המסורת העתיקה והענפה עליה גדל דור המעצבים הצעיר של יוון היא, במידה רבה, אולי הכוח המניע את רובם. מסורת מפוארת שלאורך השנים היתה כר השראה פורה ליוצרים מגוונים, ממנה שואפים גם המעצבים הצעירים לייצר גשר בין התקופות, כשהם עוסקים בעיצוב מודרני - עכשווי, המציג כבוד רב למקורות.
דוגמה בולטת לכך באה לידי ביטוי בעבודתם של ט'אנוס קרמפרטסוס וכריסטינה קוסטיללו (Thanos Karampatsos and Christina Kotsilelou), צמד המעצבים העומדים בראש הסטודיו GREECE IS FOR LOVERS, שהפכו שם נרדף לעיצוב יווני עכשווי.


במוצרים שהם מעצבים מתבלים השניים תערובת של המרכיבים החריפים ביותר המזוהים עם ארצם: הומור, אירוניה, נונשלנטיות ופזרנות. כך, בהשראת התפיסה הסטריאוטיפית של מה שנחשב לרב כיווני, העיצובים שלהם מעירים על פעילויות רגילות ודפוסי התנהגות של העבר וגם של ההווה.
ט'אנוס ומריה יצאו לדרכם המשותפת לאחר לימודיהם בביה"ס הגבוה לעיצוב ולאמנויות סנט מרטינס בלונדון, בסיומם פתחו בשנת 2006 את הסטודיו שלהם באתונה.


את סגנון העיצוב שלהם הם מגדירים "אישי", כמי שעוסקים רבות בחקר הזהות הלאומית שלהם, המסורת והמורשת היוונית. "זה נוכח כל הזמן במהלך התכנון והעיצוב שלנו", הם אומרים. "ה'יווניות' הזו גורמת לנו לחפש השראה בתוך הזיכרונות והפנטזיות המשותפים שלנו. תמיד חיפשנו תעוזה בבחירת הקונספט של העבודות ובחירת החומרים, כשהכל נעשה עם הרבה הומור ואירוניה שהפכו עם הזמן לאחד הסמלים המסחריים שלנו ולדרך שבה אנו ניגשים לעיצוב. בנוסף חיבבנו תמיד קיטש ולא פחדנו ממנו ואנו מנסים כל הזמן להעניק ערך נוסף לאלמנטים שנחשבו בעיני רבים מביכים או מכוערים".
יש בעיניכם הגדרה לעיצוב יווני?
"כשאומרים 'עיצוב יווני', האסוציאציה המיידית אצל רוב האנשים היא של עמודים יווניים, או לפחות אגף ארכיאולוגי במוזיאון. בכל זאת אם היינו צריכים לשים את האצבע על אלמנט אחד מייצג, הוא יהיה מה שאנו מכנים 'אלגנטיות קלאסית' שנראית באופן כזה או אחר אצל רוב המעצבים הצעירים ביוון".


על אף העובדה ששניהם מדגישים כי מעולם לא התפשרו על התעוזה והאסתטיקה, המעט שנויה במחלוקת שמאפיינת אותם, הסטודיו שלהם אכן עבר תהליך של התבגרות במהלך השנים. "השפה הוויזואלית שלנו הפכה למעט יותר מרומזת, למרות שלעיתים יש לנו מעין 'התפרצויות' של אבסורד וקיטשיות בבחירת הקונספט והרעיונות שאנו רוצים לבדוק".
ומה קרה אצלכם בשנתיים האחרונות?
"כמובן שגם אנחנו, כמו כל העולם, נאלצנו לעצור את הקצב אבל דווקא המצב הזה איפשר לנו להאט את ולהתבונן פנימה, לנסות ולחדד את הקו שלהם, לכוון את תפיסת עולמנו לנושא הקיימות ולנסות צורות ייצור אחרות וחשיבה מחודשת על חומרים".


חישוב מסלול מחדש
על הקו אתונה-לונדון חיים ומעצבים לוקאס אנג'לו וואסו אספי (Loukas Angelou and Vasso Asfi) הצמד שמאחורי סטודיו STUDIOLAV. השניים מרבים להופיע בתערוכות ובאירועי עיצוב בינלאומיים ואף היו מועמדים לפרס המעצב הצעיר של מגזין Elle Decoration International. "הנרטיב שלנו עוסק בעיקר בקשרים הרגשיים בין אנשים", הם מעידים על עצמם. "אנו שואבים השראה מהמורשת היוונית והמסורת אך גם ממפגשים יומיומיים שדרכם אנו מספרים סיפור.
"הגישה העיצובית שלנו מלאה באזכורים תרבותיים, אולם יחד עם זאת האובייקטים שלנו מתאפיינים באסתטיקה על-זמנית. אנו גאים ביכולת שלנו לחוש מה יהיו הטרנדים העתידים ולעצב את המוצרים והחללים שלנו כך שאנשים יוכלו להתחבר אליהם בכל הרמות".


השניים מעידים כי בשנים האחרונות מתרחשת עשייה רבה בתחום העיצוב ביוון, זאת לצד עניין בינלאומי גובר בסצנת העיצוב היוונית, מה שהופך את המעצבים המקומיים לבולטים יותר ויותר.
"לדעתנו, ככל שהמעצבים היווניים מתנתקים מהרפרנסים הסטריאוטיפים של עיצוב יווני קלאסי הם הופכים לאטרקטיביים יותר לקהל הרחב", הם אומרים.


בעשר השנים מאז הוקם סטודיו STUDIOLAV הוא עבר מעין תהליך אבולוציוני. "התחלנו כמייקרים אשר מעצבים את המוצרים ומעבירים אותם לייצור אצל ספקים שונים. כעבור 3-4 שנים הבנו שאנו רוצים להתרחק מהאופי ה'מייקרי' ולעבור לשירותי ייעוץ בתחום העיצוב. אנו עדיין מייצרים אבות טיפוס אבל עכשיו מעצבים יותר לחברות עיצוב וללקוחות פרטיים ומסחריים, כשלאחרונה עברנו גם לעיצוב פנים. עבורנו מדובר במסע מאוד יצירתי שסייע לנו לעבור תהליך של התבגרות והעשרת הניסיון העיצובי שלנו".
במקביל החליטו השניים להמשיך ולייצר בעצמם חלק מהמוצרים המסמלים את הזהות העיצובית האישית שלהם, שהיה חשוב להם לשמר אותה. דוגמה לכך היא סל הקניות "אטלס" Atlas Shopper הטומן כבר בשמו את הקשר למורשת היוונית.
מה קרה אצלכם מאז פרוץ המגפה?
"לשנתיים האחרונות היתה השפעה ניכרת על צורת החשיבה שלנו וגם מבחינה מקצועית עברו עלינו שנתיים מאוד עמוסות. פיתחנו מוצרים חדשים, ביניהם טפטים ושטיחים, והרחבנו את העיסוק בעיצוב פנים גם ללונדון. בתקופה הזו השקנו גם קורס מקוון בנושא עיצוב פנים למתחילים, המאפשר לקהל הרחב ללמוד מושגים ראשונים בעיצוב פנים.
"בימיים אלה אנחנו עסוקים בפיתוח אב טיפוס לקולקציה קטנה של מותג רהיטים בקרואטיה. כל התעשייה נאלצה לחשב מסלול מחדש, ואחד הכיוונים הבולטים בעניין זה הוא המגמה להתמקדות בעיצוב בר קיימא ואימוץ גישה גמישה יותר כלפי קונספטים ומוצרים, מעין אתוס עיצובי חדש שנולד בעקבות המגפה העולמית. לדעתנו עיצוב בר קיימא חשוב היום יותר מתמיד. מדובר ביותר מאשר להמציא חומרים חדשים או למחזר, אלא מחקר ומסקנות לגבי אימוץ אורח חיים שונה".







