מי שעוקב אחר הנעשה בתעשיית עיצוב הבית, בוודאי שם לב שמזה מספר שנים, בתים מתוכננים, נראים ומתפקדים באופן שונה לחלוטין מאלו שהכרנו קודם לכן. מגפת הקורונה, שינויים בהרגלים, סביבת העבודה, הגידול הדמוגרפי, תוחלת החיים שעולה, שעות הפנאי המרובות וכמובן, גל חסר תקדים של חדשנות, מאיצים תהליכים וסוחפים אותנו אל מציאות עתידנית מסקרנת, מרתקת ומלאת סימני שאלה.


יותר דיגיטלי יותר יעיל
כשבינה מלאכותית, מציאות מדומה ומציאות רבודה הופכות לחוויות יומיומיות, לא ירחק היום שבו מה שנחשב היום למדע בדיוני, יהפוך לעניין שבשגרה. אבל עד אז, מעניין לבחון את השינויים העיצוביים, הפונקציונאליים והפרקטיים שכבר הופכים למציאות הביתית של כולנו ואת האופן שבו אנשים מתכננים ומעצבים חללים פרטיים בהם הם שוהים ומבלים זמן רב יותר. סקרנים לדעת איך ייראו הבתים שלנו בעוד עשר שנים?


מעצב הפנים שי שמואל, מוביל קורס חדשנות חומרים בסטודיו 6B, מציע לעקוב אחרי חברת "אינוגריישן טכנולוגיות" וזיו רווה העומד בראשה. שמואל מציע שנהיה מודעים להסבריו של זיו רווה שלפיהם אם נסתכל על מעטפת המבנים, הרי שמבחינה אדריכלית, עוד לפני שנשים לב, חברות הבנייה יאמצו טכנולוגיות דיגיטליות שישמשו לניטור מדדים שונים לטובת שליטה ובקרה. כל זה, ישדרג, במהלך הזמן, את אתרי הבנייה שיהפכו למפעלים חכמים שבהם פועלי בניין ישמשו כטכנאים שיפעילו מערכות רובוטיות חכמות ומתקדמות כמו יישומי טיח, צבע חיפוי וריצוף. מעקב הביצוע, ייעשה על ידי רחפנים ומצלמות באתר שישקפו, בזמן אמת, תמונת מצב עדכנית לצורך קבלת החלטות טובות יותר. מעטפות המבנים, לכשעצמן, יהפכו אופטימליות יותר ויורכבו ביעילות ובאיכות גבוהות יותר, מה שיגרום, בין היתר, לניצול אנרגטי מיטבי של המבנה מבחינת קיימות, ייצור חשמל ובידוד טרמי.


יותר דירות יותר קטנות
אדריכל אמיר נבון, בעלים שותף וממקימי סטודיו 6B, טוען שראשית צריך להסתכל על מה שיקרה בערים וכתוצאה מכך, על מה שיקרה לבתים ולדירות. "המגמה הכלל עולמית הברורה בתכנון ערים, היא לצמצם את כיליון השטחים הפתוחים ולעבות את הבינוי הקיים באמצעות בנייה רוויה גבוהה יותר שתכלול הרבה יותר דירות קטנות בכל קומה", אומר אדריכל נבון. "ניו יורק למשל, היא דוגמה מצוינת לעיר שבה לא פוחדים לנצל שטחים לגובה ולעומק. מחוץ לעיר, אני מניח שנראה מגמה הולכת ומתרחבת של שיווק קרקעות ליזמים שיתחייבו לייצר צפיפות על עתודות האדמה המוגבלות וכך, כמעט שלא נראה קרקעות שיימכרו לצרכנים פרטיים. צריך כמובן לקחת בחשבון מה עדיף לעולם שלנו? שמשפחה אחת תהנה משטח נתון, למרות שתשלם עליו מיסוי אסטרונומי, או ששלושים משפחות ייהנו מאותו שטח".


מעצבת הפנים מיכל אינדיצקי, מרצה בקורס עיצוב פנים בסטודיו 6B, מחזקת את דבריו של נבון ואומרת שאחד הדברים המעניינים שכבר קורים בענף, הוא הוצאה של פונקציות רבות מדירת המגורים לחללים משותפים בבניין. דוגמה טובה לכך, הוא פרויקט מיקרו ליבינג של קרסו נדל"ן שמתוכנן על ידי משרד האדריכלים "פלטפורמה עירונית" וסטודיו XS. קברניטי הפרויקט, הבינו שעל מנת שנוכל להמשיך ליהנות מכל מה שיש לעיר להציע, חייבים לחשוב אחרת על סביבת המגורים.
"בפרויקט הזה, פונקציות רבות, כמו גינות, פינות עבודה ופנאי וחדרי כביסה, הוצאו מהדירות למרחבים משותפים לטובת ניצול חללים שגם ככה כבר קיימים בבניין. מה שבארה"ב כבר נחשב לסטנדרט, יהפוך גם בארץ לדבר שבשגרה. כך למעשה, ישנם ניצנים של הבנה שהדירות הקטנות לא יוכלו להכיל ולספק את כל צורכי הדיירים ולכן לכל שתיים שלוש דירות, או שתיים שלוש קומות, יהיה סלון גדול ומרווח שישמש את כלל הדיירים. מכיוון שהדירות ילכו ויקטנו, שטחים כאלה יתרמו להידוק קשרי הקהילה ויהיו נוחים במיוחד לאירוח משפחה מורחבת, ימי הולדת וכדומה".
הדירות בפרויקט, מתוכננות כך שהן מתחשבות בפסיכולוגיה שמניעה אנשים ברמה היומיומית וכוללות פריטי נגרות שנבנו בהתאמה, כך שכל מה שנותר זה להלביש אותם לפי טעם וסגנון אישי. "שילוב כוחות בין היזמים והערכים שהם מובילים לבין מעצבי הפנים הופך למעניין והדוק יותר", אומר אדריכל נבון. "עם הזמן, מותגי הריהוט ייצרו פריטים פרקטיים, פונקציונאליים וגמישים יותר שיצרכו פחות ופחות שטח ויתאימו את עצמם לדירות קטנות. כך למשל, כיסא בר שיודע להפוך לכיסא רגיל וחוסך בייצור וקנייה של כיסאות מיותרים ובו בזמן גם מתחשב בכדור הארץ. הגמישות הזאת סופר חשובה כי היא תפחית קנייה באופן משמעותי".


בהקשר הזה, טוען מעצב הפנים שמואל שפנים הבתים והדירות יהפוך לאישי הרבה יותר. "זה יקרה במובן שבו טכנולוגיות, כמו חיתוכי סי אן סי והדפסת תלת ממד, יאפשרו הזמנה של פריטים שיותאמו אישית לצורכי הלקוחות וייראו שונה לחלוטין בבתים שונים. בנוסף, ייעשה שימוש רב בחומרים שיודעים להיות ורסטיליים כמו למשל זכוכית חכמה שיודעת, בלחיצת כפתור, להיות שקופה, אטומה או צבעונית".
מווילה בשמיים בחזרה למושב
אדריכלית מיכל סופר, גם היא מרצה בקורס עיצוב פנים בסטודיו 6B, דווקא חושבת הפוך מנבון ואינדיצקי. "אני, אישית, מרגישה שהעתיד שלנו ייראה פחות כמו מדע בדיוני ובאופן מעגלי דווקא יחבר אותנו חזרה לטבע ולסביבה. אם עד לא מזמן, חווינו את הבית רק כמקום שמגיעים אליו לכמה שעות, עכשיו המשמעות של הבית, המשפחה והסביבה הופכת למהותית הרבה יותר".
סופר מציעה לעצור לרגע ולחזור אחורה בזמן ומציינת שהפאוזה הזו לבטח תשפיע לא רק על תכנון ועיצוב הבית, אלא גם על הדרישות שלנו מהארגון שלו. "אני רואה שני מסלולים. מחד, אנשים ירצו לחזור לטבע ומאידך, העולם לא יהיה מסוגל להכיל את העומס. וכך, בגלל הפיצוץ הדמוגרפי והחוסר בשטחים פתוחים, למרות שייבנו יותר מגדלים עם דירות יותר קטנות, מי שיוכל יעדיף לנטוש את הווילות במגדלים ולגור צמוד לאדמה. בהתאם לכך, תהיה דרישה לבתים גדולים יותר ואנשים ימשיכו להתרכז סביב המטבח כחלל מרכזי וידרשו חללים רבים וגדולים לאירוח".





