חיפוש

מעכשיו קל יותר להתמיד – טיפולים לחולי תסמונת השלפוחית הרגיזה

אחרי שנים של היענות נמוכה לטיפול התרופתי לסובלים מתסמונת השלפוחית הרגיזה , וזאת בין היתר בשל תופעות לוואי מרובות, נכנס לסל התרופות טיפול חדש, יעיל וללא תופעות לוואי, שיכול לסייע לחולים להתמיד בטיפול וליהנות מתוצאותיו המיטיבות

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
רופא אוחז בשלפוחית שתן
רופא אוחז בשלפוחית שתן
מעכשיו קל יותר להתמיד – טיפולים לחולי תסמונת השלפוחית הרגיזה צילום: Shutterstock
מעכשיו קל יותר להתמיד – טיפולים לחולי תסמונת השלפוחית הרגיזה צילום: Shutterstock
בשיתוף אסטלס
תוכן שיווקי

תחושה של דחיפות במתן השתן, שמלווה בדרך כלל בהטלת שתן לילית (נוקטוריה) בנשים יכולה להצביע על תסמונת בשם 'תסמונת השלפוחית הרגיזה'. לעיתים יכולה להתלוות לתסמונת הזו גם דליפה של שתן. למעשה, בין 25% ל־40% מהנשים יסבלו מדליפת שתן בשלב כלשהו בחייהן. בעשורים המוקדמים יותר של החיים, התופעה השכיחה יותר היא דליפת שתן בזמן מאמץ, אך היא מהווה רק כמחצית מהמקרים. בעשורים המאוחרים יותר, דליפת שתן יום־יומית שנובעת בשל דחיפות למתן שתן הופכת לשכיחה יותר. בכל מקרה, אין ספק כי התופעות הללו הופכות את היום־יום של הסובלות מהן למאתגר והן מייצרות פגיעה משמעותית באיכות החיים.

כדי לאבחן תסמונת שלפוחית רגיזה, הרופא יערוך לרוב תשאול של החולה, בדיקה גופנית, בדיקת שתן כללית ובדיקת שתן בתרבית. לעיתים כשיש כישלון של טיפול קודם או דלקות חוזרות, הפרעות שונות בריקון השלפוחית, צניחה של אברי האגן. יהיה צורך בהמשך בירור אורוגינקולוגי. בכל מקרה אחר, ולעיתים גם במקביל להפניה לאורוגינקולוג, בתום אבחון התסמונת והערכת דרגת החומרה שלה אפשר יהיה להתחיל בטיפול.

תרופות לטיפול בתסמונת השלפוחית הרגיזה קיימות כבר שנים, אך האתגר הטיפולי עד לאחרונה לא היה פשוט. במשך זמן רב הטיפול בתסמונת השלפוחית הרגיזה הסתמך על תרופות ממשפחת האנטיכולינרגיים. תרופות אלו משפיעות על ההתכווצויות הלא רצוניות של שלפוחית השתן ומדכאות אותן. ואומנם טיפולים אלו יכולים להיות יעילים אך הם מלווים בתופעות לוואי לא נעימות כמו יובש בפה, עצירות וטשטוש ראייה. זאת ועוד, טיפולים אלו עלולים לייצר בגוף אפקט המכונה 'עומס אנטיכולינרגי' שגורם לנזק של ממש במערכת העצבים המרכזית. כיוון ששלפוחית רגיזה היא תסמונת השכיחה יותר בגיל המבוגר, שבדרך כלל נדרש ליותר טיפולים, בהם גם תרופות אנטיכולינרגיות אחרות, רבים מאוד לא התמידו בטיפול. נמצא כי תופעות הלוואי הגבילו את הטיפול עד לכדי הפסקת טיפול של כמחצית מהמטופלים. בעבודות אחרות מצאנו נתונים שהראו על עד 80% הפסקות טיפול בחודש, וכי שליש מהמטופלים לא הגיעו כלל לקבלת מרשם חדש.

לפני מספר שנים הגיעה לישראל תרופה חדשה שהצליחה לשנות את התמונה. התרופה החדשה פועלת במנגנון אחר הנקרא 'בטא 3 אגוניסט' שמסייע בהגדלת המרווחים בין מתן השתן. התרופה החדשה אינה גורמת לעומס אנטיכולינרגי כמו התרופות האחרות. באחת העבודות אשר השוו בין התרופה החדשה לטיפולים אנטיכולינרגיים נמצא כי בטיפולים האנטיכולינרגים מול תרופות פלצבו, נראו תופעות של יובש בפה בשכיחות של פי ארבעה עד שמונה יותר, ועצירות בשכיחות של בין פי שניים לפי חמישה יותר. לעומת זאת, בטיפול החדש לא נראה כל שינוי ביחס לפלצבו, המשמעות היא שהטיפול החדש יכול להשיג יעילות טובה ללא תופעות הלוואי.

השנה, הוחלט סוף כל סוף לכלול את התרופה החדשה בסל התרופות, וכיום היא מותווית לסובלים מתסמונת השלפוחית הרגיזה כטיפול קו ראשון. המשמעות היא שמטופלים לא צריכים כלל להתנסות קודם לכן בטיפולים האנטיכולינרגיים, ויכולים להתחיל מייד בטיפול החדש ונטול תופעות הלוואי. כעת אנו צופים כי ההיענות לטיפול תגדל ותסייע ליותר ישראלים הסובלים משלפוחית רגיזה להתמודד טוב יותר עם התסמונת וליהנות משיפור משמעותי באיכות חייהם.

הכותב הוא פרופ' דוד גורדון, מנהל המרכז לרצפת האגן בית החולים אסותא תל אביב

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    אוריך בדיון הטרדת עד המדינה פילבר בבית משפט השלום בפתח תקווה, בחודש שעבר

    אוריך הציע הסדר טיעון - בהרב־מיארה ואיסמן דחו את ההצעה

    גידי וייץ | חשיפת "הארץ"
    סימינובסקי. יגידו הצדקנים הטהורים, שהיא לא אשמה שאלו בני משפחתה. על כך יש לענות להם בשתי מילים: בצלאל זיני

    נתניהו "מנסה לסכל" מינוי של סרוגה בת סרוגים, והשמאל שוב נופל בפח

    ענת קם | דעה
    צילום מסך מוריה ו ברקו

    קמפיין חוצה ערוצים הושק לתמיכה במוריה אסרף. הימין ניצח בנוקאאוט

    יסמין לוי | קלינאית תקשורת
    שער

    "מה שכתבתי נכון לכל המגזר הציבורי, וברובו חמור ממה שאני מתארת"

    גילי איזיקוביץ
    מלבורן. נבחרה לעיר הטובה בעולם. כנראה מספיק שהיא כיפית

    זו העיר הכי הטובה בעולם? באמת?

    משה גלעד
    צילום מסך מתוך הסרטון המזויף של שירת "ביבי ג'ון"

    "זה מדהים! בתוך טהראן!": דיפ־פייק שהופרך הפך למם - ואז חדר למציאוּת