רמב"ם הוא אחד מבתי החולים המובילים בישראל מבחינת מחקר וחדשנות שמציג שורה של פיתוחים ומחקרים פורצי דרך. אחד התחומים שבהם החדשנות באה לידי ביטוי היא הפעילות של המחלקה לכירורגיה פה ולסתות והשימוש שהיא עושה בטכנולוגיות חדשניות כדי לבצע תיקון ושחזור מותאם אישית של עצמות הפנים.
מדובר בטכנולוגיה מתקדמת, המאפשרת לרופאי המחלקה לבצע בעצמם את הסריקה של מבנה עצמות הפנים במצבו הנוכחי. בהתאם לסריקה הם מתכננים את הסדים המשמשים במהלך הניתוח ואת השתלים הסופיים שמדפיסים במדפסות תלת-ממד מיוחדות.
"אנו משתמשים בטכנולוגיה זו לניתוחים שונים, המתחלקים לחמישה סוגים", מסביר פרופ׳ עדי רחמיאל, מנהל המחלקה לכירורגיית פה ולסתות. "הראשון שבהם הוא טראומה, מצב שבו נגרמו שברים בעצמות הפנים, הזקוקות לתיקון ולשחזור. השני גידולים סרטניים בלסתות, מצב המחייב לבצע כריתה של האזור החולה ושחזור. השלישי הוא אצל אנשים עם מומים מולדים והתפתחותיים באזור עצמות הפנים. כמו כן יש מקרים של מטופלים המגיעים ליישור לסתות, וכן מטופלים הזקוקים לשחזור משמעותי של עצם בלסתות לקראת הכנסה של שתלים דנטליים. מצב זה נגרם עקב טראומה, ניוון או בעיות אחרות".


ד"ר דקל שילה, רופא בכיר במחלקה, מסביר כי עד השנים האחרונות היו יוצרים את השתל ומתאימים אותו ללסת של המטופל - במהלך הניתוח.
"נהוג היה לתכנן את התכנונים במהלך הניתוח, תוך כיפוף הפלטות והתאמתן ללסת. היום התכנונים מבוצעים על המחשב וכך מדמים כיצד המטופל ייראה בסיום הניתוח. הסדים שאנו יוצרים בדרך הזו מסייעים לנו לבצע את הניתוח ברמת דיוק גבוהה יותר, והשתלים הסופיים, העשויים מטיטניום, מותאמים במדויק למבנה הייחודי של כל מטופל". לאחר התכנון הסדים מודפסים במדפסות תלת-ממד מיוחדות הנמצאות בבית החולים. השתלים עצמם מודפסים במקומות מיוחדים בחו"ל, גם הם בטכנולוגיית ההדפסה התלת-ממדית המתאימה. בצוות התכנון והביצוע משתתף גם ד"ר עמרי אמודי, סגן מנהל המחלקה.
פריצת דרך משמעותית
אחד המאפיינים הייחודיים של פעילות זו הוא העובדה שהרופאים המבצעים את הניתוח הם אלו שגם מתכננים את הסדים והשתלים. "בדרך זו", מסביר ד"ר טל קפושה, מתמחה במחלקה, "אנו יודעים לתכנן ולייצר את השתל בצורה מדויקת ובאופן המותאם לתוכניות הניתוח, וכך מונעים כמעט לחלוטין מצבים בהם יש צורך בניתוח שני שבו מתקנים את מה שנעשה בניתוח הראשון, כפי שקרה לעתים בעבר".
בנוסף, הניתוח הווירטואלי מאפשר לרופאים לבחון לעומק את המקרה ואת אפשרויות הטיפול, וכך לתכנן את הניתוח ולהעריך את התוצאה הצפויה. תכנון זה מאפשר ניתוח מדויק וקיצור זמן הניתוח.
"בעולם לרוב נהוג שמהנדסים יוצרים את הסדים והשתלים. נהוג שהרופא המנתח פונה לחברה חיצונית, מספק לה את המידע הדרוש, והיא יוצרת עבורו את מה שהוא צריך לטובת הניתוח", מסביר פרופ' רחמיאל.
העובדה כי ברמב"ם מתכננים ויוצרים את הסדים והשתלים מהווה פריצת דרך משמעותית. "בזכות העובדה שאנו עושים זאת בעצמנו, יש לנו הזדמנות לחדשנות נוספת – לדוגמה, אנו יכולים במהלך התכנון לחשוב על פתרונות ייחודיים למטופל, לתכנן ולייצר סד אותו אנו צריכים לטובת הניתוח המסוים. בנוסף, אנו משתמשים בטכנולוגיה הזו כדי לבצע מחקרים המשפרים את הטיפול שאנו נותנים למטופלים שלנו".
מטרת הצוות הרפואי הינה החזרת איכות החיים, הפונקציונליות והמראה האסתטי למטופלים. הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת לרופאים לעשות צעד משמעותי קדימה בכיוון זה.





