם כאלה שניתן לגעת ולחוש בהם את הפריטים. בכל תחנה מוצאים המבקרים אלמנטים שונים של ידע וחקר עצמי ומקבלים תוכן וחומר למחשבה שנשאר גם לאחר הביקור.

הביקור בחדר הפלאות מעורר את כל החושים, ומייצר שילוב בין הסקרנות ותחושת הנוסטלגיה לבין היכולת לחשוף את הדור החדש לפריטי עבר ולשינויים שהביאו איתם, כך שהסיפור הבין דורי בא לידי ביטוי ברבדים שונים במהלך הביקור.

ברגע המיוחד והנדיר הזה, שבו הזיכרון והעבר מתעוררים, רבים מוצאים עניין בסיפורה האישי של הבת שבחרה להקים עולם מרתק, המשמר את מפעל החיים של אביה המנוח באופן ייחודי ומספר את סיפורו האישי ובה בעת משמש כחלק מסיפור המסגרת של חדר הפלאות.

בין עניין וסקרנות ובין הנשמה

לירון מקפידה לארח את כל המבקרים מתוך אמונה שיש משמעות ועומק נוסף כאשר משתמר המפגש הבינאישי בינה לבין המבקרים. לא פעם מתקיימות בקרב המשפחות המבקרות שיחות משמעותיות ומרגשות במיוחד: הדור המבוגר נזכר בפרטים ובזיכרונות שעיצבו את חייו, כשהפעם בעקבות החוויה מוצפת על ידם החשיבות של שימור הזיכרונות האישיים והמורשת המשפחתית.

"אני מזמינה את המבקרים לשאול כל שאלה", אומרת לירון. "חדר הפלאות מבחינתי הוא סוג של מקדש לשאילת שאלות. אני לא בהכרח תמיד יודעת לענות על כולן, אבל לדעת לשאול זה מבחינתי חלק מהסיפור של המקום".

השילוב בין העניין והסקרנות שהוא מעורר לבין הנשמה, יצרו תמהיל ייחודי שהפך את חדר הפלאות למוקד משיכה עבור רבים, בהם לא מעט משפחות שמגיעות בשלושה דורות לחגוג ימי הולדת ובכך לייצר חיבורים בין הדורות, לעתים כחלק מאירועי בת מצווה ובר מצווה. גם צוותים וארגונים וגם גמלאים מוצאים עניין בחדר שמהווה פתח קסום לעולם שמצליח לפתוח אצלם דלתות שונות במקביל.

לירון אלעד בחדר הפלאות
לירון אלעד בחדר הפלאות
"הבנתי שכל חיי גדלתי בתוך חדר פלאות אמיתי". לירון אלעד צילום: באדיבות חדר הפלאות
"הבנתי שכל חיי גדלתי בתוך חדר פלאות אמיתי". לירון אלעדצילום: באדיבות חדר הפלאות

"תחושת הגילוי שאיתה יוצאים מכאן היא מרגשת. בני הגיל הצעיר יותר וגילאי הביניים מתחברים לחוויית הסקרנות והחקר, לאקלקטיות ולממשק ליזמות, ובני הגיל המבוגר יותר מתחברים לסיפור הבין אישי ולנוסטלגיה ודרכם להיסטוריה ולרגשות הפרטיים שלהם, מה שמחדד עבורם את תחושת הזיכרון ואת הגעגוע לימים אחרים", מסבירה לירון. היא מספרת כי כחלק משימור הזיכרון האישי שלה, כמי שחיה בנגב, בחרה להקים את חדר הפלאות בניצנה כדי לאפשר לחמשת ילדיה לשהות קרוב למקום שבו מונצח סבא. אותו הסבא שהיה אוטודידקט, שאסף אוספים ופריטי ידע מעולמות אקלקטיים ומגוונים, חלקם לכאורה טריוויאליים אבל הם אלה שמאפשרים הצצה אותנטית לעולם שהיה. העולם שאותו הכירו כולם ועם הזמן כמעט נשכח.

חדר הפלאות - ניצנה
טלפון: 054-5325454
למעבר לאתר>>>
למעבר לפייסבוק>>>
לפנייה בדוא"ל>>>
הביקור בחדר הפלאות מותנה בתיאום ושריון מקום מראש

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    פותח חדש

    זו פיסת השלווה האחרונה בישראל, אבל השקט מתעתע

    רן שמעוני
    טראמפ נואם בבית הלבן, הלילה

    בנאומו הוכיח טראמפ כי הוא מבין שלא תהיה אפילו מראית עין של ניצחון

    נתנאל שלומוביץ | פרשנות
    צרויה להב, 2023

    הפזמונאית, המוזיקאית והסופרת צרויה להב מתה בגיל 74

    שי רינגל
    דניאל אלטר בהיכל התרבות ברהט. חולם גם על קונסברטוריון בעיר

    "לא חשבתי שזה שאנחנו יהודים שעוברים לרהט ימשוך כזאת תשומת לב"

    שירין פלאח סעב
    טראמפ וסטארמר במסיבת עיתונאים באנגליה, בספטמבר. בריטניה וצרפת דאגו להבהיר שאינן מתכוונות להיגרר למלחמה

    טראמפ מצית את המזרח התיכון ומצפה מהעולם לכבות את האש

    ליזה רוזובסקי | פרשנות
    ניגריה הפגנות ממשלה נגד 07

    שמועות על כישופים וגניבת איברי מין מטלטלות את מדינות מערב אפריקה