חיפוש

ומתוק האור בעיניים?

מעקב וטיפול עיניים אצל סוכרתיים בתקופת הקורונה

שיתוף בוואטסאפ

הדפסת כתבה זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ותמונות, ובהגשה נוחה להדפסה

לרכישת מינוי
תגובות:

קריאת זן זמינה למנויים בלבד

ללא פרסומות ובהגשה נוחה לקריאה

לרכישת מינוי
מימין: רשתית בריאה, משמאל: רשתית עם רטינופטיה סוכרתית
מימין: רשתית בריאה, משמאל: רשתית עם רטינופטיה סוכרתית
מימין: רשתית בריאה, משמאל: רשתית עם רטינופטיה סוכרתית צילום: יח"צ
מימין: רשתית בריאה, משמאל: רשתית עם רטינופטיה סוכרתית צילום: יח"צ
ד"ר עירית רוזנבלט
תוכן שיווקי

סוכרת היא מחלה כללית העלולה לפגוע בעין ובעיקר ברשתית (רטינופטיה סוכרתית), בפגיעה שיכולה לגרור ירידה בראיה ובמקרים קשים אף עיוורון, פגיעה שבחלקה הגדול בלתי הפיכה.

ד"ר עירית רוזנבלט
ד"ר עירית רוזנבלט
ד"ר עירית רוזנבלט צילום: יח"צ
ד"ר עירית רוזנבלטצילום: יח"צ

חולי סוכרת בהם אותרה פגיעה ברשתית העין, מטופלים במרפאות עיניים בטיפולי לייזר ובהזרקות תוך עיניות. טיפולים אלה משמרים, ולעיתים קרובות גם משפרים את ראייתם. מעקב קבוע ומסודר של חולי סוכרת אצל רופא עיניים ורצף טיפולי, הכרחיים כדי למנוע ירידה קשה בראיה.

עדיין אין בידינו תרופה אשר תמנע את התפתחות הרטינופתיה הסוכרתית, או תגרום לריפויה.

גורמי הסיכון בראי המגיפה

כיום הדרך להקטין את נזקי הסוכרת לראיה ולשמור על ראיה טובה לאורך זמן היא:

  • איזון הסוכרת.
  • איזון לחץ הדם.
  • בדיקה תקופתית מסודרת ע"י רופא עיניים.
  • טיפול נכון ובזמן ושמירה על רצף טיפולי.

היבטים רבים בחייו של המטופל הסכרתי השתנו והשמירה על איזון הסכרת מורכבת יותר:

  • איזון סוכרת - קשה יותר בתקופות מתח, לחץ ובעיקר סגר ובידוד ביתי. לעתים איזון הסוכרת מופר, על ידי אכילת יתר, הפחתה בפעילות גופנית או מחסור באספקת תרופות רציפה. נסיבות אלו נכונות גם לאיזון לחץ הדם.
  • בתקופה זו נוטים החולים לפנות פחות לרפואת המשפחה הרגילה ומתבצעות פחות בדיקות סוכר. פועל יוצא מכך הוא פחות ניטור של מצב האיזון והתאמת טיפול.
  • אוכלוסיית הסכרתיים נמצאת בקבוצת סיכון למחלת הקורונה ולכן רבים מהסכרתיים מקפידים מאד על בידוד. המשמעות היא גם הפחתה בפעילות הגופנית ואכילה פחות בריאה, אך גם הפחתה בביקורים אצל רופאי המשפחה, מרפאות אנדוקרינולוגיות ומרפאות העיניים.
  • מצב זה נכון, ומדאיג שבעתיים בחולים שכבר נדרשים לטיפול ונמצאים בהליך של סדרת טיפולים (לייזר או הזרקות תוך עיניות). קטיעת רצף הטיפול עלולה להביא לירידה בראיה, החמרת המחלה ונזקים בלתי הפיכים.

כמה סימני שאלה

האם להמשיך במעקב קבוע ומסודר של חולים סוכרתיים לצורך בדיקות סקר לגילוי פגיעה ברשתית?

בדיקות הסקר חשובות לאיתור חולים עם רטינופטיה סוכרתית כדי שניתן יהיה לטפל בהם נכון ובזמן. כיום מומלצת בדיקת סקר אחת לשנה.

בעת המגיפה – מומלץ לא לשנות רוטינה זו בחולים עם משך סוכרת ארוך, איזון לא טוב או סיבוכי סוכרת אחרים.

על פי המלצות של מספר אירגוני רופאי עיניים בעולם – ניתן לדלג השנה על בדיקת סקר (בהנחה שנבדקו בשנה החולפת) לחולים קלים ומאוזנים או עם משך מחלה קצר. ולקבוע מועד חדש מאוחר יותר (לא יותר משנתיים מעת הבדיקה האחרונה).

האם יש צורך בהמשך הטיפולים ובדיקות המעקב הקבועות בחולים עם רטינופטיה סוכרתית במשטר הקיים – או לשנותו?

רצוי לשמור על המשטר הקיים כדי להמנע מביקורי הערכה רבים.

לעתים, בסוכרת (בניגוד ל-AMD למשל) ניתן לדלג על זריקה אחת בחולים בהם הושגה יציבות ושליטה על המחלה, עם חדות ראיה יציבה ובהנחה שזו לא עין יחידה. על החולה להבין שהפסקה קצרה, בהתאם למצב המגיפה ובריאות החולה, היא זמנית ויש להמשיך ולהשאר במשטר טיפולי מסודר. באם מחליטים על שינוי הטיפול עקב חוסר יעילות-ניתן לשקול מעבר לחומרים לשחרור איטי הדורשים פחות ביקורים במרפאה.

האם יש דרכים אלטרנטיביות לשימור ומעקב של חולים אלו?

בימים אלה מופעלת ברוב מחלקות העיניים אופציה של רפואה מרחוק (TELE MEDICINE) המיעצת לחולים על פי צילומים שביצעו על הצורך בהמשך הטיפול וקצב הטיפולים, ויכולה לחסוך ביקור במרפאה.

כיצד להביא את החולים והמטפלים בהם להבנה של הצורך בהמשך טיפול ומעקב?
יש להקפיד, להסביר ולחזק את הידיעה אצל החולה ומשפחתו על חשיבות איזון הסוכרת בתקופה זו ועל הצורך ברצף טיפולי, כדי לשמר את הראיה.

האם חולה סוכרתי שנדבק בCOVID-19-נמצא בסיכון יתר לפיתוח רטינופטיה סוכרתית או להחמרת מצבה?

בחלק מחולי ה COVID-19- נמצאה מחלה קלה ברשתית, עם שינויים הדומים לשינויי הסוכרת. בהתבסס על הידיעה שחלק מהשינויים הסוכרתיים ברשתית נובעים מתהליך דלקתי, (אינפלמטורי) וכך גם חלק מסיבוכי מחלת הקורונה, יש סברה שבחולי קורונה עם רטינופטיה סוכרתית יש לצפות להחמרת השינויים ברשתית. לכן מומלץ לחולים אלה להיות במעקב רציף ותכוף יותר.

לסיכום, ההתנהלות מול חולי הסוכרת בתקופה זו צריכה להיות על דרך הפשרה:

ממוקדת בהקטנה למינימום הנדרש של חשיפתם לסיכונים, יחד עם תעדוף של המשך שמירה על רצף טיפולי, מעקב אחרי חולים בסיכון מוגבר ומעקב מיוחד אחרי חולי ומחלימי COVID-19.

המעקב והטיפול חייב להיות תוך שמירה מלאה על בטיחות המטופל והצוות כמו בכל מרפאה, תוך שימת לב מיוחדת להיות קבוצת מטופלים זו, בסיכון מוגבר להדבק ב-COVID 19, לחלות בה ולחוות מחלה קשה.

ד"ר עירית רוזנבלט, מחלקת עיניים, מרכז רפואי רבין והמועצה הלאומית לסוכרת

חזרה למדור

Labels

תוכן שיווקי

    כתבות שאולי פספסתם

    זקי ג'מאל

    הוא עזר לאנשים להגשים חלומות. לפני חודש מת במפתיע בגיל 38

    ניר חסון
    איש כוחות ההצלה מסייע לילד שנפצע בתקיפה על בניין מגורים בטהראן, בשבוע שעבר. ההסלמה האחרונה מעצימה את חרדת התושבים

    "אני מקווה שהאמריקאים ימצאו את הטייס, אחרת מי יודע מה טראמפ יעשה לנו"

    ניו יורק טיימס
    הדר פלדמן סמט

    "יש עדיין שבתאים אבל הם בסכנה. אולי בעוד 200 שנה יוכלו לכתוב עליהם"

    איילת שני
    .

    המלחמה מול איראן חשפה שקרים ומחדלים. לכולם מכנה משותף אחד

    מרדכי גילת | דעה

    אלה הבתים הכי מיוחדים בישראל. האנשים שגרים בהם מסקרנים לא פחות

    איתן לשם ודניאל צ'צ'יק
    ,
    הארץ
    מימין: יצחק רבין, יגאל אלון ושמעון פרס, 1974

    איזה אירוע הוביל לסופה של ממשלת רבין הראשונה ב־1976?