עידוד המוטוריקה העדינה
ספרים רבותי ספרים!!! לספרים, יתרונות רבים ומגוונים במהלך ההתפתחות של תינוקכם.בהקשר של פיתוח מוטוריקה עדינה, פעולת הדפדוף בספר מאלצת שימוש באצבעות לאחיזה של דפי הספר, ובכך משפרת מיומנות זו.ישנם ספרים מסוגים ומרקמים שונים, לדוגמה: ספרים עם דפים עבים וקשיחים, ספרים עם דפים דקים (רגילים), ספרים מבד, וישנם אף ספרים שאפשר גם לקחת לאמבטיה.מגוון סוגי הספרים מאפשר לתינוק להתנסות בתחושה של מרקמים שונים, תוך שימוש באצבעותיו לאחיזה מעט שונה, מספר לספר.תוך כדי דפדוף, ניתן לשלב גם הקראה של הספר, ובכך במקביל לגרות את ההתפתחות השפתית של תינוקכם . משחק נוסף מהמגרש הביתי לעידוד המוטוריקה העדינה הינו - משחק במגנטים המצויים על המקרר.את המגנטים יש להנמיך לגובה שבו תינוקכם מסוגל לגשת אליהם, כאשר המשחק הוא ניתוק והחזרה של המגנט מהמקרר - אם המקרר אינו מאפשר זאת, ניתן לאלתר לוח מגנטי מקובע לאחד הארונות, או בכל מקום אחר אשר נגיש לתינוקכם, ואליו להצמיד מגנטים למשחק.


עידוד ההליכה בתמיכה
ישנן מס' דרכים לעידוד ההליכה בתמיכה, הדרך המתאימה לתינוקכם תלויה בשלב בו הוא נמצא.במידה ורק מתחיל לתרגל שלב זה, תוכלו לסייע לו לעשות זאת ע"י תמיכה על ידי שימוש בחפצים בעלי "משקל מתאים" כלומר - בחפצים אשר יאפשרו לתינוק לדחוף אותם קדימה ולהתקדם איתם, אך בו זמנית יהיו מספיק כבדים שלא לגרום לאבדן שיווי המשקל של התינוק בזמן שדוחף אותם.דוגמאות לחפצים כאלו: כיסא, שרפרף בגובה המותאם לגובה התינוק, ולמעשה כל חפץ שמאפשר לתינוקכם להתקדם קדימה בכוחות עצמו.במידה והתינוק מתרגל הליכה בתמיכה מזה זמן מה, ונראה שעושה זאת בצורה יציבה, ניתן לנסות לעבור לעגלת עץ, בימבה, (דחיפה של המשענת), או כל חפץ אחר בעל גלגלים.השימוש בחפץ עם גלגלים, (לצורך עידוד הליכה), דורש התארגנות שונה של שרירי הגוף ושווי המשקל - ולכן מומלץ לתרגל בעזרת חפצים על גלגלים, רק לאחר שתינוקכם תרגל את ההליכה בתמיכה בעזרת חפצים כבדים יותר וחסרי גלגלים.שימוש בחפצים עם גלגלים בשלב מוקדם מדיי, ייאלץ את התינוק להתמקד ב"כיצד לא ליפול" יותר מאשר בלמידה של הליכה בתמיכה לעבר הליכה עצמאית.
עידוד עמידה ללא תמיכה
עבור תינוק שיושב באופן יציב ומבוסס, ניתן להשתמש בבימבה בצורה כזו שהתינוק מתיישב עליה, ובעזרת כפות רגליו הנוגעות ברצפה, מנסה לדחוף עצמו קדימה.הדריכה על הרצפה, מבססת את התחושה והשימוש בכפות הרגליים, מה שמסייע בתורו לביסוס העמידה ללא תמיכה. בזמן התרגול חשוב להקפיד להיות ממש צמודים לתינוק עד אשר נהיה משוכנעים כי מסוגל לעשות זאת בעצמו.
עידוד הפקת צלילים והברות
על מנת לעודד הפקת צלילים והברות, תוכלו להיעזר בכלי נשיפה למיניהם כמו: חליל, משרוקית ומפוחית, (כמובן בגודל שאינו מהווה סכנת חנק!). הדגימו לתינוק את השימוש בכלי הנשיפה שבחרתם, כאשר מטרת ההדגמה היא שתינוקכם יביע סקרנותו לגבי כלי הנשיפה.עצם ההתנסות של התינוק, וה"מחקר" שמבצע סביב אובייקט חדש ומעניין זה, מגרה את אברי הדיבור, (פה, שפתיים, לשון), ואולי אף תעודד אותו להביע הברות וצלילים מוכרים ו/או חדשים.
הבעת מילים ראשונות
למידה באופן כללי, ולמידה של מילים חדשות נמצאות בקשר ישיר למוטיבציה והעניין של התינוק, ולכן על מנת לעודד הבעת מילים ראשונות, הבסיס הראשוני יהיה העדפותיו של התינוק בסיטואציה בה הוא נמצא.כלומר - שימו לב מה מושך יותר את תשומת ליבו ברגע מסויים, ותנו לאובייקט הזה שם, לדוגמה: אם משחק עם דובי, הצביעו עליו ואמרו "דובי", אם רגע אחרי מושך לדובי בכובע, הצביעו ואמרו "כובע", וכך הלאה במעבר מאובייקט לאובייקט.
עידוד יכולת הבנת הקונספט "קטן" ו- "גדול"
פעילות מומלצת עם תינוקכם לעידוד שלב זה, כוללת משחק באלמנטים המסייעים לתינוק ללמוד באופן חוויתי מושגים כמו "קטן" ו-"גדול". לדוגמה: דרך משחק בכוסות בטווח גדלים רחב, כאשר כל כוס היא קצת יותר גדולה מהקודמת, ניתן להדגים לתינוקכם בניית מגדל ע"י הנחת הכוסות אחת על גבי השנייה, ובנוסף ניתן לתרגל הכנסה והוצאה של כוס קטנה לגדולה.משחקים נוספים באמצעים ביתיים שניתן באמצעותם לתרגל פעילות זו, כוללים גם סיר וכף, כוס מפלסטיק וכפית - למעשה כל חפץ שמדגים זאת בצורה טובה, וכמובן שבטוח למשחק עבור התינוק.







